Ești aici: Calculatorescu » Hardware » Care sunt componentele hardware ale unui PC

Care sunt componentele hardware ale unui PC

Componentele hardware ale unui PC reprezintă partea fizică a acestuia și ajută la intrarea, prelucrarea, transmiterea și ieșirea datelor din sistemul informatic. Practic lucrează alături de componenta software pentru a crea PC-ul așa cum îl știm.

În următoarele minute vom vorbi despre placa de bază, modulele RAM, mediile de stocare, placa video, perifericele, dar si despre creierul calculatorului – procesorul.

Placa de bază

Placa de bază - componentele unui calculator

Aceasta nu este neapărat o componentă hardware în sine, ci mai degrabă locul în care sunt legate între ele toate celelalte componente și uneori poate ține chiar locul altor componente precum placa video sau placa de rețea.

- Advertisement -

CPU (procesorul)

procesorul CPU

Așa cum spuneam și în articolul ce este procesorul, acesta este punctul prin care trece informațiile și componenta hardware care decide ordinea în care acestea sunt executate. De asemenea, trebuie menționat faptul că fără un procesor, calculatorul nu poate funcționa.

Limbajul brut sub care procesorul primește informații de la programele de tip software este sub formă de 1 și 0 care sunt traduse în ceea ce putem vedea la accesarea unui Hard Disk, vizionarea unui ecran sau ascultarea unei melodii.

Practic, toată informația este la bază unu și zero, dar se transformă în ceea ce vedem și auzim datorită procesorului.

Viteza unui procesor se măsoară în MHz și acesta poate avea unul sau mai multe nuclee, în funcție de performanța de care este capabil.

Modulele RAM

Ce este memoria RAM

Memoria RAM (memoria cu acces aleatoriu) stochează temporar informațiile folosite de celelalte componente ale calculatorului. Astfel că aceste informații sunt șterse de fiecare dată când PC-ul este închis.

Memoria RAM este importantă deoarece fără ea, toate datele ar fi procesate mult mai greu de către calculator. Aceasta este cunoscută drept cea mai rapidă unitate de stocare care stochează datele procesate de CPU.

Mediile de stocare

Acestea pot fi, atât interne, cât și externe. Așadar, atunci când spunem medii de stocare ne putem referi la SSD-uri, HDD-uri, CD-uri, unități USB etc.

În general, caracteristicile importante ale acestora se referă la spațiul de stocare și viteza de transfer. Astfel că pentru sistemul de operare ideal este un SSD deoarece aceste medii de stocare oferă viteze superioare față de HDD și sunt mult mai rezistente la șocurile mecanice. Cu toate acestea, un SSD nu ar fi recomandat pentru stocarea fotografiilor sau videoclipurilor din cauza faptului că prețul pentru stocare este mult mai mare.

- Advertisement -

Placa video

Așa cum spuneam și mai sus, placa video poate lipsi dintr-un sistem informatic deoarece poate fi înlocuită de o placă on-board pe placa de bază. Cu toate acestea, este o componentă importantă deoarece te ajută să obții performanțe grafice mult mai bune cu sistemul tău și poți juca jocuri de ultimă generație sau vizualiza clipuri în format 4k+.

De asemenea, cu ajutorul puterii de procesare a plăcii video poți să folosești diferite programe pentru editare foto-video.

Perifericele

Componentele periferice de tip hardware sunt practic toate cele care pot fi conectate, într-un fel sau altul la sistemul informatic. Printre acestea amintim: căști, monitor, tastatură, mouse, boxe, controlere de PS4, Xbox etc.

În funcție de tipul lor, perifericele pot fi de intrare, de ieșire sau de intrare-ieșire. Am scris mai multe despre acestea aici.

Unitatea optică

Un component hardware care a pierdut mult teren în fața unităților noi de stocare este CD/DVDROM-ul. Acest device este folosit pentru a citi informațiile de pe CD-uri, dar în ultimul timp, popularitatea stick-urilor USB este în creștere, iar cea a CD-urilor și DVD-urilor în scădere.

Așadar, acestea sunt componentele hardware ale unui calculator, iar dacă vrei să citești mai multe despre fiecare în parte, dar și despre altele, îți recomand articolul despre componentele calculatorului.

- Advertisement -
Articolul precedent
Articolul următor
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,061UrmăritoriÎmi place
1,261UrmăritoriVezi cont
67AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Parteneri
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!