Dispozitivele periferice asigură comunicarea bidirecțională între calculator și utilizator. După tipul lor, acestea se împart în dispozitive periferice de intrare, dispozitive periferice de ieșire și dispozitive periferice de intrare-ieșire.
Așadar, să vedem cum sunt clasificate dispozitivele periferice luând în considerare funcțiile pe care le îndeplinesc.
Dispozitive periferice de intrare: tastatura, mouse-ul, tableta grafică, controller, microfon, scanerul, trackball, touchpad, camera web,
Dispozitive periferice de ieșire: monitorul, imprimanta, boxele, videoproiectorul,
Dispozitive periferice de intrare-ieșire: modem, placa de sunet, touchscreen, tableta cu ecran grafică, cititor CD/DVD
Dispozitive periferice de intrare
Dispozitivele periferice de intrare au rolul de a prelua datele și de a le introduce în calculator. Altfel spus, cu ajutorul acestora controlezi calculatorul.
Cele mai populare dispozitive de intrare sunt tastatura și mouseul deoarece acestea reprezintă ce mai ușoară variantă de a comunica cu un calculator și a-i da acestuia indicații.
Tastatura
Tastatura are rolul de a introduce datele în calculator prin apăsarea tastelor sau a unor combinații de taste.
Aceste taste se împart, la rândul lor, în mai multe categorii:
- taste funcționale: F1, F2, F3, F4, F5, F6, F7, F8, F9, F10, F11, F12.
- taste numerice: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0.
- taste de deplasare: săgețile stânga, dreapta, sus, jos.
- taste speciale: insert, home, page down, page up, play/pause, volume, etc.
- taste alfanumerice: acestea sunt formate din alfabet + anumite simboluri.
Mouseul
Mouseul permite mișcarea cursorului pe ecran, dar și selectarea/activarea anumitor obiecre aflate pe calculator. Cu ajutorul acestuia navighezi din folder în folder și deschizi programele tale preferate.
Vechile modele de mouse-uri funcționau cu o bilă care atingea suprafața de dedesubt și traducea mișcările în instrucțiuni pentru cursor, iar noile modele fac acest lucru cu ajutorul unui dispozitiv optic.
Tableta grafică
Tableta grafică permite utilizatorului să introducă mai ușor desene, schițe și anumite mișcări greu de reprodus cu mouseul. Aceasta este formată dintr-un creion și o placă special concepută pentru a înregistra și reproduce digital mișcările acestuia.
Controllerul
Odată cu creșterea în popularitate a consolelor, și pc-urile au trebuit să se adapteze și majoritatea sistemelor de operare permit conectarea controlelor la PC pentru a le folosi în diferite jocuri.
Microfonul
Microfonul este un dispozitiv de intrare care permite înregistrarea sunetelor pe calculator. De menționat este faptul că pentru a realiza acest lucru are nevoie de o placă de sunet care poate fi externă sau internă.
Scanerul
Cu ajutorul scanerului poți transforma imaginile și textele fizice de pe hârtie în imagini digitale. Acesta scanează documentul/fotografia și reproduce o imagine exactă de tip imagine
Trackball-ul
Asemenea mouseului, acesta permite mișcarea cursorului pe ecran. Diferența fiind că nu trebuie să miști trackball-ul pe un ecran, ci trebuie să controlezi cursorul cu ajutorul unei bile pe care o atingi cu degetele/mâna.
Touchpad-ul
Tot din categoria trackball și mouse avem și touchpad-ul. Acesta este folosit tot pentru mișcarea cursorului pe ecran și este reprezentat de o suprafață care citește mișcările care ulterior sunt reproduse pe ecran.
Camera Web
Camerele web și orice tipuri de camere în general, sunt capabile de a introduce date în calculator sub formă de imagine, fotografie și sunet.
Dispozitive periferice de ieșire
Dispozitivele periferice de ieșire permit calculatorului să ofere feedback utilizatorului și cu ajutorul acestora se extrag informațiile din sistemul de calcul.
Cele mai populare dispozitive de ieșire sunt monitorul și imprimanta. Cu toaste acestea, te poți descurca liniștit fără o imprimantă, dar fără un monitor pierzi posibilitatea de a primi feedback grafic din partea unui calculator.
Monitorul
Monitorul face parte din categoria perifericelor atunci când vorbim de componentele unui calculator și este responsabil de afișarea imaginii pe ecran. Acesta are o istorie bogată și fiind atât de indispensabil, tehnologia caută întotdeauna metode de a face din monitor un instrument care să redea imaginile cât mai clar și fără delay, mai ales dacă vorbim de jocuri video unde timpul de reacție este important.
Există mai multe tipuri de monitoare dintre care amintim: monitoare CRT, monitoare LCD, monitoare LED, monitoare OLED și monitoare PDP.
Boxele
Boxele, difuzoarele și căștile sunt dispozitive de ieșire care permit sunetului din calculator să fie redat pentru a fi auzit de utilizator. La fel ca în cazul microfonului, și acestea lucrează alături de placa de sunet pentru a funcționa.
Imprimanta
Cu ajutorul imprimantei poți extrage informații, documente și poze de pe calculator pe suport de hârtie. Asemenea monitoarelor, imprimantele se împart și ele în mai multe tipuri în funcție de capacități și necesități. Pentru a afla mai multe citește articolul tipuri de imprimante.
Imprimanta 3D
Asemenea imprimantei normale, cea 3D extrage informații din calculator și să le redea tridimensional.
Videoproiectorul
Foarte folosit în sălile de cursuri și cele de cinema, videoproiectorul poate reda imagini de pe calculator cu ajutorul luminii pe un perete sau pe un ecran de proiecție.
Dispozitive periferice de intrare-ieșire
Dispozitivele periferice de intrare-ieșire au rol dublu deoarece permit, atât comunicare calculator-utilizatori, cât și comunicarea utilizator-calculator. Altfel spus, prin acestea poți, fie introduce date, fie extrage date din calculator.
Placa de sunet
Placa de sunet permite calculatorului să redea sunete și să înregistreze sunete. Deși există plăci de sunet interne și externe cu microfoane și difuzoare propria, cel mai adesea acestea au nevoie de un microfon și de difuzoare conectate la ele.
Modemul
Modemul este acel dispozitiv care permite calculatorului să acceseze internetul și serviciile de internet. Apoi are loc un schimb de informații între toate dispozitivele conectate la internet.
Touchscreen-ul
Ca înlocuitor pentru monitor, tastatură și mouse, există multe sisteme informatice care recurg la folosirea unui touchscreen pentru a primi informații din partea utilizatorului și a oferi feedback grafic.
Cititorul de CD/DVD
În articolul cu dispozitive de stocare a informațiilor, menționam de CD și DVD ca fiind două dispozitive optice care permit stocarea și transportarea informațiilor. Astfel, acestea permit introducerea informațiilor în calculator, cât și extragerea lor pentru transport sau stocare.
Așadar, acestea sunt dispozitivele periferice de intrare, de ieșire și de intrare-ieșire. După cum probabil ai observat deja din articol, fiecare are rolul lui, iar unele dintre acestea au roluri atât de importante încât, în lipsa lor, utilizarea unui calculator ar fi îngreunată foarte mult.