Ești aici: Calculatorescu » Software » Componenta software a unui calculator | ce reprezintă

Componenta software a unui calculator | ce reprezintă

Componenta software este formata din sistemul de operare și celelalte programe care dau viață calculatorului. În funcție de nevoile pe care le îndeplinesc, componenta software, cuprinde trei categorii de programe. Acestea sunt sistemul de operare, programe utilitate și programe de aplicație.

Cu toate acestea, componenta software nu este singura responsabilă de funcționarea calculatorului. Aceasta lucrează alături de hardware și firmware pentru a face calculatorul funcțional și ușor de folosit pentru utilizatorul final.

Sistemul de operare (soft de bază)

Sistemul de operare este cel care administrează resursele unui calculator pentru a asigura funcționarea acestuia. De asemenea, tot acesta poate oferi o interfață cât mai ușor de folosit și înțeles pentru utilizatori. Spre exemplu, Windows are o interfață cu mult mai multe elemente grafice decât Linux, ceea ce face din acest sistem de operare unul mult mai popular printre utilizatorii fără cunoștințe de programare.

- Advertisement -

Programe utilitare (soft utilitar)

Programele utilitare sunt cele fără de care utilizatorul nu ar putea să îndeplinească anumite sarcini elementare folosind calculatorul.

Cu toate că un calculator poate funcționa și fără acestea fără probleme, ele sunt totuși necesare pentru majoritatea utilizatorilor. Tocmai din acest motiv, acestea sunt și cele mai folosite programe după sistemul de operare. Spre exemplu, programele de arhivare și dezarhivare se încadrează în categoria programe utilitare.

Alte programe utilitare pot fi: Notepad, programe antivirus, browserele, etc.

Programe de aplicație (soft de aplicație)

Programele de aplicație reprezintă acel software necesar pentru realizarea unor activități care nu sunt comune tuturor celor care folosesc un calculator.

În categoria programe de aplicație putem vorbi de Microsoft Word, Photoshop, DaVinci Resolve, etc.

În concluzie, componenta software este un ansamblu de programe care lucrează împreună pentru a oferi utilizatorului baza de care are nevoie pentru a putea folosi calculatorul, dar și pentru a desfășura diferite operațiuni mai puțin comune.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,059UrmăritoriÎmi place
1,275UrmăritoriVezi cont
67AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!