Ești aici: Calculatorescu » Hardware » Memorii RAM și ROM | diferențe

Memorii RAM și ROM | diferențe

- publicat pe

Calculatorul este compus din mai multe componente, printre care memorii RAM și ROM. În acest articol vei afla ce înseamnă fiecare și care sunt diferențele între memoria RAM și ROM.

Așa cum spuneam și atunci când vorbeam despre ce este memoria RAM, RAM vine de la random access memory și este o memorie volatilă. Aceasta permite, atât scrierea informațiilor, cât și citirea informațiilor.

Memoria ROM vine de la read only memory. Aceasta conține informațiile necesare calculatorului pentru a funcționa și poate fi doar citită, nu și scrisă.

- Advertisement -

Diferențe între RAM și ROM

Pe scurt, memoria RAM este volatilă, iar cea ROM nevolatilă. Conform definiției, memoria volatilă este cea pe care poți salva informații, dar care se șterg odată cu oprirea calculatorului, iar cea nevolatilă nu permite rescrierea informațiilor, ce a fost scris pe ea poate fi modificat, dar cu dificultate.

Acum poate te întrebi la ce e utilă o memorie care nu permite rescrierea. Ei bine, ea este folosită în general pentru firmware și BIOS (care este stocat pe BIOS ROM).

Clasificarea memoriilor ROM

Memoriile ROM sunt de mai multe tipuri, clasificate în funcție de modalitatea de scriere a datelor. Acestea se clasifică în PROM, EPROM, OTPROM și EEPROM.

PROM (Programable Read Only Memory) se referă la memoriile ROM apropiate de caracteristicile celor RAM în sensul că pot fi programate de către utilizator folosind un echipament special.

EPROM (Erasable PROM) reprezintă memoriile care pot fi șterse și rescrise de un număr limitat de ori prin folosirea unor tehnici speciale. De aici și mențiunea de mai sus că totuși pot fi rescrise, dar greu.

OTPROM (One Time Programable ROM) poate fi scrisă doar o singură dată și nu permite rescrierea/ștergerea. Avantajul este prețul mic.

EEPROM (Electrically Erasable PROM) poate fi ștearsă electric cu ajutorul unui software special.

Știai că și CD-ul este un tip de memorie ROM? De aici și denumirea CD-ROM. Acesta nu permite rescrierea, iar odată datele scrise pe un CD, acestea rămân stocate permanent fără să fie nevoie de o sursă de alimentare.

- Advertisement -

Cam atât despre memoria ROM și diferențele între aceasta și memoria RAM. Dacă ai nevoie de mai multe informații sau vrei să adaugi tu câteva, rubrica de comentarii este deschisă.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

S-ar putea să te intereseze:

1,019UrmăritoriÎmi place
1,303UrmăritoriVezi cont
66AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!

close button