Calculatorul este compus din mai multe componente, printre care memorii RAM și ROM. În acest articol vei afla ce înseamnă fiecare și care sunt diferențele între memoria RAM și ROM.
Așa cum spuneam și atunci când vorbeam despre ce este memoria RAM, RAM vine de la random access memory și este o memorie volatilă. Aceasta permite, atât scrierea informațiilor, cât și citirea informațiilor.
Memoria ROM vine de la read only memory. Aceasta conține informațiile necesare calculatorului pentru a funcționa și poate fi doar citită, nu și scrisă.
Diferențe între RAM și ROM
Pe scurt, memoria RAM este volatilă, iar cea ROM nevolatilă. Conform definiției, memoria volatilă este cea pe care poți salva informații, dar care se șterg odată cu oprirea calculatorului, iar cea nevolatilă nu permite rescrierea informațiilor, ce a fost scris pe ea poate fi modificat, dar cu dificultate.
Acum poate te întrebi la ce e utilă o memorie care nu permite rescrierea. Ei bine, ea este folosită în general pentru firmware și BIOS (care este stocat pe BIOS ROM).
Clasificarea memoriilor ROM
Memoriile ROM sunt de mai multe tipuri, clasificate în funcție de modalitatea de scriere a datelor. Acestea se clasifică în PROM, EPROM, OTPROM și EEPROM.
PROM (Programable Read Only Memory) se referă la memoriile ROM apropiate de caracteristicile celor RAM în sensul că pot fi programate de către utilizator folosind un echipament special.
EPROM (Erasable PROM) reprezintă memoriile care pot fi șterse și rescrise de un număr limitat de ori prin folosirea unor tehnici speciale. De aici și mențiunea de mai sus că totuși pot fi rescrise, dar greu.
OTPROM (One Time Programable ROM) poate fi scrisă doar o singură dată și nu permite rescrierea/ștergerea. Avantajul este prețul mic.
EEPROM (Electrically Erasable PROM) poate fi ștearsă electric cu ajutorul unui software special.
Știai că și CD-ul este un tip de memorie ROM? De aici și denumirea CD-ROM. Acesta nu permite rescrierea, iar odată datele scrise pe un CD, acestea rămân stocate permanent fără să fie nevoie de o sursă de alimentare.
Cam atât despre memoria ROM și diferențele între aceasta și memoria RAM. Dacă ai nevoie de mai multe informații sau vrei să adaugi tu câteva, rubrica de comentarii este deschisă.