Ești aici: Calculatorescu » Hardware » Ce este memoria RAM

Ce este memoria RAM

Memoria RAM este punctul prin care trec toate datele care urmează să fie prelucrate de procesor. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că este cea mai rapidă unitate de stocare de pe un dispozitiv și informațiile de pe ea pot fi scrise și citite aproape instant.

Termenul de memorie RAM vine de la Random Access Memory, adică Memorie cu Acces Aleator. O caracteristică importantă a memoriei RAM este aceea că atunci când PC-ul este stins, orice date stocate pe ea sunt șterse.

Cele mai importante aspecte ale memoriilor RAM sunt capacitatea de stocare, frecvența(MHz) și timpul de răspuns (CL).

- Advertisement -
Ce este memoria RAM

Capacitatea de stocare a unei memorii RAM este indicată în GB. Prin urmare, cu cât numărul acesta este mai mare, cu atât intră mai multe informații pe plăcuța RAM.

Viteza de lucru a memoriei RAM se măsoară în MHz și reprezintă viteza cu care datele pot fi încărcate și descărcate de pe aceasta. Așadar, cu cât acest număr este mai mare, cu atât viteza de transfer este și ea mai mare.

Latența ne spune timpul de care are nevoie procesorul să acceseze memoria RAM, iar cu cât aceasta este mai mică, cu atât înseamnă că procesorul poate accesa datele mai repede.

Pentru ca o memorie RAM să fie foarte performantă are nevoie de capacitate mare, viteză de lucru mare și latență cât mai mică.

Tipuri de memorie RAM

Istoria memoriei RAM începe de la DDR unde aveam viteze de maximum 400 MHz, continuă cu DDR2 care ajunge la viteze de 1200 MHz, apoi vine DDR3 cu viteze de peste 1333 MHz și DDR4 care are chiar și modele cu 2400 MHz care ating viteze de până la 3333 MHz prin overclock. Așadar o memorie DDR4 este de două ori mai rapidă decât un DDR2.

Poți afla ce tip de memorie RAM ai instalată pe calculatorul tău ce mai simplu folosind CPU-Z, un program gratuit care permite identificarea principalelor componente ale calculatorului și îți oferă o serie de informații despre ele.

F.A.Q. – întrebări frecvente

Care sunt cei mai importanți producători de memorie RAM

Cei mai importanți producători de module RAM sunt: Samsung, SK Hynix, Micron Technology, Nanya, Winbond și Powerchip. Acest top este făcut cu mențiunea că Samsung și SK Hynix dețin peste 70% din piață.

De ce trebuie să ții cont când înlocuiești memoria RAM

Trebuie să ții cont ca aceasta să fie compatibilă cu sistemul pe care o montezi. Vorbesc aici de compatibilități precum: trebuie să ai destule sloturi de memorie, trebuie ca viteza de lucru MHz și capacitatea GB să fie în limitele suportate de placa de bază și să-ți satisfacă nevoile.

- Advertisement -
Cum înlocuiești memoria RAM la un calculator

Deschizi cutia calculatorului (dacă este în garanție va trebui să mergi la un service) și localizezi sloturile de memorie. De aici procesul este simplu, tot ce trebuie să faci este să scoți memoriile vechi și să le introduci pe cele noi, nici un software suplimentar nu va fi instalat.

Cum înlocuiești memoria RAM pe un laptop

La fel ca în cazul unui calculator, întâi te asiguri că nu pierzi garanția prin acest proces, iar apoi desfaci laptopul și identifici locul unde intră memoria RAM.

De câtă memorie RAM ai nevoie

În momentul de față 16 GB sunt mai mult decât suficienți pentru a rula majoritatea jocurilor și pentru a realiza editare foto-video. Cu toate astea, dacă jocurile folosesc mai multe resurse și ai și niște ferestre deschise în fundal sau dacă vrei să editezi 4K și 8K, vei avea nevoie de mai mult de 16 GB, eventual 32GB.

Important de știut despre memoria RAM

  • orice software este conceput să lucreze doar cu o anumită cantitate de memorie RAM minimă. Dacă aceasta nu este prezentă pe dispozitiv acesta nu va rula;
  • mai mult RAM înseamnă, în general, un calculator mai rapid, dar și celelalte componente contribuie la viteză. Așadar, atunci când faci un upgrade ține cont de întreg ecosistemul, nu doar de un aspect;
  • memoria RAM are o viteză așa de mare deoarece este o componentă 100% electronică concepută să păstreze informațiile doar atâta timp cât este activă;
  • important de reținut este că nu poți folosi DDR4 pe o placă de bază concepută pentru alt DDR, DDR3 spre exemplu. Trebuie să alegi memoria în conformitate cu celelalte elemente hardware ale PC-ului.
  • RAM este diferit de ROM și poți citi aici despre diferențele dintre memoria RAM și ROM.

Sper ca citind acest articol să înțelegi mai bine cum funcționează acest tip de memorie și de ce trebuie să ții cont pentru a face upgrade. Dacă mai sunt și alte întrebări le aștept în comentarii.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,041UrmăritoriÎmi place
1,303UrmăritoriVezi cont
68AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!