Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Ce este internetul? Istoria internetului

Ce este internetul? Istoria internetului

- publicat pe

În cele ce urmează vei afla răspunsul la întrebarea ce este internetul, dar și când a apărut acesta alături de informații interesante despre istoria internetului și evoluția sa din 1969 până în zilele noastre.

Internetul definiție conform dex internetul este o rețea internațională de calculatoare formată prin interconectarea rețelelor locale de calculatoare cu cele globale. Această rețea are ca scop facilitarea schimbului de date și informații între calculatoare. Denumirea vine de la abrevierea din engleză Inter (național) și Net (network).

Ce este internetul

Scopul internetului este de a facilita comunicarea și de a ajuta oamenii să aibă acces la informații rapid, indiferent de locul în care se află.

- Advertisement -

Conexiunea la internet se poate face prin mai multe metode: Linie dedicată, conectare prin cablu de rețea Ethernet, cablu cu fibra optică, conectarea wireless și conexiunea mobilă.

Așadar, avem două mijloace de a face legătura la internet folosindu-ne de cabluri și de curentul electric. În cazul cablului cu fibra optică, transferul de date se realizează prin lumină deoarece prin acest tip de cablu nu trece curent.

Lucrurile stau diferit în ceea ce privește conectarea wireless și conexiunea mobilă deoarece internetul este transmis prin intermediul unor unde, nu trebuie să existe contact fizic între transmițător și receptor. Aceste două variante vin și cu un dezavantaj, acela că depinzi de puterea semnalului pentru a avea internet bun.

Cum funcționează internetul

Pentru a exista, internetul are nevoie de rețele de calculatoare. Din punct de vedere al întinderii, acestea se clasifică în:

  • LAN – Local Area Connection
  • MAN – Metropolitan Area Network
  • WAN – World Area Conection

Cu toate astea, pentru a găsi un calculator printre milioanele conectate, avem nevoie de Protocolul IP, o altă parte importantă a internetului.

Acesta atribuie o adresă IP unui echipament pentru a putea fi identificat de către celelalte echipamente.

Atunci când vorbim de un site web, ne referim tot la un IP, diferența fiind ca de această dată acel IP are atribuit un DNS (Domain Name Server) care permite traducerea IP-ului în cuvinte ușor de reținut de utilizatori precum calculatorescu.ro. RO-ul de la final este un domeniu alocat în funcție de țări. Spre exemplu, există domenii .com majoritatea în engleză, .edu – educaționale, .gov – guvernamentale, dar și .ro – ce aparțin de România sau .it – ce aparțin de Italia.

De reținut, înainte să trecem la istoria internetului este că elementele principale ale internetului sunt: Hypertext, Website, URL, Hyperlink, WWW și Email.

- Advertisement -

Istoria internetului

Pentru a vorbi de internetul propriu zis trebuie să facem și câteva referiri la oamenii care au ajutat indirect la crearea lui.

Spre exemplu, prima referire la internet atestată istoric este cea a lui Nikola Tesla care a spus în anul 1900 că viitorul va aduce un sistem global fără fire. După acesta, internetul a mai fost teoretizat încă o dată de Leonard Kleinrock într-o lucrare intitulată Information Flow in Large Communication Nets care face referire la conceptul de internet așa cum îl știm astăzi.

1969 – Arpanet

Ziua de 29 octombrie 1969, ora 22:30 reprezintă ziua în care a fost realizată prima legătură între două sisteme informatice. Mai precis, între sistemele de la University of California și Stanford Research Institute. Experimentul se încheie înainte să se termine deoarece sistemul pică după ce sistemul a picat în momentul în care a ajuns la litera G din login.

Cu toate astea, aveam dovada că internetul este posibil și revoluția informatică avea să înceapă.

1971 – Email

Primul email a fost trimis în anul 1971 de către programatorul Ray Tomlinson. Tot lui i se datorează folosirea semnului @ pentru a despărți adresa de mail de numele providerului acestui serviciu.

1973 – Iau naștere protocoalele TCP/IP

Robert Elliot Kahn și Vint Cerf au creat primele protocoale care acționau ca un set de reguli pentru calculatoarele conectate la internet. Acesta este și anul în care internetul ia cu adevărat naștere și conform multora, cei doi sunt supranumiți părinții internetului.

1975 – Primul client de email

Odată cu apariția protocoalelor de care vorbeam mai sus, vine și posibilitatea de a crea primul client de email. Creatorul acestuia este John Vittal, Un programator de la Universitatea de Sud din California. Încă de la acest client, avem funcțiile de reply și forward.

1978 – Spam

N-a trecut mult și a apărut și primul spam. Având definiția de mesaj comercial nesolicitat, acesta a fost trimis de Gary Thuerk și ar fi ajuns la peste 600 de utilizatori.

1979 – Usenet

În 1980 apare primul forum. Creat de Tom Truscott și Jim Ellis în 1979, Usenet devine accesibil un an mai târziu pentru publicul larg și avea chiar secțiuni de newsreaders.

1982 – Primul emoticon

În caz că te întrebai de unde au apărut emoticoanele în viața noastră, ei bine, acestea au fost inventate de Scot Fahlman când i s-a părut interesant să introducă un smiley face după o glumă.

1985 – DNS (Domain Name System)

Primul DNS apare în 1985 și odată cu el și primul domeniu de internet care poartă numele de symbolics.com. Acest lucru se întâmplă la doar un an după ce rețelele de calculatoare conectate la internet depășise 1.000.

1988 – IRC

IRC sau pe numele întreb Internet Relay Chat paveză drumul către aplicațiile de mesagerie pe care le folosim în zilele noastre.

1989 – World Wide Web

În 1989 intrăm în era WWW, despre care am vorbit mai multe în articolul intitulat ce înseamnă WWW, și planul lui Tim Berners-Lee ia naștere. Acesta dorea să creeze limbajul pentru a face internetul accesibil tuturor. Astfel, el lucrează la dezvoltarea protocolului HTTP și crearea limbajului HTML pentru a face posibilă crearea paginilor web.

1991 – World Wide Web ia naștere

Doi ani mai târziu, WWW ia naștere și apare odată cu el și primul browser care este denumit WorldWideWeb.

Cu toate astea, browserul era destul de complicat și nu putea fi accesat de persoane fără cunoștințe tehnice, dar și problema aceasta va fi rezolvată în anii ce urmează.

1991 – Apare prima pagina web

Apare și prima pagină web care, culmea, explică ce este WWW sau W3 cum era denumit atunci.

1991 – Prima cameră web

Surprinzător sau nu, prima cameră web n-a apărut pentru ca cineva să-și vadă prietenii în timpul discuțiilor. Ea a apărut pentru a monitoriza un aparat de făcut cafeaua de la Universitatea Cambridge pentru ca cei de acolo să nu mai piardă timpul să meargă acolo dacă nu au cafeaua făcută.

1992 – 1 milion de calculatoare interconectate

În 1992 este depășit pragul de 1 milion de calculatoare interconectate și deja se știa că internetul va avea efectul unui bulgăre de zăpadă, adică va crește pe zi ce trece și numărul utilizatorilor va putea merge doar în sus.

1993 – Apare Mosaic

Dacă până în 1993 nu aveam un browser care să se adreseze publicului larg, Mosaic rezolvă acest inconvenient și creează primul browser de internet cu interfață vizuală ușor de folosit de către utilizatori.

1993 – Apar domeniile .gov și .org

Guvernele încep să înțeleagă importanța internetului și astfel, pentru prima dată în istoria internetului apar domeniile .gov și .org.

1994 – Apare Netscape

Cu toate că Mosaic devenise destul de popular, era departe de ce aveau nevoie cu adevărat oamenii și în 1994 apare primul concurent, Netscape Navigator, care câștigă o mare parte din piață.

1995 – Apariția SSL

Odată cu ideea de a vinde ceva pe internet apare și protocolul HTTPS. Scopul SSL era de a face sigure tranzacțiile financiare făcute în mediul online.

Primele companii care au beneficiat de acestea sunt Echo Bay care devine eBay mai târziu și Amazon.

1997 – Blogurile primesc un nume

Deși existau mai multe site-uri pe internet, multe dintre ele catalogându-se ca ceea ce denumim noi astăzi blog, abia în 1977 apare oficial termenul de weblog.

1998 – Internetul ia fața televiziunii

Pentru prima dată, internetul ajunge să ia fața televiziunii în anul 1998 atunci când scandalul Bill Clinton și Monica Lewinksy este publicat pentru prima dată pe o pagină de internet și nu într-un ziar.

1998 – Google

Apare Google, un motor de căutare încă prezent și astăzi care avea să revoluționeze modul în care poți găsi informații pe internet și aducând zeci de site-uri mai aproape de utilizatori prin includerea lor într-o listă generată pe baza unor cuvinte cheie.

2001 – Apare Wikipedia

Începând cu 2001, elevii din întreaga lume au putut să-și facă referatele și temele cu ajutorul Wikipedia.

Deja în anii 2000 internetul așa cum îl știm în zilele noastre s-a conturat. Cu toate astea, nu existau rețele sociale precum cele de astăzi și erau mult mai puțin utilizatori în lume.

În cazul în care există interes, voi face un infografic cu rețelele sociale și anul apariției lor pentru a-l include în articol. Tot ce trebuie să faci este să-mi ceri asta în comentarii.

2001 – Google Images

Google Images este serviciul oferit de Google pentru ca utilizatorii să găsească conținut foto prin intermediul motorului de căutare. Acest serviciu a fost introdus pe 21 iulie 2021 datorită unui interes foarte crescut al utilizatorilor de a vedea o fotografie cu Jennifer Lopez într-o rochie verde de la Versace.

În 2011 a fost introdusă și funcția de reverse image search care îți permite să cauți fotografii pe Google folosind alte fotografii, nu cuvinte cheie.

2005 – YouTube

În 2005 își face apariția și YouTube, cel mai popular motor de căutare pentru conținut de tip video în momentul de față.

Avantajele și dezavantajele internetului

Avantajele internetului:

  • Acces rapid la informații;
  • Poți învăța gratuit;
  • Internetul te face auzit;
  • Comerțul electronic;
  • Economisești timp;
  • Comunicare.

Dezavantajele internetului:

  • Spam și fake news;
  • Fraude, phishing și furt de identitate;
  • Calitatea conținutului;
  • Afecteză sănătatea;
  • Poți pierde timpul pe internet.

Dacă vrei să aprofundezi mai mult acest subiect îți recomand un alt articol de pe blog despre avantajele și dezavantajele internetului.

Pericolele internetului

Pe lângă dezavantajele internetului prezentate mai sus, istoria internetului nu este una foarte încurajatoare atunci când vine vorba de pericole și viruși care au cauzat multe probleme persoanelor și companiilor.

Având în vedere faptul că oricine are acces la internet, nu poate fi reglementat în totalitate astfel încât să elimine pericole precum fake news, hackeri, phishing sau hărțuire.

Copii sunt cei mai vulnerabili pe internet deoarece pot fi abordați cu ușurință de diverse persoane pe platformele sociale. Aceste persoane pot avea scopuri ascunse și cel mai bine este ca educația primită acasă sau la școală să abordeze tema aceasta de pericole ale internetului.

De asemenea, dependența de internet este și ea mai întâlnită în cazul copiilor decât în cazul adulților. Dar în ultimul timp, dependența de internet nu mai cunoaște vârstă și un număr alarmant de oameni își încep ziua cu telefonul în mână și îl mai lasă doar atunci când dorm.

Desigur, există mai multe pericole pe internet, dar pentru a fi cât mai protejat trebuie să ai grijă pe ce dai click, să te informezi din surse sigure și să oferi cât mai puține date personale.

Servicii oferite de internet

Printre serviciile oferite de internet se numără:

  • WWW;
  • E-mail;
  • Chat;
  • Newsgroup;
  • FTP;
  • Portal;
  • E-banking;
  • Baze de date și formulare pe internet;
  • VoIP (telefonie prin internet);
  • Telnet-ul;
  • E-learing;
  • Conferințe audi-video.

Întrebări și răspunsuri despre internet

Ce este internetul?

Așa cum spuneam și prin articol, internetul este un sistem global de computere interconectate care folosesc protocoale TCP/IP pentru a comunica între ele.

Cine a inventat internetul?

Internetul a fost inventat de către Robert Elliot Kahn și Vint Cerf în 1973. Cu toate astea, la apariția internetului au contribuit și: Paul Mockapetris, Jon Postel, Leonard Kleinrock, Ray Tomlinson, Tim Berners-Lee și Nikola Tesla.

Când a apărut internetul în România?

Internetul în România a apărut în anul 1993. Odată cu el au apărut și primele conexiuni dial-up de la Romtelecom.

Este internetul periculos?

Internetul aduce multe beneficii, dar adevărul este că ascunde și multe pericole dacă nu este folosit cu grijă. Printre pericole amintim: fake news, hackeri, phishing și tentative de furt de identitate.

Dacă ai ajuns la acest articol căutând internetul referat pe Google sfatul meu este să nu-l copiezi așa cum este, să te interesezi din mai multe surse și să faci o lucrare originală.

Sper ca acest articol să fi răspuns cât mai bine întrebării ce este internetul? și să informațiile cu privire la istoria internetului și apariția sa în România ți-au fost utile.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

5 Comentarii

  1. Consider ca internetul este unul dintre cele mai bune lucruri care ni s-au intamplat vreodata. Dincolo de ce zici tu in articol, cred ca accentul trebuie pus doar pe cate lucruri minunate s-au intamplat datorita lui. Spre exemplu, eu m-am nascut intr-o perioada in care internetul abia isi incepea istoria si a fost nevoie de mult timp sa devina ce este astazi.
    Cu toate astea, am reusit sa downloadez diferite carti de programare si atunci, numai eu stiu cat le cautam si cum ni le dadeam unii altora pe forumuri. Datorita lor am reusit sa imi depasesc conditia si sa lucrez in domeniul IT.
    In ziua de astazi, cu resursele pe care le are un tanar la dispozitie e imposibil sa nu reusesti!

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

S-ar putea să te intereseze:

1,018UrmăritoriÎmi place
1,304UrmăritoriVezi cont
66AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!

close button