Ești aici: Calculatorescu » Software » Ce înseamnă FreeDOS, sistemul de operare preinstalat pe laptop

Ce înseamnă FreeDOS, sistemul de operare preinstalat pe laptop

Probabil ai observat că, pe magazinele online, la specificațiile laptopului în dreptul sistemului de operare scrie FreeDOS și cu siguranță te-ai întrebat oare ce înseamnă FreeDOS și dacă poți folosi device-ul respectiv cu Windows sau nu.

În următoarele 5 minute îți voi oferi răspuns la toate întrebările acestea și vei afla ce înseamnă sistemul de operare FreeDOS, de ce producătorii aleg să-l preinstaleze și te anunț de pe acum că da, poate fi înlocuit cu Windows fără probleme.

FreeDOS este un sistem de operare gratuit care vine preinstalat, asemenea Endless OS, pe multe laptopuri deoarece reduce din costuri nefiind necesară achiziționarea unei licențe Windows de către producător.

- Advertisement -

Ce este sistemul de operare FreeDOS?

Istoria sistemului de operare DOS începe în anii 1980, atunci când IBM a lansat MS-DOS. Acesta este un sistem de operare fără interfață grafică așa că poate fi folosit doar de către utilizatorii experimentați.

Desigur, există și variante de FreeDOS cu interfață grafică, dar nu este nativă și oricum nu poți face prea multe cu acest sistem de operare întrucât nici nu poate rula mai multe aplicații în același timp. Deci oricum vei ajunge să instalezi Windows după ce cumperi un laptop sau PC cu FreeDOS.

FreeDOS sau licență Windows?

Așa cum spuneam și mai sus FreeDOS nu te va ajuta dacă nu știi bazele programării, deci va trebui să alegi un alt sistem de operare cu interfață grafică și mai ușor de folosit. Una dintre aceste variante este Windows, fiind și cea mai populară variantă deoarece poți instala toate programele de care ai nevoie pe el.

O altă variantă pe care o recomand este Linux (cu distribuțiile sale), dar și pentru Linux trebuie să fii un utilizator experimentat pentru a-i desluși misterele.

Așadar, dacă ai ajuns la articol căutând să vezi de ce tot scriu magazinele online FreeDOS în dreptul câmpului sistem de operare, ceea ce trebuie să ții minte este că, odată ce ai cumpărat laptopul, vei fi nevoie să-i pui Windows sau un alt sistem de operare pentru a-l folosi.

Poți instala Windows pe FreeDOS?

Desigur, la fel ca în cazul oricărui sistem de operare, acesta poate fi dezinstalat și să instalezi în loc ce vrei: Windows, Linux, etc.

De ce alegi producătorii să preinstaleze sisteme de operare gratuite?

În primul rând reduc din costurile cu achiziționarea licențelor pentru alte sisteme de operare, iar în al doilea rând, oferă posibilitatea utilizatorilor de a-și instala sistemul de operare preferat.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,041UrmăritoriÎmi place
1,303UrmăritoriVezi cont
68AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!