Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Cine a inventat becul?

Cine a inventat becul?

În următoarele 7 minute vei afla cine a inventat becul și câteva curiozități despre acesta. De asemenea, vorbim și despre de ce becul are mai mulți inventatori, iar Thomas Edison nu se numără neapărat printre primii.

Lumea, așa cum o știm astăzi, ar fi fost imposibilă fără multe invenții, iar becul se numără printre ele. Mulți au privit cu uimire momentul în care felinarele și lămpile au început să fie înlocuite de becuri, ba chiar au crezut că e vorba de magie la mijloc. Astăzi știm sigur că este vorba de știință. Fără alte introduceri, trecem la subiectul articolului: Cine a inventat becul?

Cine a inventat becul

Întâmplarea face ca becul să aibă doi inventatori. Thomas Alva Edison și Sir Joseph Wilson Swan. Ambii au făcut descoperirea în anul 1879, primul în SUA, iar cel din urmă în Anglia.

- Advertisement -

Aceștia s-au completat unul pe altul și au reușit să inventeze primul bec funcțional folosind resurse aflate unul de la altul. Prima variantă de bec electric luminos a fost concepută de Sir Joseph Wilson Swan, dar avea o problemă majoră: nu reușea să țină vidul în interior. Thomas Edison a analizat problema și a descoperit problema în designul lui Swan și pe data de 21 octombrie 1879, Thomas Edison realizează un bec cu filament care a reușit să lumineze timp de 40 de ore.

Ulterior, Sir Joseph Wilson Swan aplică tehnica descoperită de Edison pentru invenția sa și pornește prima companie de iluminat în Anglia.

Thomas Edison a fost revoltat de această situație și l-a dat în judecată pe Swan. Din fericire, cei doi și-au dat seama că invenția este prea importantă pentru a fi distrusă de orgolii și își unesc forțele sub numele de Edison-Swan United. Companie care avea să devină în curând cel mai mare producător de becuri din lume.

Cu toate astea, multe articole și surse sigure precizează faptul că există peste 20 de oameni care au contribuit la dezvoltarea becului.

În concluzie, putem spune că inventarea becului a fost atribuită de istorie, atât lui Thomas Edison, cât și lui Joseph Swan, dar, becul, așa cum în vedem noi astăzi, este produsul multor ani de muncă.


Când a fost inventat becul?

Becul a fost inventat pe 21 octombrie, 1879, atunci când Thomas Edison repară greșeala de design din invenția lui Sir Joseph Wilson Swan și face primul bec cu filament funcțional.

Câte tipuri de becuri există?

Cele mai importante tipuri de becuri care merită menționate sunt: becul fluorescent, becul cu incandescență, becul cu halogen și ledurile.


Curiozități despre becuri

Articolul n-ar fi complet dacă n-am trece în revistă și câteva curiozități despre becuri și câteva fapte descoperite în timp ce scriam articolul care mi se par interesante.

- Advertisement -
  • Există un bec care stă aprins de peste 100 de ani. Acesta a primit numele de Shelby și este vorba despre un bec de 4 wați din cazarma pompierilor din Livermoore, o localitate în SUA. Acesta a fost aprins prima dată în 1901 și de atunci nu a fost stins.
  • Un bec LED poate lumina timp de 3 ani în continuu. Transformat în ore înseamnă aproximativ 26280 de ore.
  • Becul incandescent consumă 95% din energie pentru a da căldură și doar 5% pentru a da lumină.

Așadar, acum știi cine a inventat becul și poți citi mai multe articole pe site despre cei mai cunoscuți inventatori și invențiile lor.

P.S. nu uita să spui și prietenilor tăi despre articol, așa ne ajuți să dezvoltăm proiectul.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,059UrmăritoriÎmi place
1,275UrmăritoriVezi cont
67AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!