Windows nu este singur pe lume și, în prezent, există numeroase sisteme de operare care îi pot lua locul chiar de mâine. Printre acestea, cel mai popular este Linux.
Cu toate acestea, sistemul de operare Windows este instalat pe peste 1 miliard de calculatoare și reprezintă principalul sistem pentru care sunt create jocurile și diferite tipuri de software. Ca să îți faci o idee, Windows este folosit de peste 91% dintre posesorii de calculatoare, în timp ce Linux de sub 2%.
Sistemul de operare (SO), sau OS în engleză, reprezintă componenta de software fără de care un sistem de calcul nu poate funcționa.
Acesta este compus din nucleu (denumit și kernel), interfața de operare și sistemul de fișiere.
Interfața unui SO este reprezentată de ce vede un utilizator în timpul în care SO rulează. Sistemele de operare mai vechi foloseau o interfață de tip consolă care necesita cunoștințe de limbaj de programare deoarece puteai comunica cu un PC doar prin scris. De mult timp, interfața este și grafică și permite oricum să folosească un PC.
Cele mai cunoscute sisteme de operare gratuite pentru PC sunt: Linux, Chrome OS, FreeBSD, FreeDOS, Illumos, ReactOS, Haiku și MorphOS:
Tipuri de sisteme de operare
În general, ceea ce trebuie să ți minte de aici este că diferența dintre sistemele de operare se face prin numărul de task-uri pe care le pot procesa simultan (single task și multi task), dar și prin numărul de utilizatori care pot lucra simultan (single user și multi user).
- Real-time (în timp real) – poate rula mai multe aplicații în același timp.
- Multi-user (mai mulți utilizatori) – permite accesul mai multor utilizatori în același timp.
- Single-user (un singur utilizator) – permite accesul unui singur utilizator simultan.
- Distributed – este definit prin mai multe calculatoare care acționează și funcționează ca unul singur.
- Templated – este destinat sistemelor de servere.
- Embedded – este creat special pentru a rula pe dispozitive cu hardware slab. Acesta nu consumă multe resurse, dar nu oferă nici performanță ridicată.
Cu toate astea, mai există și o clasificare după popularitate. Aici Windows conduce detașat fiind urmat de Mac OS, Unix și Linux.
Istoria sistemelor de operare
Istoria sistemelor de operare are cea mai mare creștere între anii 40 și 70. Aceasta este perioada care a dus la descoperirea calculatorului modern și a creat lumea informatică pe care o vedem astăzi.
În anul 1940, calculatoarele nu foloseau sisteme de operare și programele erau introduse prin intermediul unor comutatoare mecanice.
În anul 1950 apare primul sistem de operare pentru calculatorul IBM 701. Acesta era un OS de tipul single task deoarece putea rula doar un program pe rând.
Mai târziu, în anii 1960, calculatoarele reușesc să ruleze mai multe servicii simultan.
Anii 1970 reprezintă perioada în care cipurile și microprocesoarele devin atât de mici încât orice calculator putea fi construit în așa fel încât să încapă într-o cutie pe care să o ții acasă.
Astfel, apare MS-DOS, sistem dezvoltat de compania Microsoft pentru IBM PC, dar și pentru calculatoarele cu Intel 8088.
MS-DOS stă, de asemenea, și la baza dezvoltării Windows, sistemul de operare cu o cotă de piață de aproximativ 90%.
Spunea mai sus că a fost uimitor că aceste componente încăpeau într-o cutie pe care să o iei cu tine acasă. Ei bine, în 1993, IBM lansează primul smartphone din istorie sub numele de IBM Simon.
În 1999 Nokia lansează Symbian pentru a-l pune pe telefoanele proprii, dar și pe cele Ericsson.
2007 reprezintă anul în care compania Apple lansează iOS și schimbă cu totul piața telefoanelor mobile deoarece acest sistem era exclusiv pentru produsele proprii, ceilalți producători de telefoane mobile trebuia să vină repede cu un răspuns. Astfel, cu doar un an mai târziu apare Android.
Sisteme de operare: listă cu informații
În continuare vorbim despre fiecare sistem de operare în parte și îți voi oferi câteva informații despre acestea. De asemenea, am adăugat în listă și două OS destinate dispozitivelor mobile.
Linux
Linux face parte din categoria de sisteme de operare gratuite, dar care totuși nu reușește să se apropie de Windows sau Mac OS. Există mai multe distribuții ale acestui sistem de operare open source. Acestea sunt gratuite, ușor de instalat și, în funcție de distribuție, ușor de folosit.
Cele mai populare SO bazate pe Linux sunt: Ubuntu Touch (creat pentru telefoane), Debian, fedora and Red Hat, Unbutu și Linux Mint.
De menționat este că există versiuni de Linux cu interfață grafică, dar și unele fără interfață grafică, folosite printr-o consolă cu text.
Unix
Unix este un sistem de operare în sistem multitasking care permite mai multor utilizatori să lucreze pe el în același timp.
Chrome OS
Chrome nu este doar un browser de internet care mănâncă memoria ram. Îți vine să crezi sau nu, Google a dezvoltat un SO (sistem de operare) pentru dispozitivele cu configurații mai slabe precum Chromebooks.
FreeBSD
Așa cum îi spune și numele, acesta este un OS gratuit. Pe deasupra, este și un sistem de operare open source, iar experiența este similară cu cea pe care o oferă Linux. Din păcate nu este la fel de popular precum Windows sau Linux.
ReactOS
ReactOS este puțin mai special deoarece, dezvoltatorii, și-au propus să creeze un sistem care poate rula programele create pentru Windows. Astfel, poți folosi toate programele și jocurile dedicate Windows fără a fi nevoit să mai cumperi licența de la Microsoft.
MorphOS
Acesta este un sistem de operare care se concentrează pe media.
MenuetOS
Principala calitate a acestui OS este că poate fi instalat de pe o dischetă (asta dacă mai are cineva floppy disk). Vine în două varianta, una pentru sisteme de 32 de biți și alta pe 64 de biți,
Endless OS
Este un sistem de operare care poate fi instalat chiar alături de Windows. Mai multe detalii despre Endless OS am scris în acest articol.
Android
Cu toate că nu este un sistem de operare care rulează pe PC-uri, am inclus Android în listă deoarece domină piața sistemelor de operare pentru telefoanele mobile.
iOS
iOS este un sistem de operare dezvoltat de compania Apple pentru iPhone-uri. Minusul este că rulează doar pe device-uri Apple.
Mac OS
Deoarece Apple nu fabrică doar telefoane mobile, Mac OS este varianta lor de sistem de operare pentru Macintosh. De asemenea, rulează doar pe device-uri Apple, fiind un sistem de operare închis.
Un mare dezavantaj pe care în are Mac OS este că foarte multe programe disponibile pentru Windows nu sunt adaptate și pentru acesta. Iar dacă vorbim de jocuri, situația stă și mai rău.
Jolicloud
Îți vine să crezi sau nu, există și un sistem de operare pentru PC care necesită conexiune permanentă la internet. Acesta funcționează doar online.
MS_DOS
Multe glume au fost făcute cu acest SO, dar puțini știu că este sistemul de operare după care se bazau primele versiuni de Windows cu interfață grafică. Acesta putea fi instalat pe IBM PC.
Windows
Cu toate că vorbim despre alternative pentru acest OS, articolul merită și câteva cuvinte despre Windows. Acesta este un sistem de operare care a revoluționat utilizarea calculatoarelor deoarece le-a făcut simplu de înțeles de orice utilizator.
Cele mai populare variante sunt Windows XP, Vista, Windows 7 și noul Windows 10 din cauza căruia compania Microsoft a întrerupt orice update pentru Windows 7 (inclusiv cele de securitate).
Dacă vrei să instalezi Windows, am scris un articol despre cum poți crea un stick bootabil cu Windows 10 direct pe site-ul Microsoft.
Sisteme de operare pentru TV
Lucrurile au evoluat atât de mult încât avem și sisteme de operare pentru TV. Pentru televizoare există o versiune de Android, Opera TV, dar și Tizen, un sistem open source pe care l-am descoperit prima dată pe televizoarele celor de la Samsung.
Așadar, nu există doar sisteme de operare pentru PC, ci și pentru dispozitive mobile precum tablete și telefoane, dar și pentru televizoare. De asemenea, există variante de sisteme de operare pentru mașini care funcționează foarte bine, iar dacă ai conexiune în permanență la internet poți folosi Waze fără probleme pe ele.
Sisteme de operare: listă pe scurt
- Linux;
- Android;
- iOS;
- Chrome OS;
- Unix;
- FreeBSD;
- ReactOS;
- Illumos;
- Haiku OS;
- MorphOS;
- MenuetOS;
- Aros;
- Endless OS;
- MS_DOS;
- Jolicloud.
Iar dacă ai ajuns aici căutând referat sisteme de operare pe Google, sper că nu vei copia articolul cuvânt cu cuvânt.