Ești aici: Calculatorescu » Info utile » TN vs IPS vs VA – ce monitor să alegi

TN vs IPS vs VA – ce monitor să alegi

TN vs IPS vs VA, despre lupta dintre aceste tehnologii vorbim în articolul de mai jos. Ele sunt cele mai întâlnite tipuri de panel-uri în acest moment pe piață și ce trebuie să știi de la început este că fiecare vine cu avantajele și dezavantajele sale.

Atenție la faptul că TNS, IPS și VA reprezintă tehnologia folosită pentru panelurile monitoarelor, despre tipuri de monitoare am scris alt articol ce poate fi accesat pe link-ul din stânga.

Mai jos vorbim despre diferențele dintre acestea și lucrurile de care trebuie să ții cont atunci când iei decizia de a cumpăra un nou monitor. Desigur, poți citi articolul și doar dacă ești curios să înțelegi ce înseamnă TN, IPS și VA.

- Advertisement -

Monitorul led TN

TN este prescurtarea de la twisted nematic, fiind și tehnologia care are cea mai bună performanță dintre toate prezentate în acest articol. Acest lucru se datorează faptului că are o rată de refresh ridicată și un timp de răspuns foarte mic.

Cu toate că, datorită evoluției tehnologice, nu mai este singurul tip de display care poate atinge răspuns de 1ms, reprezintă alegerea cea mai bună raport calitate preț în ceea ce privește munca de birou și gamingul.

Cu toate astea, din cauza faptului că monitoarele TN nu oferă cea mai bună reproducere a culorilor, nu se pretează pentru editare foto-video.

Puncte forte:

 • Timpul de răspuns este foarte rapid;
 • Au prețuri bune;
 • Consumul de energie este mai scăzut;
 • Rata de refresh ridicată.

Puncte slabe:

 • Unghiul de vizionare nu este foarte larg;
 • Apar variații de culori în funcție de unghiul de vizionare;
 • Contrast scăzut.

Monitorul led IPS

Tehnologia IPS (In-Plane Switching) a fost dezvoltată pentru a trece peste limitările pe care le are cea TN atunci când vine vorba de reproducerea culorilor, dar și de a oferi un unghi de vizionare mai larg.

- Advertisement -

Puncte forte:

 • Reproducerea culorilor este foarte buna;
 • Unghiul de vizionare este larg.

Puncte slabe:

 • Timp de răspuns de 4ms sau mai mult;
 • Monitoarele cu timp de răspuns mai bun au prețuri mai mari.

Monitorul led VA

VA (vertical alignment) este o tehnologie care reprezintă un compromis între TN și IPS. Cu toate astea, chiar dacă viteza de răspuns poate fi mare, întârzierea poate apărea din cauza fenomenelor de ghosting și motion blur. Din aceste motive, monitoarele VA trebuiesc evitate de gemerii profesioniști.

Cu toate astea, pentru cei care fac câte puțin din toate, VA este tehnologia care s-ar preta cel mai bine atunci când vorbim de raportul calitate-preț.

Puncte forte:

 • Raport calitate preț mai bun;
 • Contrast ridicat;
 • Reproducere a culorilor comparabilă cu IPS;
 • Unghi bun de vizionare.

Puncte slabe:

 • Probleme de tip ghosting și backlight bleed;
 • Reproducere a culorilor mai slabă decât IPS.

TN vs. IPS

În realitate nu este o luptă acerbă între TN și IPS deoarece sunt două tipuri de monitoare care se adresează unui public diferit. Tehnologia TN se pretează pentru navigarea pe internet și jocuri în timp ce IPS este recomandat celor care fac editare foto-video sau lucrează în programe de grafică.

Principalul avantaj pe care îl are TN față de IPS este viteza de răspuns și rata de refresh foarte mare, în timp ce IPS are avantajul de a reproduce culorile foarte bine. Astfel, privind avantajele și dezavantajele, tragem concluzia că un grafician are nevoie de o reproducere cât mai bună a culorilor, în timp ce un gamer are nevoie de o viteză de răspuns rapidă pentru a obține un avantaj față de adversat.

IPS vs. VA vs.TN

Deoarece VA a fost creat ca un compromis între IPS și VA, natural este să facem această comparație între cele 3 tipuri de tehnologii.

Așa cum spuneam mai sus, VA este o tehnologie care se pretează celor care fac câte puțin din toate și doresc să obțină o reproducere a culorilor mai bună la un preț mai mic față de IPS, dar și un timp de răspuns decent pentru jocuri.

Cu toate astea, compromisul s-ar putea să nu fie cea mai bună variantă, iar graficienii și cei care lucrează foarte mult cu foto și video ar trebui să investească într-un monitor IPS, iar cei care vor performanță în gaming în unul TN cu rată de refresh mare și viteză de răspuns mică.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,041UrmăritoriÎmi place
1,303UrmăritoriVezi cont
68AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!