Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Top facultăți de informatică din România

Top facultăți de informatică din România

Deja știm că job-urile în IT sunt plătite bine și reprezintă viitorul prin prisma faptului că online-ul devine din ce în ce o parte mai importantă din viața noastră și automatizările sunt din ce în ce mai căutate de către angajatori. Tocmai din aceste motive, am făcut acest top de facultăți de informatică din România pentru a-ți arăta ce opțiuni ai dacă îți dorești o carieră în acest domeniu.

Nu o să fie un top propriu zis deoarece consider că, deși facultatea joacă un rol important în educație, diferența este făcută de pasiunea pe care studentul o are pentru domeniul pe care îl alege. De asemenea, avem facultăți bune în mai multe orașe din țară și ar fi păcat ca un student din Iași, spre exemplu, să plece la facultate în Cluj sau București în condițiile în care ar găsi o facultate foarte bună chiar aproape de casă.

Din informațiile și review-urile pe care le-am mai găsit pe internet, dar și din cele spuse de foști studenți, ar părea că cele mai bune sunt Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Academia de Studii Economice din București. Cu toate acestea, așa cum am spus și mai sus, cel mai bine ar fi să dai șanse unei facultăți care este aproape de casă sau care te impresionează prin informațiile pe care le are publicate pe site-ul oficial.

- Advertisement -
facultăți de informatică din România

În continuare îți voi lăsa un tabel cu universitățile pe care ar trebui să le iei în considerare, iar mai apoi voi oferi câteva informații suplimentare despre fiecare în parte.

Tabel facultăți de informatică

UniversitateOraș
Academia de Studii Economice – ASE (Cibernetică)București
Academia Tehnică Militară Ferdinand IBucurești
Universitatea Alexandru Ioan Cuza (Informatică)Iași
Universitatea Babeș-Bolyai (Informatică)Cluj-Napoca
Universitatea București (Informatică)București
Universitatea Tehnică Gheorghe AsachiIași
Universitatea Politehnică (Automatică și calculatoare)București
Universitatea Politehnică (Automatică și calculatoare)Timișoara
Universitatea de Vest din TimișoaraTimișoara
Universitatea PiteștiPitești
Universitatea TehnicăCluj-Napoca
Universitatea TransilvaniaBrașov

ASE – Academia de Studii Economice din București

Fondată în anul 1913, Academia de Studii Economice din București oferă studenților o varietate de programe academice pentru specializarea în mai multe domenii. Dintre acestea, pe noi ne interesează Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică (CSIE).

Pe lângă taxele de licență, un an de studiu la CSIE din cadrul ASE te va costa aproximativ 4.000 RON/an sau 3.500 RON/an dacă alegi varianta cu frecvență redusă.

Academia Tehnică Militară Ferdinand I din București

În cadrul Academiei Tehnice Militare Ferdinand I ai mai multe variante dacă vrei o carieră în informatică. Spre exemplu, poți alege să urmezi cursurile Facultății de Sisteme Informatice și Securitate Cibernetică sau Facultății de Comunicații și Sisteme Electronice pentru Apărare și Securitate.

În opinia mea, securitatea cibernetică este unul dintre domeniile care vor avea cel mai mult de câștigat în viitor datorită faptului că suntem din ce în ce mai dependenți de sisteme informatice și internet, iar acest lucru duce la o creștere a atacurilor cibernetice.

Prin urmare, dacă îți dorești să contribui la buna funcționare a acestui ecosistem, o facultate care are ca obiect principal de studiu securitatea cibernetică s-ar putea să fie cea mai bună alegere pentru tine.

Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași

Facultatea de Informatică din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași oferă studenților posibilitatea de a studia informatica în limba română sau engleză, timp de 6 semestre. Studiile de licență sunt organizate în sistem Bologna și un student va obține calificarea de licențiat în informatică la sfârșitul celor 3 ani de studiu.

Prin urmare, vei putea intra pe piața munci direct după facultate ca: Inginer și dezvoltator de software, designer web, programator, administrator, arhitect de software și baze de ate, administrator de sisteme/rețele, dar și specialist în securitate.

- Advertisement -

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este recunoscută pentru studenții săi care au obținut diferite premii în cadrul concursurilor naționale și internaționale de informatică.

În același timp, cred că suntem cu toții de acord că orașul Cluj-Napoca a devenit un oraș puternic în ceea ce privește domeniul IT&C, nu doar în România, cât și la nivel European. Astfel, dacă ești din Cluj sau din apropierea acestui oraș cu siguranță este facultatea pe care ar trebui să o urmezi dacă îți dorești o carieră în IT.

Universitatea București

Departamentul de Informatică este locul unde trebuie să aplici dacă dorești o carieră în IT.

Cu toate acestea, în București ai mai multe variante dintre care poți alege. Prin urmare, decizia este una subiectivă, iar înainte de a lua o decizie ar trebui să te interesezi de materiile care se predau la fiecare facultate în parte pentru a lua o decizie mai informată.

Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași

Sub Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi există 11 facultăți dintre care ce mai în măsură să te pregătească pentru o carieră în IT este Facultatea de Automatică și Calculatoare.

Universitatea Politehnică din București

UPB are peste 200 de ani de activitate și are mai multe facultăți recunoscute pentru studenții care au câștigat premii la concursuri naționale și internaționale. Așadar, pentru a lua o decizie cât mai bună, te invit să accesezi https://upb.ro/facultati/ și să vezi programul de studiu al fiecărei facultăți în parte deoarece există peste 5 facultăți pe care le poți face pentru a deveni IT-ist, fiecare cu specializările ei.

Universitatea Politehnică din Timișoara

Dacă Timișoara este orașul pe care l-ai ales, atunci una dintre opțiunile tale este să mergi la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnice din Timișoara.

Universitatea de Vest din Timișoara

În cadrul Facultății de Matematică și Informatică de la UVT poți alege să studiezi, fie în cadrul programelor de informatică, fie în cadrul celor de matematică. Înființată în 1948, facultatea oferă, atât programe de licență, cât și de masterat sau doctorat.

Universitatea Pitești din Pitești

Aceasta are o Facultate bună de Electronică, Comunicații și Calculatoare. Așadar, dacă ești din Pitești și vrei să rămâi aproape de casă, poți da aici admiterea.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

A venit timpul să vorbim despre o altă facultate din Cluj, de acestă dată din cadrul Universității Tehnice. Este vorba despre Facultatea de Automatică și Calculatoare. Dar trebuie să menționez și faptul că mai există varianta Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul aceleiași Universități.

Universitatea Transilvania din Brașov

Ultima, dar nu cea din urmă este Facultatea de Matematică și informatică din cadrul Universității Transilvania din Brașov. Această facultate are 5 programe de studii de licență, 4 de masterat și peste 40 de cadre didactice.

Acestea sunt cele mai bune facultăți de informatică din România și sper că lista te va ajuta să o alegi pe cea mai potrivită pentru tine, dar înainte de final vreau să mai fac câteva completări.

În contextul actual facultatea nu reprezintă o garanție că vei avea un job în domeniu, iar dacă pur și simplu ești pasionat de IT sau de una dintre specializările de mai sus, dar nu vrei să treci prin anii de facultate (poate din cauza timpului sau vârstei), îți recomand să urmezi cursuri de specialitate în domeniu. Consider că pasiunea și dorința de a învăța face întotdeauna diferența, iar dacă faci ce îți place, poți învăța chiar și din internship-uri și cursuri gratuite de pe internet. Desigur, procesul poate fi mai lent decât în cazul în care alegi să urmezi cursurile unei facultăți.

Dacă știi și alte facultăți de informatică din România care ar trebui să facă parte din acest top, lasă-ne un comentariu și vom actualiza lista.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.
2 Comentarii
  1. Universitatea de Vest din Timisoara cu siguranta este mai bine cotata decat universitatea Transilvania sau Universitatea din Pitesti.
    Merita pusa pe lista

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,063UrmăritoriÎmi place
1,273UrmăritoriVezi cont
67AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!