În articolul acesta vorbim despre ce înseamnă IT și de ce este folosit ca acronim pentru Tehnologia informației în detrimentul IT (din română).
Tehnologia informației abreviat IT (în engleză) și TI (în română) sau Tehnologia informației și a comunicațiilor, abreviat TIC se referă la tehnologia necesară pentru prelucrarea (procurarea, procesarea, stocarea, convertirea și transmiterea) informației, în particular prin folosirea computerelor (calculatoarelor electronice).
Denumirile originale vin din termenii englezești Information Technology (IT) și Information and Communication Technology (TIC). Interesant este totuși că atunci când vorbim în română despre Tehnologia informației nu ne referim la ea folosind abrevierea IT, ci folosim abrevierea pentru termenul în engleză, IT (pronunțat ai ti).
În timpul pandemiei am putut observa o creștere a domeniului și a interesului față de IT, dar s-a văzut și nevoia sistemului de învățământ de a pregăti cadrele didactice pentru a face față modului în care tehnologia avansează. Odată cu trecerea de la școala offline la cea online, mulți profesori au trebuit să se adapteze la un nou sistem de a preda și interacționa cu elevii.
Acest interes nu a fost stimulat doar de nevoia de a trece la școala online, dar și de succesul unor companii precum UiPath și Bitdefender pe piața internațională și a salariilor mari din industrie. Astfel că, în anul 2021, Facultatea de matematică și informatică din cadrul Universității din București, care îi are printre absolvenți pe Daniel Dines de la UiPath și pe Florin Talpeș (CEO și fondator Bitdefender), a înregistrat un număr record de 28 de candidați pe loc în cadrul secției de tehnologie a informației și 10 pe loc la secția informatică.
„La secția de tehnologie a informației competiția a fost chiar mai acerbă, cu 28 de candidați pe loc. Anul acesta admiterea s-a bazat în principal pe nota de la bacalaureat, nu pe sistemul tradițional de admitere pe bază de examen, pe care am suspendat-o din cauza pandemiei“, a spus Radu Gramatovici, prorector Studenți și Informatizare în cadrul Universității din București.
Tot în acest an (2021), numărul de angajați în domeniul IT din România a atins pragul de 200.000 și industria IT&C a generat venituri echivalente cu 6.8% din PIB.
Din punct de vedere istoric, termenul de Information Tehchnology și-a făcut apariția în anul 1958 într-un articol din revista Harvard Business Review scris de Leavitt și Whisler. Aceștia afirmau că Noua tehnologie încă nu are un nume bine stabilit; noi o vom denumi „tehnologia informației”.
În ziua de astăzi, Tehnologia informației este un domeniu de legătură între electronica clasică și informatică. Important de menționat este faptul că TI nu este Computer Science (informatică) și nu ar trebui confundați acești termeni între ei.
Așa cum menționam și la începutul articolului, Tehnologia informației își găsește aplicarea în mai multe domenii care au în comun două elemente: date și informații. Astfel, procesoare, calculatoare, hardware și software, limbaje de programare, structuri de date și altele sunt considerate ca fiind subordonate domeniului IT întrucât ajută la descifrarea și prelucrarea informațiilor.
IT-ul este un domeniu complex cu o varietate de nevoi. Prin urmare, un angajat în domeniul IT poate face orice de la instalarea de software până la proiectarea rețelelor de calculatoare complexe și a bazelor de date de informații.
În general, sarcinile tipice pentru un angajat în domeniu IT sunt: asamblarea componentelor hardware ale unui calculator, proiectarea de software, managementul datelor, administrarea sistemelor informaționale, gestionarea rețelelor mobile de telefonie, automatizarea automobilelor, dar pot dezvolta și hardware și software cu aplicații militare mai ales atunci când vorbim despre securitatea sistemelor informaționale.
Datorită faptului că tehnologia a evoluat atât de mult în ultimul timp și este din ce în ce mai multă nevoie de specialiști care să ajute la dezvoltarea unor noi aplicații, softuri și îmbunătățirea componentelor hardware pe care le avem în momentul de față, tot mai multe țări au luat decizia de a introduce o legislație de stimulare a IT-ului. Aceasta diferă de la țară la țară, dar punctul comun pre a fi impozitarea mai mică pentru angajații din domeniul IT sau reducerea anumitor taxe.
Această legislație de stimulare este prezentă și în România, motiv pentru care țara are în momentul de față două centre importante pentru companiile și angajații din domeniul IT: unul la București și unul la Cluj-Napoca.
Universitățile s-au adaptat și au adăugat noi cursuri, profile și specializări în programă pentru a ține pasul cu evoluția domeniului IT. Astfel că anual, peste 8.000 de IT-ști intră pe piața muncii direct de pe băncile universităților, dar acest număr este mic în comparație cu nevoia din piață. Motiv pentru care un angajat în domeniul serviciilor informatice poate câștiga, în medie 9000 RON net pe lună, mult peste salariul mediu pe economie.