Cu siguranță deja știi că nu peste tot în lume este aceeași oră pe ceas. Ei bine, acest lucru se datorează sistemului de fusuri orare care ne ajută să ne sincronizăm ceasurile oriunde pe glob pentru a păstra un echilibru între zi și noapte. Despre ce este fusul orar și cu ce ne ajută acesta vom vorbi în continuare în articol.
Definirea unui fus orar
Un fus orar reprezintă o zonă de pe Terra în care, prin înțelegere comună, timpul local este aproximativ același. Ideea acestui sistem a fost introdusă pentru prima dată de către un geograf și hărțuitor canadian numit Sir Sandford Fleming în secolul al XIX-lea.
Conceptul de fus orar se bazează pe faptul că Terra se rotește în jurul axei sale o dată la fiecare 24 de ore. Având în vedere că există 360 de grade într-o rotație completă, acesta se rotește cu 15 grade pe oră (360 de grade / 24 de ore = 15 grade pe oră).
În consecință, fusul orar standard are o lățime de 15 grade longitudine, care corespunde aproximativ unei ore solare. Fusul orar „central” este Meridianul Greenwich (longitudinea 0), care trece prin Observatorul Greenwich din Londra, Marea Britanie.
Numărul fusurilor orare
Teoretic, dacă am împărți cele 360 de grade ale Pământului la 15 grade pentru fiecare fus orar, am avea un total de 24 de fusuri orare. Acesta este numărul de fusuri orare care există pe harta standard a lumii.
Cu toate acestea, în practică, numărul fusurilor orare depășește 24. Acest lucru se datorează faptului că granițele fusurilor orare nu urmează întotdeauna meridianele de longitudine. Ele sunt adesea modificate pentru a se potrivi cu granițele țărilor sau pentru a se adapta la nevoile locale. De exemplu, China, deși se întinde pe mai multe fusuri orare deoarece alegerea unui singur fus orar pentru o țară atât de extinsă contribuie la o unitate a timpului în întreaga țară
În plus, există și conceptul de timp de vară sau „Daylight Saving Time”. Acesta nu mai este adoptat de toate țările și poate genera fusuri orare suplimentare. Prin urmare, numărul total de fusuri orare diferă, dar se situează undeva în jurul a 38.
Exemple și utilizări ale fusurilor orare
În general aceste exemple și utilizări iau în calcul faptul că atunci când într-o țară este prânzul, în alta este mijlocul nopții. Cu toate astea, datorită fusului orar, fiecare țară va avea prânzul la 12:00 și miezul nopții la 00:00. Un exemplu clar sunt două locații: Moscova, Rusia unde atunci când este 12:00 (amiază) în Honolulu, Hawaii, Statele Unite, ora este 00:00 (miezul nopții).
- Călătorii internaționale: Călătoriile peste continente și țări pot implica trecerea prin mai multe fusuri orare cu scopul de a păstra împărțirea timpului între zi și noapte în fiecare țară uniform. De exemplu, zborurile de la New York la Tokyo traversează mai multe fusuri orare, iar pasagerii ajung la destinație înainte de a părăsi punctul de plecare (pe ceas) din cauza diferenței de timp.
- Comunicații globale: Într-o lume interconectată, comunicarea instantanee pe internet sau prin telefon poate necesita coordonarea între fusurile orare diferite. Persoanele din diferite părți ale lumii trebuie să țină cont de orele active ale celorlalți pentru a facilita comunicarea în timp real.
- Tranzacții financiare: Piața financiară globală operează și ea în mai multe fusuri orare, comercianții și investitorii aflându-se în postura de a fi întotdeauna conștienți de momentele-cheie în diferite orașe pentru a profita de eventualele oportunități.
- Evenimente globale și transmisiuni TV: Evenimente sportive majore, precum Jocurile Olimpice sau Campionatele Mondiale sunt urmărite în întreaga lume. Prin urmare, pentru a ajunge la o audiență cât mai mare, programul acestora trebuie să se plieze pe cât mai multe fusuri orare de pe glob.
- Cooperare internațională: În cadrul organizațiilor internaționale sau în colaborările dintre țări este important să se ia în considerare fusurile orare din țările implicate pentru a stabili meeting-uri online și deadline-uri astfel încât să se plieze pe programul de muncă al fiecărui participant.
Așadar, fusurile orare sunt esențiale pentru funcționarea lumii moderne. Ele permit sincronizarea activităților la nivel global și tot ce ține de transport, comunicații sau afaceri și divertisment sunt influențate de acest sistem.