În acest articol îți voi explica ce este software-ul, ce rol joacă în buna funcționare a calculatorului și câteva exemple de astfel de programe.
Spre deosebire de componentele hardware pe care le putem atinge, software-ul este componenta intangibilă a calculatorului. Acesta este responsabil de traducerea codului binar pentru a facilita interacțiunea dintre calculatoare și oameni.
Așa cum 1010101010 nu are sens pentru o persoană, nici intră pe feisbuc nu are sens pentru un calculator. Prin urmare, avem nevoie de componenta software pentru a traduce mesajele pe care le trimitem calculatorului, dar și pe cele pe care calculatorul le generează ca răspuns.
Software-ul este creat cu ajutorul unor limbaje de programare, cele mai populare fiind C++ și Java. Nu o să intru aici în istoria software-ului, dar trebuie să știi că majoritatea programelor prin care poți crea software sunt în sine software-uri. Spre exemplu, atât sistemul de operare, cât și programe precum Microsoft Visual Studio sunt software.
Așa cum sugerează și paragraful de mai sus, există mai multe tipuri de software care îndeplinesc anumite funcții specifice. Dacă pe un calculator poți reinstala sistemul de operare datorită software-ului scris în BIOS, pe un telefon spre exemplu reinstalarea este mult mai complicată, fiind vorba despre un software de sistem preinstalat.
Software-ul de tip aplicație reprezintă programele pe care le folosești pe calculator pentru a-ți permite să faci anumite sarcini. Aici amintim: VLC pentru muzică și filme, Chrome ca browser de internet, suita Microsoft Office pentru scriere/prezentări etc.
Atenție însă că există software bun și software rău. Virușii sunt tot programe de tip software menite să facă rău calculatorului prin a-l încetini sau a-l folosi în scopuri malițioase. De asemenea, pot pur și simplu să-l blocheze anumite fișiere pentru a cere răscumpărare.
Pentru a pune o barieră între calculatorul tău și acești viruși, au apărut și software-urile de tip antivirus care sunt antrenate pentru a prinde virușii înainte să pătrundă în sistem, dar și pentru a-i curăța atunci este instalat prea târziu și nu a putut oferi protecție în fața atacului inițial.
În concluzie, software-ul este componenta intangibilă a calculatorului care lucrează alături de hardware (componenta tangibilă), atât pentru a descifra limbajul folosit de utilizatori, cât și pentru a trimite un răspuns într-un limbaj pe care utilizatorii să-l înțeleagă.