Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Principiile OOP (Object Oriented Programming)

Principiile OOP (Object Oriented Programming)

În următoarele minute vorbim despre principiile OOP și de ce programarea OOP este un pas important în evoluția limbajelor de programare.

OOP este suportat de majoritatea limbajelor de programare printre care: C++, Java, C#, Python, PHP, Ruby, JavaScript etc.

OOP se referă la programarea orientată spre obiecte și are patru principii: încapsulare, abstractizare, moștenire și polimorfism.

- Advertisement -

Deși există mai multe limbaje OOP, cele mai populare sunt cele bazate pe clasă, unde obiectele sunt instanța unei clase. În alte cuvinte, obiectele sunt template-urile și clasele instanțele. Dar ca să înțelegi mai bine această procedură trebuie să vorbim și despre cele patru principii menționate mai sus

Încapsulare

Încapsularea se petrece atunci când un obiect rămâne privat, în interiorul unei clase. Prin urmare, nici o altă clasă nu are acces la obiect. Desigur, este posibil să comunici cu obiectul prin metodele prestabilite, dar nu-l poți schimba.

Abstractizare

Abstractizarea este un concept creat ca să ușureze munca. Ideea de bază este că nu trebuie să știi ce se întâmplă în spatele unei metode care funcționează. Spre exemplu, dacă folosești un aparat de făcut cafea, tot ce trebuie să știi este că dacă apeși pe butonul X primești cafeaua Y. Detalii precum softul și componentele din interior care ajută la crearea cafelei nu te ajută să faci o cafea mai bună.

Prin urmare, abstractizarea furnizează doar informațiile de care ai nevoie și ascunde detaliile interne. Astfel, procesul nu este afectat de clasă și poate scădea considerabil mărimea codului.

Moștenire

Moștenirea presupune opțiunea unor clase de a prelua din proprietățile altor clase.

În alte cuvinte, poți crea o clasă child derivată din o alta parent care moștenește atributele acesteia și poate adăuga atribute proprii. Un exemplu ar fi structura unui site care vinde căni personalizate. În esență toate cănile au anumite proprietăți în comun precum mărimea și culoarea, dar personalizarea este diferită. Prin urmare, persoanlizarea (child) va moșteni culoarea și mărimea (de la parent), dar poate adăuga elementul propriu de personalizare.

Polimorfism

Polimorfismul se referă la mai multe copii ale unei metode care pot să primească imputuri diferite, dar să ofere un rezultat comun. Putem lua aici exemplul unui site care îți permite să te loghezi cu numărul de telefon, cu adresa de email, dar și cu un username. Avem trei imputuri care rezultă în același lucru: accesul tău pe site.

Dacă vrei să afli mai multe despre principiile OOP, eu mi-am luat o parte din informații din acest articol de pe freecodecamp.org și te încurajez să-l citești.

- Advertisement -
Articolul precedent
Articolul următor
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,059UrmăritoriÎmi place
1,276UrmăritoriVezi cont
67AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!