Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Tipuri de software și clasificarea lor

Tipuri de software și clasificarea lor

Am vorbit într-un articol trecut despre ce este software, ia acum a venit timpul să vorbim și despre tipuri de software și cum sunt acestea clasificate.

În funcție dorul pe care îl îndeplinește, un software poate fi clasificat în mai multe categorii printre care amintim:

  • Sisteme de operare;
  • Aplicații;
  • Automatizare;
  • Prelucrarea datelor;
  • Pentru internet;
  • Multimedia;
  • De securitate;
  • Educaționale;
  • Pentru grafică.

În funcție de locul în care citești informații despre tipurile de software, s-ar putea ca acestea să difere deoarece sunt foarte multe tipuri de software și o clasificare a lor 100% corectă este aproape imposibilă.

- Advertisement -

De asemenea, pe măsură ce tehnologia evoluează, apar noi software-uri care îndeplinesc funcțiile cerute de piață/cele de care avem nevoie. Spre exemplu, odată cu pandemia au apărut software-uri educaționale ca re să permită învățarea online.

Sisteme de operare

Continuând cu tipurile de software, de departe cel mai important este sistemul de operare deoarece acesta permite celorlalte softuri să ruleze. După cum am scris și într-un articol anterior, cele mai folosite sisteme de operare sunt: Windows, Linux, iOS și Android.

Aplicații

Aplicațiile pot rula pe toate sistemele de operare care permit acest lucru, dar cele mai populare sunt aplicațiile de pe Android și iOS. Acestea îndeplinesc diferite funcții și se regăsesc și în listele de mai jos întrucât există aplicații de securitate, multimedia, pentru internet, pentru prelucrarea datelor, de editare etc.

Software de automatizare

Și în cazul software-urilor pentru automatizare vom găsi exemple mai jos, mai ales în zona software-urilor pentru internet. Odată cu popularizarea rețelelor sociale, a fost nevoie de programe care să automatizeze publicarea textelor, imaginilor și clipurilor. Acestea sunt folosite mai ales de influenceri și agenții.

Desigur că există software de automatizare și în alte ramuri ale tehnologiei printre care amintim: sisteme de securitate, software dedicat anumitor tipuri de utilaje și orice alt program care poate automatiza ceva ce în mod normal nu poate fi făcut de un om sau durează prea mult.

Software pentru prelucrarea datelor

Cele mai populare software-uri pentru prelucrarea datelor sunt programele de tip Office și cele de gestionare a bazelor de date.

Software pentru internet

Când vorbim de software pentru internet ne referim la browsere, aplicații de mesagerie, rețele sociale, mailuri etc.

Software multimedia

Zona multimedia este dedicată software-urilor care te ajută să vizualizezi și să asculți clipuri video, imagini și sunete. Astfel, printre cele mai populare software-uri multimedia sunt VLC și Windows Media Player.

- Advertisement -

Software de securitate

Software-urile de securitate sunt cele dedicate protecției device-urilor. Aici amintim firewall-urile și programele/aplicațiile de tip antivirus.

Software pentru editare grafică

Cele mai populare software-uri de editare grafică vin de la Adobe unde Photoshop și Lightroom au un număr impresionant de utilizatori, dar există și alte alternative pentru suita Adobe cum ar fi DaVinci Resolve pentru editare video, GIMP pentru editare foto și Inkscape pentru editare vectorială.

Softuri educaționale

Cele mai populare softuri educaționale sunt probabil cele care îți permit să dai un examen pe calculator, dar cum spuneam și la începutul articolului, pandemia a adus mult mai multe astfel de softuri care te ajută să și înveți.

Acest articol tratează tipurile de software din perspectiva unui începător care dorește să afle mai multe despre acestea, iar dacă există interes vom reveni și cu articole mai detaliate despre fiecare tip de software în parte.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,061UrmăritoriÎmi place
1,261UrmăritoriVezi cont
67AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Parteneri
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!