Software PC Alternative gratuite pentru suita Adobe de editare foto, video și audio

Alternative gratuite pentru suita Adobe de editare foto, video și audio

Majoritatea celor care editează foto-video folosesc programe precum Lightroom, Photoshop și Premiere. Singura problemă cu aceste programe este că nu sunt free și dacă editezi din an în paște s-ar putea să nu merite un abonament și trebuie să găsești niște alternative gratuite pentru suita Adobe.

Alternative pentru suita Adobe

Ei bine, despre asta vorbim în articolul acesta și voi veni cu alternative pentru cele mai importante programe de la Adobe.

Alternative free pentru Lightroom

Adobe Lightroom este un software dedicat editării și managerierii fotografiilor pe albume, rating și multe alte criterii. Ceea ce îmi place la acest program este că poți edita fișierele RAW, ai o mulțime de opțiuni și factori care pot fi schimbați, dar și preseturi.

Raw Therapee este una dintre alternative, fiind foarte bun la a edita fotografiile de tip RAW. Are foarte multe din opțiunile întâlnite și în Lightroom, dar interfața nu este așa de avansată.

Este disponibil pentru Windows, Mac și Linux.

Darktable este o altă alternativă care oferă o interfață ceva mai prietenoasă decât Raw Therapee, dar nu are atât de multe funcții avansate.

Este disponibil pentru Windows, Mac și Linux.

Alternative free pentru Photoshop

Adobe Photoshop este unul dintre cele mai bune programe de editare și manipulare a fotografiilor de pe piață. L-am folosit mult în perioada facultății pentru diferitele proiecte pe care le-am avut, dar în timp mi-am pierdut interesul pentru manipularea fotografiilor la nivelul acela și am ales să continui cu editare basic (contrast, culori, luminozitate).

GIMP reușește să aducă majoritatea opțiunilor disponibile în Photoshop și, fiind gratuit, este un real competitor pentru softul de la Adobe. Suportă aproape toate formatele foto, iar prin adăugare de pluginuri poți mări performanțele și compatibilitatea.

Este disponibil pentru Windows, Mac și Linux.

Alternative free pentru Adobe Ilustrator

Adobe Ilustrator este folosit de designeri grafici pentru a crea imagini vectoriale care nu își pierd din calitate când sunt mărite/micșorate.

Inkscape are o mare parte din instrumentele din Ilustrator, dar și o interfață asemănătoare. Așa că nu văd de ce nu l-ați încerca dacă sunteți în căutarea unui program de editare vectorială care să fie gratuit și ușor de folosit.

Este disponibil pentru Windows, Mac și Linux.

Alternative free pentru After Effects

After Effects este un tool excelent pentru crearea efectelor vizuale și motion graphics. Practic, este ca un Photoshop, dar pentru video. Poți adăuga efecte de motion blur, foc, umbre, etc.

Din păcate, nu putem spune că există alternative la fel de bune, dar Blender este una dintre ele. Acesta poate să creeze animații grafice și efecte 3D care sunt folosite chiar și în producția materialelor care apar la TV. deși nu este la fel de bun precum AE, profesioniști din domeniu au ales să lucreze cu el și datorită acestui lucru l-am înclus în articol.

Alternative free pentru Premiere Pro

Adobe Premiere Pro este unul dintre cele mai interesante programe de editare video și adesea clipurile trec pe aici înainte de a ajunge în After Effects.

Ca alternative avem Shotcut, Windows Movie Maker, Open Shot și DaVinci Resolve.

DaVinci Resolve este, în opinia mea, cel mai bun concurent pentru Premiere Pro și de îndată ce-l folosești vei vedea de ce spun asta. Există multe persoane care spun că ar fi chiar mai bun decât Premiere Pro și de curând am început să-l folosesc și eu pe laptop.

Alternative free pentru Adobe Audition

Adobe Audition, folosit pentru editarea sunetului are drept variantă free Audacity.

Alternative free pentru Adobe Animate

Adobe Animate are drept variantă gratuită Synfig Studio. După cum îi spune și numele, acest program este folosit pentru crearea animațiilor.

Alternative free pentru Adobe Indesign

Alternativa pentru Indesign este Scribus, acestea sunt folosite pentru crearea materialelor publicitare precum bannerele și flyerele.

După cum vedeți ultimele trei programe nu au descrieri prea lungi deoarece nu am avut încă șansa să le încerc, dar dacă le-ați încercat sau știți și alte alternative gratuite pentru suita Adobe aștept comentariile voastre mai jos.

P.S. aici ai și un articol în care vorbesc despre cea mai întâlnită problemă din cauza căreia nu poți șterge preseturile din Lightroom.

Știri din tehnologie – ianuarie 2020

Acesta este primul articol din seria știri din tehnologie din 2020 și este prima lună în care voi încerca să fac update...
147FaniÎmi place
4AbonațiAbonați-vă

Articole recente

Pasta termoconductoare – ce este, cum se aplică și sfaturi

Pasta termoconductoare se ocupă de transferul căldurii de la procesor către radiator. Asigură un transfer de căldură optim deoarece rolul ei este...

Ghid de redimensionare poze online

Atunci când spun redimensionare poze mă refer la procesul de a micșora lățimea și lungimea imaginilor, dar și de a le comprima...

Ce riști dacă folosești Windows 7 după 14 ianuarie 2020

Windows 7 este o versiune a Microsoft Windows lansată pe data de 22 iulie 2009. De atunci și până acum aceasta a...

Ce este deepfake: dezinformare și consecințe

Abia ne-am dat seama ce este fenomenul fake news și ne confruntăm cu altă problemă, deepfake video. Spre deosebire de știrile false,...

Cauți o aplicație de înregistrare apel în timpul convorbirii? Vezi TOP 3!

Am căutat, testat și descoperit o serie de aplicații de înregistrare apel în timpul convorbirii pentru Android. În urma testelor pe care...

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

Înscrie-te la newsletter

Aproape ai terminat de citit, vrei să te înscrii și la newsletter?

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!