În articolul de astăzi vorbim despre spam. Mai exact ce înseamnă spam, cine îl trimite, diferența dintre spam comercial și spam periculos, dar și când ar trebui să te temi de mesajele primite.
Pe scurt, spam se referă la acele mesaje electronice primite pe care nu le-ai solicitat niciodată. De cele mai multe ori acestea sunt trimise cu scop comercial și doresc să promoveze servicii, produse, sau site-uri pornografice. Cu toate astea, există și mesaje spam de tip phishing care încearcă să te convingă să loghezi conturile tale pe site-uri dubioase sau clone ale site-urilor originale.
Principalul canal pe care primești mesajele de tip spam este mailul, dar acestea nu se opresc aici. Cu siguranță ți s-a întâmplat cel puțin o dată să primești comentarii dubioase la fotografiile de pe Instagram sau cereri de prietenie pe Facebook sau LinkedIn urmate de nu știu ce metodă de a face bani de acasă, și acestea tot spam sunt considerate.
Exemple de mailuri de tip spam
Așa cum spuneam mai sus, există două tipuri de spamuri. Unul în scop comercial și altul în scopuri de malițioase. Fiecare are rolul său, iar în opinia mea nici unul dintre ele nu este inofensiv pentru că nu este deloc plăcut să ai mailul asaltat de mesaje, chiar dacă nu îți fac nimic rău.
Exemple de spam comercial
În categoria de spam comercial intră toate mailurile și mesajele electronice pe care le primești de la diferite firme sau adrese de mail fără să le fi dat acceptul tău în prealabil.
Cele mai întâlnite industrii care recurg la acest tip de mesaje sunt cele pharma și cele care comercializează produse pentru adulți.
Dacă observi că adresa de mail de pe care primești acele spamuri se repetă o poți bloca din setările providerului de mail sau poți crea un filtru ca toate mesajele venite de acolo să fie automat șterse.
Exemple de spam periculos
Sigur ai primit în ultimul an cel puțin un mesaj în care scria că unul dintre conturile tale a fost compromis sau că ai fost filmat cu camera web în timp ce făceai nu știu ce și că trebuie să dai bani pentru a scăpa.
O tactică des folosită de hackeri este să facă o clonă a site-ului pe care vor să te trimită ca să te convingă că mailul este chiar de la acea companie. Spre exemplu, dacă primești un mail în care ți se spune că parola de la contul tău de Instagram a fost compromisă, hackerul te va direcționa le un site care arată fix la fel ca Instagram în ecranul de logare, dar cel mai probabil adresa va fi instagram.oricesite.com/ro/ru/etc. Așadar, niciodată nu te loga pe link-uri pe care le primești pe mail din surse care nu par sigure.
O altă tactică des folosită de aceștia este să îți spună că au preluat controlul calculatorului tău și că te-au filmat prin camera web în ipostaze compromițătoare și că trebuie să plătești x sumă de bani pentru ca acele clipuri să nu apară pe net. Evident că este o înșelătorie și chiar dacă ar fi ceva adevărat, nu este ca și cum chiar poți să te încrezi în cuvântul lor.
Ce să NU faci atunci când primești spamuri
» Nu da click pe unsubscribe deoarece s-ar putea ca acel link să nu fie de unsubscribe. În schimb, poate să te trimită spre un site cu viruși sau să confirme că adresa ta este reală, fapt ce duce la mai multe mesaje de tip spam. Ce poți face în schimb este să blochezi adresa de mail de la care ai primit mailul sau pur și simplu să ignori și să îl ștergi deoarece rar primești spam de la aceeași adresă de două ori la rând.
» Nu da click, în general, pe nici unul dintre link-urile dintr-un mail de tip spam pentru că nu știi unde duce.
» Sub nici un caz nu trimite mailul mai departe chiar dacă riști 7 ani de ghinion nefăcând asta.
Ce poți face pentru a primi cât mai puține mesaje spam
Am o adresă de gmail de foarte mulți anii și am reușit ca în ultimul timp să scap de 99% dintre mesajele de tip spam. O mare proporție din acest procent cu siguranță se datorează și AI-ului de la Google care nici nu mai lasă mesajele de spam să ajungă la mine, iar cealaltă parte unor acțiuni pe care le detaliez mai jos.
- Am dat unsubscribe tuturor mesajelor pe care le primeam din surse cunoscute (magazine online și alte locuri pe unde mi-am mai lăsat mailul);
- Am blocat toate adresele de mail de la care am primit mesaje de tip spam, asta chiar dacă rar primești de două ori din același loc deoarece au adrese de tipul jgaifhaohfa@site.ceva;
- Cu ce am avut mai mult noroc însă a fost blocarea domeniilor, care uneori am observat că se repetau;
- Nu am răspuns nici unui mesaj de tip spam și pur și simplu le-am șters;
- Mi-am făcut un cont de mail secundar cu care să mă înscriu pe diferite site-uri și i-am dat forward către cel principal. În acest fel mă asigur că dacă mailul pe care îl las pe site-uri ajunge în liste de spam, îl pot schimba pe acela, iar cel principal unde comunic în interes profesional nu va fi afectat.
Sper ca acest articol să te fi ajutat să înțelegi mai bine ce înseamnă spam și care sunt măsurile pe care trebuie să le iei pentru a nu fi afectat de aceste mesaje electronice primite împotriva voinței tale.