Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Invenții românești care au schimbat lumea

Invenții românești care au schimbat lumea

- publicat pe

Vorbeam într-un articol anterior despre inventatori români care au schimbat lumea prin invențiile lor, iar acum a venit timpul să vorbim și despre acele invenții românești care au schimbat cursul istoriei.

Este adevărat faptul că toate lucrurile se întâmplă într-un ritm mult mai alert în zilele noastre și adesea folosim obiecte și tehnologii fără să ne gândim vreun moment cum au apărut și de ce evoluție tehnologică a fost nevoie ca să le folosim noi astăzi.

Spre exemplu, îl folosim în fiecare zi, dar nu stăm să ne gândim la cine a inventat becul sau avionul cu reacție. Spre răspunsul de la prima întrebate ți-am lăsat link deoarece inventatorul nu este român, iar despre avionul cu reacție, printre altele, vorbim în continuare.

- Advertisement -

Avionul cu reacție (1910) – Henri Coandă

În anul 1910, Henri Coandă, a construit primul avion cu reacție din lume. Acesta funcționa pe baza unui motor compus dintr-un compresor acționat de un motor cu ardere internă cu piston.

Odată cu această invenție, în timpul unui zbor de test, Henri Coandă a descoperit și efectul Coandă care se manifestă prin eliminarea jeturilor de gaze arse prea aproape de fuzelajul avionului, ducând astfel la topirea fuzelajului și la distrugerea avionului.

Primul avion cu reacție din lume are 50 de cai putere și se numește Heinkel He 178.

Scaunul ejectabil (1928) – Atanase Dragomir

Continuăm cu altă invenție, tot din industria aviației și vorbim despre scaunul ejectabil care a salvat mii de vieți de când a fost inventat de către Atanase Dragomir în 1928.

Acesta era preocupat de securitatea pasagerilor și îți dorea ca toată lumea să poată zbura în siguranță. Din păcate, deși majoritatea avioanelor folosesc sisteme asemănătoare cu cel inventat de el, fiecare mare companie aeriană a vremii a creat propriul scaun ejectabil pe baza descoperirilor lui Atanase Dragomir. Prin urmare acesta nu a avut nimic de câștigat financiar de pe urma acestei invenții, dar rămâne în istorie drept precursorul scaunelor ejectabile moderne și drept omul care a ajutat la salvarea a mii de vieți.

În ciuda piedicilor pe care le-a întâmpinat, în anul 1950 brevetează un alt sistem numit celulă parașutată care presupune, conform brevetului: folosirea unui spătar curb de glisare pentru ejectarea cabinelor, fie pe jos, fie pe sus; folosirea unei cabine etanșe sau semietanșe (…) și folosirea pentru cabinele semietanșe a unui dispozitiv mecanic care să permită, în caz de nevoie, debitarea oxigenului și aerului necesare vieții.

Trist este faptul că în 1960 apare primul brevet pentru cabine ejectabile de care să beneficieze pasagerii zborurilor comerciale, dar nici o companie aeriană nu a vrut să implementeze acest sistem din cauza costurilor prea mari.

Pila Karpen (1922) – Nicolae Vasilescu-Karpen

Perpetuum mobil există încă din anii 1922 când Nicolae Vasilescu-Karpen a brevetat Pila Karpen.

- Advertisement -

Brevetul pentru invenție a fost obținut în 1924 și încalcă și în zilele noastre cel de-al doilea principiu al termodinamicii funcționând de peste 60 de ani și producând constant o energie de 1 volt.

Cibernetica (1938) – Ștefan Odobleja

Anul 1938 reprezintă momentul în care Ștefan Odobleja introduce în literatura de specialitate termenul de cibernetică. Această știință se referă la studierea comunicațiilor dintre diferite subsisteme care constituie împreună un organism viu sau o mașinărie. Acest sistem are drept principală componentă feedback-ul.

Diorama (1900) – Grigore Antipa

Diorama este acel loc construit cu scopul de a pune în context un element în mediul său natural. Spre exemplu, în muzee se folosesc diorame pentru a imita mediul în care animalele expuse trăiau. De asemenea, dioramele mai sunt folosite și de pasionați din diferite domenii pentru a crea modele la scală mică pentru diferite locuri.

Stiloul (1827) – Petrache Poenaru

Dacă înainte de 1872 principalul instrument de scris pe bază de cerneală era pana, odată cu invenția lui Petrache Poenaru din 1872, lumea are o alternativă mai bună și mai rezistentă – stiloul.

Stiloul, acest aparat de scris asemănat cu un condei fără sfârșit a schimbat modul în care lumea privea instrumentele de scris.

Gerovital (1952) – Ana Aslan

Putem spune că Ana Aslan a găsit secretul tinereții încă din anii 1952 când primul produs geriatric a fost preparat. Tot în același an a fost fondat Institutul Național de Geronto-Geriatrie Dr. Ana Aslan.

Gerovital este o linie de cosmetice folosită de mari celebrități ale vremii pentru a reduce efectele îmbătrânirii, iar brandul încă există și în zilele noastre.

Injecția cu insulină (1916) – Nicolae Paulescu

În timpul unor cercetări asupra pancreasului și a modului în care acesta contribuie la procesarea mâncării, Nicolae Paulescu a înțeles procesul prin care poate normaliza nivelul de zahăr din sânge aducând un tratament eficient pentru persoanele care suferă de diabet – injecțiile cu insulină.

Tratament pentru holeră – Ioan Cantacuzino

Ioan Cantacuzino și-a dedicat viața cercetărilor științifice și a descoperit mai multe scheme de tratament pentru diferite afecțiuni. Una dintre aceasta este tratamentul pentru holeră, metodă care este folosită chiar și în zilele noastre pentru tratarea holerei și se numește Metoda Cantacuzino.

Acestea sunt cele mai cunoscute invenții românești pe care ar trebui să le știi, iar dacă lista ți se pare interesantă, nu uita să o distribui ca să vadă și prietenii tăi.

- Advertisement -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

S-ar putea să te intereseze:

1,018UrmăritoriÎmi place
1,304UrmăritoriVezi cont
66AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!

close button