Care sunt componentele calculatorului și ce rol are fiecare

Ești aici: Calculatorescu » Hardware PC » Care sunt componentele calculatorului și ce rol are fiecare

Componentele calculatorului lucrează împreuna pentru ca acesta să funcționeze corect și să te ajute să îndeplinești task-urile pe care le ai fără probleme. Cu toții știm că un calculator este format din monitor, tastatură, mouse, boxe și unitatea centrală. Important este ce se află în unitatea centrală deoarece acestea sunt componentele fără de care acesta nu ar putea funcționa.

Pe scurt, unitatea centrală conține: placa de bază, procesorul, modulele RAM, ventilatoarele, mediile de stocare și placa video. La acestea se mai adaugă diferite componente care nu sunt vitale pentru funcționarea sa, dar oferă confort și funcții suplimentare.

În continuare vorbim despre fiecare componentă în parte și despre rolul ei în buna funcționare a unui calculator.

Placa de bază

Placa de bază

Placa de bază este componenta calculatorului care se asigură că toate celelalte sunt conectate între ele și lucrează împreună pentru a îndeplini sarcinile pe care le transmite utilizatorul. Așadar, pe placa de bază se regăsesc sloturile unde sunt montate modulele RAM, mediile de stocare, placa video, procesorul, cooler-ul procesorului, placa video și alte elemente ale PC-ului. De asemenea, tot placa de bază are porturile necesare pentru a conecta perifericele la calculator.

Important de știut este faptul că majoritatea plăcilor de bază pot ține loc altor componente precum a plăcilor de rețea, de sunet și video. De fapt, primele două au ajuns să fie înlocuite de placa de bază și sunt foarte rar cumpărate.

În ceea ce privește placa video, poți vedea filme Full HD prin intermediul celei integrate. Cu toate astea, dacă vrei să faci editare foto/video sau să joci PUBG sau alte jocuri, vei avea nevoie de o placă video dedicată.

La construirea unui calculator trebuie să alegi placa de bază în conformitate cu ce procesor și ce module RAM vrei să folosești deoarece conectori pentru acestea diferă de la sistem la sistem. Spre exemplu, la memorii diferă între DDR2, DDR3 și DDR4, iar la procesoare Intel vs. AMD, dar și de la generație la generație.

Procesorul (CPU)

procesorul CPU

Adesea, procesorului i se mai spune și creierul calculatorului deoarece este una dintre cele mai scumpe componente, dar este și cea mai importantă. El stabilește modul în care un calculator efectuează operațiile și le transmite către celelalte componente.

Principalii producători de procesoare sunt Intel și AMD. Ca performanță, de obicei cu cât este mai mare frecvența de lucru, cu atât procesorul este mai bun. Frecvența de lucru este măsurată în GHz, dar mai contează și generația din care face parte procesorul. Vom vorbi despre toate acestea într-un eventual ghid despre cum alegi procesorul unui calculator.

Cooler-ul procesorului

Ventilatorul care se pune peste procesor este însărcinat cu menținerea unei temperaturi optime pentru ca acesta să lucreze la capacitate maximă și să nu se ardă. Cooler-ul este în contact direct cu procesorul și între acestea două se află pasta termoconductoare pentru a elimina orice gol de aer și a asigura un transfer termic cât mai bun.

Modulele RAM

Ce este memoria RAM

Memoria RAM este locul pe unde datele trec pentru a fi prelucrate de către celelalte componente ale unui calculator. Așadar, nu doar capacitatea de stocare contează, ci și viteza de lucru și de răspuns.

Așa cum am vorbit și în alt articol despre memoria RAM, pentru ca aceasta să fie considerată performantă trebuie să aibă o capacitate de stocare cât mai mare, frecvență cât mai mare și latență cât mai mică. Aceste trei lucruri menționate mai sus se traduc prin capacitate de stocare a mai multor informații, capacitate de prelucrare rapidă și timp de accesare cât mai rapid.

Modulele RAM sunt alese sau înlocuite în funcție de compatibilitatea acestora cu sloturile de pe placa de bază și de frecvența maximă la care placa de bază și procesorul le permite să opereze.

Sursa de alimentare

Sursa de alimentare

Sursa de alimentare este punctul din care energia electrică pleacă spre toate componentele din sistemul central al calculatorului.

Aceasta are puterea măsurată în W și mai are rolul de a transforma curentul de la 220V la valorile de care au nevoie componentele calculatorului pentru a funcționa corespunzător. De obicei 5V și 12V.

În procesul de construire al unui calculator, recomandat este ca aceasta să fie alesă la final deoarece trebuie să fie îndeajuns de puternică să alimenteze toate componentele unui calculator. Spre exemplu, o sursă de 300W poate alimenta un PC fără probleme dacă acesta nu are o placă video dedicată care să aibă nevoie de foarte mult curent.

Mediile de stocare – HDD și SSD

componentele calculatorului HDD

HDD-urile, numite hard disk-uri, sunt cele mai întâlnite medii de stocare și, așa cum le zice și numele, sunt folosite pentru a stoca informații precum documente, melodii, filme, etc.

De asemenea, și sistemul de operare al unui calculator este stocat pe un astfel de dispozitiv, dar odată cu apariția SSD-urilor specialiștii recomandă instalarea lui pe un SSD deoarece crește performanța calculatorului.

Diferența dintre un HDD și un SSD este simplă, cel de-al doilea nu are piese care să se afle în mișcare, fapt ce rezultă într-o viteză de accesare mult mai mare și o rezistență la șocuri mult mai bună. Singurul minus este că durata lui de viață se măsoară în scrieri și ștergeri ale informațiilor de pe el.

Placa video

componentele unui calculator placa video

Placa video, adesea numită și placă grafică, este responsabilă de transmiterea imaginilor către monitor. Așadar, fără o placă video nu vei putea vedea nimic pe ecranul calculatorului tău.

Partea bună este că dacă nu vrei să faci editare foto/video, să rulezi jocuri care consumă resurse sau să redai clipuri 4K, majoritatea plăcilor de bază vin și cu o placă video integrată care se va descurca fără probleme pentru sarcini precum Microsoft Office, YouTube și alte acțiuni elementare.

Componentele calculatorului – periferice

Așa cum ziceam și pe la începutul articolului, calculatorul are și o serie de componente periferice despre care voi vorbi în articole separate. Important de reținut este că cele mai folosite trei componente periferice sunt tastatura, mouseul și monitorul, iar restul sunt acolo pur și simplu pentru confortul utilizatorului.

Când spun restul mă refer la orice componente care poate fi conectate la un calculator precum: căști, boxe, încărcătoare wireless, controlere de PS4, Xbox, etc.

Așadar, aceasta sunt componentele unui calculator de care acesta are nevoie să funcționeze. Cu cât acestea sunt mai performante cu atât valoarea calculatorului crește și acesta poate realiza sarcini mai complexe.

Știri din tehnologie – august 2020

Astăzi (5 august) Samsung a găzduit primul eveniment virtual Galaxy Unpacked. Acesta a fost transmis în direct din Coreea.
306FaniÎmi place
4AbonațiAbonați-vă

Articole recente

Știri din tehnologie – august 2020

Astăzi (5 august) Samsung a găzduit primul eveniment virtual Galaxy Unpacked. Acesta a fost transmis în direct din Coreea.

TN vs IPS vs VA – ce monitor să alegi

TN vs IPS vs VA, despre lupta dintre aceste monitoare vorbim în articolul de mai jos. Ele sunt cele mai întâlnite tipuri...

Parole și coduri GTA 5 – PC, Xbox One și PlayStation

Am adunat de pe internet o listă completă (sper eu) cu parole și coduri GTA 5. Acestea pot fi folosite, atât pe...

LG Velvet păreri și preț | Hands-on Review

LG Velvet este un rival perfect pentru OPPO Reno 3 5G. Asta datorită specificațiilor, dar și a categoriei de preț în care...

Optimizare SEO | modificări pe care le poți face singur

La o simplă căutare pe Google după optimizare SEO vei primi ca rezultat foarte multe agenții, dar puține site-uri care să îți...

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

Înscrie-te la newsletter

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!