Deoarece memoria RAM este o memorie de scurtă durată în sensul în care totul se pierde odată cu stingerea calculatorului și implicit întreruperea alimentării cu curent electric, avem nevoie de dispozitive de stocare a informațiilor care să păstreze fișierele pe o perioadă nedeterminată.
Acestea, fie fac parte din componentele calculatorului și își au locul în unitatea centrală, fie sunt de tip extern și pot fi transportate și folosite alături de alte multe dispozitive printre care: camere foto, telefoane mobile, laptopuri, televizoare smart, cd-playere, etc.
În continuare vorbim despre cele 3 tipuri de dispozitive de stocare a informațiilor și despre dispozitivele propriu zise.
Dispozitive magnetice
HDD – Harddisk
Acesta are ca principal avantaj faptul că poate stoca o cantitate foarte mare de date, dar există și dezavantaje care pot ajunge să cântărească destul de mult atunci când vine vorba de alegerea HDD-ului în detrimentul altor dispozitive de stocare.
Datele sunt stocate pe discuri magnetice care se pot deteriora în timp sau din cauza șocurilor mecanice. Astfel, șansele ca datele să fie pierdute sunt destul de mari dacă vorbim de un harddisk extern.
FDD – Floppy Disk Drive
Sau cum i se mai spune dischetă/bunicul cardurilor SD. Acestea au fost primele dispozitive portabile, iar capacitatea de stocare era extrem de mică, 1,4 MB. Practic, existau jocuri pentru care aveai nevoie și e 7-8 dischete.
Pe lângă capacitatea de stocare redusă, discheta nu oferă garanția păstrării datelor pe perioade lungi, iar în ziua de astăzi este folosită foarte puțin spre deloc.
Dispozitive optice
CD – Compact Disk
Acest are o capacitate de stocare 700-750 MB și se împarte în două categorii: CD-R și CD-RW.
CD-R fiind varianta care nu permite suprascrierea/ștergerea datelor de pe CD, iar CD-RW permite scrierea și ștergerea informațiilor de mai multe ori.
Aceste dispozitive sunt încă folosite pentru poze de familie, albume muzicale, filme, etc.
DVD – Digital Video Disk
Cu o capacitate de stocare de 4,7GB, DVD-urile sunt populare mai ales pentru filme, dar și pentru diferite jocuri cumpărate direct din magazin.
Blu-Ray
Acestea sunt tot niște CD-uri, dar cu o capacitate de stocare, pe strat, 25GB. Astfel, filmele la calitate înaltă sunt vândute pe Blu-Ray.
Dispozitive cu semiconductori
Stickuri de memorie (USB)
Tehnologia a avansat atât de mult încât stick-urile de memorie sunt din ce în ce mai populare, iar capacitatea lor de stocare este din ce în ce mai mare, fiind accesibile la preț și cele de peste 1TB.
Carduri de memorie (SD și microSD)
La fel ca în cazul stick-urilor de memorie, dar folosite pentru telefoane, camere foto, aparate foto și alte astfel de dispozitive, datorită tehnologiei actuale sunt destul de sigure și oferă capacități de stocare de peste 1TB. Lucru extrem de impresionant ținând cont că vorbim de carduri uneori chiar mai mici decât o monedă.
SSD (Solid State Drive)
Apărut din nevoia de a ține diverse sistem de operare pe un mediu rapid, SSD-ul a câștigat teren în fața HDD-urilor datorită vitezelor net superioare de scriere/citire, dar și a faptului că șocuri mecanice ușoare nu-l pot deteriora.
Dezavantajul SSD-ului este că rezistă la un număr limitat de scrieri, ceea ce îi oferă o durată de viață mai mică decât a unui HDD.
Unitățile de măsurare a memoriei sunt:
1 byte = 8 biți
1 kylobyte (KB) = 1024 bytes
1 megabyte (MB) = 1024 KB
1 gigabyte (GB) = 1024 MB
1 terrabyte (TB) = 1024 GB
Ambele vin cu avantaje și dezavantaje. Tocmai din acest motiv, SSD-ul este recomandat pentru sistemul de operare și programe, iar HDD-ul pentru stocarea datelor.
În general, un SSD, rezistă la 10.000 de cicluri de scriere, dar cu tehnologia 3D NAND poate trece și de 35.000 cicluri de scriere.
Cam atât despre dispozitivele de stocare a informațiilor. În continuare te invit să citești și alte articole informaționale de pe site sau să te înscrii la newsletter pentru a-ți trimite din când în când o listă cu cele mai noi/populare articole de pe site.