Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Tipuri de monitoare | clasificarea monitoarelor

Tipuri de monitoare | clasificarea monitoarelor

Monitorul este unul dintre componentele periferice ale calculatorului și acesta este responsabil de afișarea imaginii. Primul astfel de dispozitiv a fost inventat în anul 1987 de către Karl Ferdinand Braun.

În articolul de față vorbim despre tipuri de monitoare și cum sunt clasificate acestea în funcție de modul în care sunt construite.

Monitoare CRT

Denumirea vine de la Cathode Ray Tube și sunt primele monitoare care au fost folosite, cele cu tub. Pe aceste monitoare imaginea este afișată cu ajutorul razelor de electroni într-un tub care conține gaz inert, aflat la o presiune foarte scăzută.

- Advertisement -

Aceste raze de electroni sunt aruncate cu un tun spre partea din față a tubului și astfel imaginea este redată. În cazul monitoarelor color cu tub există trei astfel de tunuri care redau culorile RGB din care se formează celelalte culori.

Deși trebuie să fim recunoscători acestor tipuri de monitoare pentru că au reprezentat un pas important în progresul tehnologic, ele sunt de mult depășite și deși există birouri care le mai folosesc, ar trebui să scape cât mai repede de ele.

Monitoare LCD

Denumirea vine de la Liquid Crystal Display, acest tip de monitoare reprezintă o gamă de monitoare mult mai ușoare decât cele CRT deoarece nu mai este nevoie de acel tub.

În momentul de față, și sunt sigur că pentru mulți ani de acum încolo, monitoarele LCD sunt cele mai folosite monitoare din lume deoarece ocupă un spațiu relativ mic, sunt ieftine, nu generează la fel de multă căldură precum cele CRT, iar cel mai important, au un consum de energie mult mai scăzut.

Monitoare LED

Denumirea vine de la Light Emitting Diode și este o inovație importantă deoarece vine ca alternativă pentru monitoarele LCD. O alternativă care aduce cu sine multe îmbunătățiri și oferă ecrane mai luminoase în 4K și cu un timp de răspuns mai mic atunci când vine vorba de jocuri video.

Îți vine să crezi sau nu, monitoarele LED consumă și mai puțină energie electrică decât cele LCD sau CRT.

Deși monitoarele LCD sunt printre cele mai folosite în ziua de astăzi, cele cu LED recuperează teren, mai apes prin prisma faptului că reușesc să reproducă mai bune culorile, oferă un contrast mai ridicat și afectează mult mai puțin mediul odată ce trebuiesc reciclate decât cele LCD.

Partea și mai bună este că LED-urile durează mai mult decât celelalte tipuri de monitoare, în general dacă cedează un led, vei avea un mic punct negru pe ecran care nici nu te poate deranja. Astfel, dacă monitorul nu mai este în garanție îl poți folosi chiar și așa ani buni.

- Advertisement -

Monitoare OLED

Doar nu credeai că știința doarme și s-a oprit la monitoarele cu LED. Ei bine, află că printre tipurile de monitoare se află și cele OLED – Organic Light Emitting Diode. Exact așa, organic.

Aceste monitoare folosesc materiale organice precum carbonul, plasticul, lemnul sau diferiți polimeri pentru a transforma curentul electric în lumină.

În momentul de față, OLED este considerată una dintre cele mai bune tehnologii de pe piață și reușește să exceleze la capitole precum contrast ridicat, unghiuri de vizionare largi, viteză de răspuns rapidă, no ghosting și luminozitate optimă.

Cu toate astea, OLED-urile sunt foarte sensibile la apă și au o durată de viață mult mai scurtă decât LCD-urile și LED-urile despre care vorbeam mai sus.

Dar să nu uităm că este o tehnologie aflată undeva la început de drum și există mult loc de îmbunătățire. Faptul că un astfel de monitor nu va rezista la fel de mult ca un LED nu justifică decizia de a nu-l cumpăra. În opinia mea, este un schimb decent pentru ceea ce oferă în plus.

Monitoare PDP

Aceste tipuri de monitoare funcționează pe bază de Plasma technology. Display-ul este făcut din niște celule care sunt umplute cu gaz ionizat (denumit Plasma).

Marele dezavantaj pe care îl au aceste monitoare este că nu depășesc anumite mărimi și nu sunt la fel de ușoare ca celelalte variante de monitoare. De asemenea consumă și mai mult curent și, în momentul de față, nu sunt o opțiune foarte bună pentru monitorul de acasă.

Tipuri de culori redate

O altă clasificare a monitoarelor este din perspectiva tipurilor de culori pe care acestea le pot reda. Astfel avem monitoare Monocrome, Gray-Scale și Monitoare Color.

Monocrom

Așa cum spune și numele mono (o singură) crom (culoare), acest tip de monitor este capabil să afișeze doar imagini în alb și negru.

Gray-Scale

Similare cu monitoarele monocrome, avantajul celor Gray-Scale este că deosebesc mai multe nuanțe de gri și pot face imaginea mai atractivă, chiar dacă nu afișează culori.

Color

Standardul din zilele noastre este reprezentat de monitoarele color. Acestea sunt capabile să redea toate culorile din lume, în funcție de gradul de performanță pe care-l au, și să redea chiar și rezoluții de 4K.

Așadar, am vorbit despre tipuri de monitoare și despre clasificarea acestora în funcție de tehnologia cu care sunt create, iar concluzia este că alegerea finală depinde doar de consumator deoarece avem trei tipuri de monitoare, și anume LCD, LED și OLED care se pot descurca excelent în funcție de nevoile pe care le ai.

Probabil ai auzit și de TN, IPS și VA și te întrebi de ce nu am vorbit și despre aceste lucruri în articol. Ei bine, acestea sunt tipuri de paneluri pentru monitoare, nu tipuri de monitoare. Așadar, dacă vrei să afli mai multe și despre aceste tehnologi te invit să citești articolul dedicat TN vs IPS vs VA.

Cam atât despre monitoare, dacă vrei să afli mai mult despre calculatoare și despre cum funcționează acestea te invit să citești și articolul despre componentele calculatorului unde explic ce rol are fiecare.

Întrebări frecvente despre monitoare

Care sunt cele 5 tipuri de monitoare?

Cele 5 tipuri de monitoare sunt LCD (Liquid Crystal Display), LED (Liquid Emitting Diode), OLED (Organic Light Emitting Diode), CRT (Cathode Ray tube) și PDP (Plasma Monitor).

Se mai folosesc monitoare CRT?

Există firme care încă au astfel de monitoare cu tub, dar ținând cont de faptul că acestea nu mai sunt comercializate, iar eventualele reparații costă scump, cu siguranță nu mai e mult până când vor dispărea de tot.

Monitor LCD sau LED?

Monitoarele de tip LED sunt mult mai bune atunci când vine vorba de jocuri video și oferă o luminozitate mai bună față de cele LCD. Așadar, deși nu aș spune nu nici unui monitor LCD, LED-urile reprezintă o alternativă mai bună.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,061UrmăritoriÎmi place
1,261UrmăritoriVezi cont
67AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Parteneri
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!