Ești aici: Calculatorescu » Hardware » Ce este un SSD și cu ce te ajută

Ce este un SSD și cu ce te ajută

În următoarele minute vei afla ce este SSD, cum ajută acesta la îmbunătățirea performanței calculatorului tău, dar și care este diferența între SSD și HDD.

Ce înseamnă SSD

SSD este prescurtarea pentru Solid State Drive și se referă la un dispozitiv compus din cipuri (spre deosebire de HDD care funcționează pe bază de discuri). Acesta nu are nici o componentă mobilă și reprezintă un dispozitiv de stocare rapid de pe care informația poate fi citită foarte repede.

De aici și avantajul unui SSD față de HDD și recomandarea de a folosi acest mediu de stocare mult mai rapid pentru sistemul de operare.

- Advertisement -

Diferența dintre SSD și HDD

În realitate, între HDD și SSD nu se dă o luptă prea mare pentru că Hard Disk Drive-ul este atât de diferit de Solid State Drive încât nu e vorba de concurență ci mai degrabă de două tehnologii diferite de stocare a datelor care se completează una pe alta.

HDD și SSD
Source: backblaze.com

Principala diferență dintre HDD și SSD este că SSD-ul are viteze mult mai mari decât HDD-ul. Cu toate astea, o altă diferență foarte importantă, mai ales în cazul laptopurilor, este cea că SSD-ul nu are părți mobile în costrucția sa, fapt ce-l face rezistent la șocuri. Comparativ, HDD-ul este expus la foarte multe riscuri în interiorul unui laptop deoarece mici șocuri adunate în timp de la ridicarea și purtarea ghiozdanului în care ai laptopul îl pot strica și te trezești într-o zi că nu mai funcționează.

Beneficiile unui HDD

  • preț mai mic față de SSD;
  • capacități mult mai mari de stocare.

Beneficiile unui SSD

  • acces mult mai rapid la informațiile de pe el;
  • nu are părți care se mișcă în interiorul lui și rezistă la șocuri normale fără probleme;
  • nu face zgomot.

În concluzie, dacă vrei un sistem care să răspundă foarte rapid la comenzi, dar să ai și spațiu de stocare mare, cea mai bună variantă este să folosești un SSD pentru sistemul de operare, jocuri și programe, iar ca variantă pentru stocare HDD-uri.

De exemplu, eu am ales să folosesc ca unitate de stocare principală un SSD Samsung 860 EVO, 250 GB, iar ca metodă de stocare a datelor am 4 HDD-uri; 2 de 1TB și unul de 500GB pe PC, iar unul de 1TB pe care îl folosesc ca back-up.

În oferta magazinelor online există acum SSD-uri care pornesc de la 100 de lei pentru 120 de GB, spațiu suficient pentru sistemul de operare. Cu toate astea, recomandarea mea este cumpărarea unui SSD de 240-500 de GB în cazul în care, pe lângă sistemul de operare vrei să instalezi și câteva jocuri. Vezi aici prețuri actualizate. 

P.S. nu uita să faci back-up pe un HDD extern pentru informațiile pe care n-ai vrea să le pierzi. (poze de familie, etc.)

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,061UrmăritoriÎmi place
1,261UrmăritoriVezi cont
67AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Parteneri
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!