Ghid de cumpărareCel mai bun SSD - ghid de cumpărare

Cel mai bun SSD – ghid de cumpărare

Alegerea unui SSD (Solid State Drive) adecvat pentru sistemul tău îi poate da un boost de performanță și poate aduce chiar și un PC/laptop mai vechi la standardele de astăzi.

Acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege cel mai bun SSD pentru nevoile tale și voi explica ce este un SSD, specificațiile tehnice de care să ții cont, dar și avantajele unui SSD în comparație cu un HDD.

Ce este un SSD?

Un SSD este un dispozitiv de stocare de date care folosește memorie flash pentru a păstra informațiile. Spre deosebire de HDD-urile tradiționale, care utilizează discuri magnetice rotative și capete de citire/scriere mecanice, SSD-urile sunt construite fără părți mobile. Acest lucru le conferă o serie de avantaje, cum ar fi viteze mai rapide de citire/scriere, un consum mai redus de energie și o mai mare rezistență la șocuri fizice.

Principalele specificații tehnice la care să fii atent

 1. Capacitatea de stocare: SSD-urile pot avea de la câțiva GB până la câțiva TB. Alegerea capacității depinde de nevoile tale de stocare și de bugetul disponibil deoarece cu cât capacitatea de stocare este mai mare, cu atât crește prețul, uneori chiar exponențial.
 2. Viteza de citire/scriere: Este unul dintre cele mai importante aspecte ale unui SSD deoarece vitezele mai mari înseamnă un sistem mai rapid și un timp de răspuns mai scurt. Cu toate acestea, alege un SSD puțin mai bun decât poate duce sistemul tău pentru a păstra un raport calitate-preț bun.
 3. Conectivitate: SSD-urile pot folosi diverse interfețe, cum ar fi SATA, NVMe pe PCIe. Spre exemplu, NVMe oferă viteze mai mari decât SATA, dar ai nevoie de un port special pe placa de bază.
 4. Durabilitatea și fiabilitatea: Uită-te la TBW (Terabytes Written) sau la garanția oferită pentru a avea o idee despre durabilitatea SSD-ului.

Întrebări frecvente

SSD-ul este mai bun decât HDD-ul?

Da, în majoritatea cazurilor deoarece SSD-urile oferă viteze mai rapide de citire/scriere, sunt mai silențioase și mai rezistente la șocuri.

SSD-urile sunt compatibile cu orice computer?

Majoritatea SSD-urilor sunt compatibile cu sisteme moderne, dar este important să verifici tipul de interfață pentru a-l putea conecta la sistemul tău.

Este dificil să instalez un SSD?

Nu este dificil, ba chiar instalarea unui SSD poate fi destul de simplă, dar depinde de device-ul pe care urmează să-l instalezi deoarece riști pierderea garanției dacă îl desfaci.

Comparație între SSD și HDD

SSD

 • Viteze mai rapide de citire/scriere.
 • Mai silențioase și mai durabile datorită lipsei părților mobile.
 • Consum mai redus de energie.
 • De obicei, mai scumpe raportat la spațiul de stocare oferit.

HDD

 • Viteze mai lente de citire/scriere.
 • Pot fi mai zgomotoase și mai susceptibile la șocuri din cauza componentelor mecanice.
 • Consum mai mare de energie.
 • Oferă mai mult spațiu de stocare pentru prețuri mai accesibile.

În concluzie, să alegi cel mai bun SSD pentru sistemul tău înseamnă să te informezi cu privire la cerințele și limitările sistemului, dar și despre modul în care urmează să conectezi SSD-ul fizic la sistem. De asemenea, spațiul de stocare este un alt factor important, dar în general 500GB sunt suficienți pentru majoritatea utilizatorilor.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!