Ești aici: Calculatorescu » Hardware » Ce este procesorul (CPU)

Ce este procesorul (CPU)

În articolul de mai jos îți voi explica ce este procesorul și de ce un calculator nu poate funcționa fără el. De asemenea, îți voi spune încă de la început că procesor este tot una cu CPU pentru a înlătura orice fel de confuzie. CPU fiind abrevierea în engleză de la Central Processing Unit.

Așa cum spuneam și în articolul despre componentele calculatorului, procesorul este una dintre cele mai importante componente ale acestuia, fiind punctul prin care trec toate informațiile. Tot acesta stabilește și ordinea în care informațiile sunt executate.

Într-o comparație cu corpul uman, putem spune că procesorul este creierul calculatorului. Acesta se atașează pe placa de bază într-un socket care diferă de la model la model și de la producător la producător. Cu toate astea, multe procesoare Intel împart același tip de socket (la fel se întâmplă și în cazul AMD).

- Advertisement -

În ceea ce privește conectarea procesorului la placa de bază, există două metode populare prin care se poate face acest lucru: PGA și LGA.

PGA (Pin Grid Array) presupune existența pinilor care fac conexiunea dintre socket și procesor pe procesor, iar în cazul LGA (Land Grid Array) acești pini sunt pe socket. Prima metodă are ca dezavantaj faptul că riști să îndoi pinii procesorului atunci când îl montezi.

Deși există mai mulți producători de procesoare, cei mai cunoscuți sunt Intel și AMD.

Care este rolul unui procesor

Procesorul primește informațiile brute venite din partea programelor sub formă de 1 și 0, urmând ca să le descifreze pe acestea și să le transpună în informații pe care HDD-ul și celelalte componente ale calculatorului le pot înțelege. Astfel, aceste date sub formă de 1 și 0 devin fișierele de pe hard disk, imaginile de pe ecran și sunetele din boxe.

Fără procesor calculatorul nu ar putea exista și putem merge până în momentul în care să spunem că procesorul este, de fapt calculatorul.

Viteza unui procesor se măsoară în MHz și cu cât este acest număr mai mare, cu atât un procesor poate prelucra datele mai rapid și oferi performanțe mai bune. Cu toate acestea, folosirea unui procesor la capacitate mare îl va determina pe acesta să se încălzească, deci ai nevoie de un sistem de răcire performant.

Un alt element de care trebuie să ții cont atunci când alegi un procesor este cache-ul său. Cache-ul, denumit sub forma: L1, L2, L3, reprezintă memoria RAM internă a procesorului și aici este locul în care sunt stocate fișierele de care ai nevoie în majoritatea timpului atunci când folosești un device.

O greșeală ușor de făcut este să crezi că L3 reprezintă un nivel mai bun de memorie RAM. Ei bine, acest lucru este greșit și cu cât este mai mic numărul L, cu atât memoria RAM a procesorului este mai rapidă.

- Advertisement -

Istoria procesorului

Primul procesor a apărut în anul 1971 și era compus din 6 tranzistori. Acesta se numește Intel 4004 și rulează la o frecvență de 740 KHz, cu K, nu cu M. Tehnologia nu a avansat așa de rapid ca în zilele noastre și într-un an reușește să scoată Intel 8008 care rula la o frecvență de doar 800 KHz.

Abia în anul 1989 apare bine cunoscutul 486 (Intel 80586) care avea viteze cuprinse între 60–300 MHz. De atunci procesoarele au evoluat continuu și astăzi avem unele mai puternice în ceasurile inteligente decât în sistemele care au dus primul om pe Lună.

Cum vezi ce procesor ai în calculator

O tehnică simplă este să te duci pe lupa din Windows 10, să scrii System Information (Informații despre sistem) și acolo vei vedea toate detaliile despre sistemul tău.

Alte metode de a vedea ce componente și ce procesor are calculatorul tău, dar și ce temperatură are procesorul principal sau cel al plăcii video poți citi în articolul pe care l-am scris aici.

Ce înseamnă overclocking?

Overclocking este tehnica de a crește viteza componentelor pentru a le face să ruleze la viteze mai mari decât au fost construite. Această tehnică este adesea periculoasă dacă nu este făcută de un specialist deoarece riști să deteriorezi componenta.

Ce procesor este mai bun, cel cu pini LGA sau PGA?

Procesorul cu pini tip LGA este mai bun deoarece riscul să fie vreun pin îndoit este mai mic. Cu toate acestea, AMD încă produce multe procesoare cu pini PGA. Așadar, din punct de vedere al performanței PGA este la fel ca LGA.

Alte informații despre procesoare

Tipuri de procesoare

  • Single Core – Procesoare cu un nucleu;
  • Dual Core – Procesoare cu doua nuclee;
  • Triple Core – Procesoare cu trei nuclee;
  • Quad Core – Procesoare cu patru nuclee;
  • Octa Core – Procesoare cu opt nuclee.

Tipuri de socket-uri

  • LGA (Land Grid Array) – Pini pe socket;
  • PGA (Pin Grid Array) – Pini pe procesor.

Ce înseamnă ultima literă din denumirea procesoarelor Intel

SufixSemnificație
G1-G7Nivelul grafic (procesoare integrate)
EEmbedded
FNecesită placă video discretă
GInclude placă video discretă pe procesor
HOptimizat pentru performanță mobile
HKOptimizat pentru performanță mobile, unlocked
HQOptimizat pentru performanță mobile, quad-core
KUnlocked
SEdiție specială
TOptimizat pentru economie de energie
UEficient în consum de energie pentru mobil
YConsum extrem de redus de energie pentru mobil
POptimizat pentru performanță în laptopuri subțiri și ușoare
X/XEDeblocat, de înaltă performanță
BRețea cu bile (BGA)
- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,062UrmăritoriÎmi place
1,251UrmăritoriVezi cont
66AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Parteneri
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!