Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Ce este fibra optică și cum funcționează

Ce este fibra optică și cum funcționează

Din acest articol vei afla ce este fibra optică și cum funcționează aceasta, dar mai ales motivele pentru care este mai bune decât vechile metode folosite.

Cablurile de fibră optică sunt folosite pentru a transmite informațiile între două puncte prin tehnologia optică (lumina). Acestea sunt capabile de viteze net superioare cablurilor clasice, pe bază de fire din diferite aliaje.

Ce este fibra optică

Un cablu de fibră optică este format din fire de sticlă sau plastic minuscule cu dimensiuni de zece ori mai mici decât cele ale unui fir de păr. Aceste cabluri sunt acoperite de un strat protector și de un înveliș care are, de asemenea, un rol protector.

- Advertisement -

Cum funcționează fibra optică

Există două straturi protectoare deoarece fibra optică se poate rupe foarte ușor, dar mai există și o explicație științifică în spate: transmiterea datelor se face prin lumina care călătorește prin miezul cablului cu ajutorul unui fenomen care se numește reflexie internă totală. Pentru ca acest fenomen să aibă loc, miezul cablului trebuie să aibă un indice de refracție mai mic de stratul protector.

Așadar, atât miezul cât și stratul protector funcționează împreună pentru a transmite datele, iar învelișul de pe acestea două protejează fibra din interior de intemperii, influențe mecanice și alte pericole.

De menționat este și faptul că, deși un cablu de fibră optică poate trimite și primi date în același timp, în general, se merge pe construcția formată în perechi pentru ca o fibră să transmită informații și cealaltă să le primească.

Unde se folosește fibra optică

Telecomunicații

Fibra optică este folosită preponderent în telecomunicații pentru a transmite semnalul telefoanelor, internetului, dar și cablului TV.

Audio

Probabil ai văzut deja că televizoarele smart de ultimă generație nici nu mai vin cu intrare de tip jack 3.5mm, ci au trecut în totalitate la ieșirea audio de tip Bluetooth sau prin cablu optic. Acest lucru se datorează faptului că, prin cablurile optice, pot fi transmise sunete la calitate DTS și Dolby Digital fără a mai fi necesară comprimarea lor.

Medicină

Datorită faptului că fibra optică este un sistem sigur (prezintă mai puține interferențe) și rapid de a transmite informațiile, multe echipamente medicale de ultimă generație folosesc acest tip de comunicare.

Motivele pentru care este folosită fibra optică

Am pregătit mai jos o listă de motive pentru care fibra optică este preferată în detrimentul mijloacelor clasice de transmitere a informațiilor dintr-o parte în alta.

  • viteze mai mari;
  • semnalul este transmis fără interferențe;
  • pierderea semnalului aproape inexistentă chiar și pe distanțe mari;
  • poți transmite pe distanțe mari, fără amplificare;
  • fibra optică este imună la interferențele electromagnetice;
  • economisești spațiu deoarece dimensiunile unui cablu de fibră optică sunt mult mai mici.
Ce se transmite prin fibră optică?

Prin fibra optică se transmit semnale digitale care mai apoi sunt descifrate de receivere.

- Advertisement -
Cât de rezistente sunt cablurile de fibră optică?

Deși un cablu de fibră optică poate fi stricat mult mai ușor decât alte cabluri prin aplicarea tensiunii mecanice asupra sa, acesta este mult mai fiabil când vine vorba de alte probleme precum riscul de aprindere prin scânteie. Datele sunt transmise prin lumină, nu electric, deci nu vor exista interferențe electrice care să supraîncălzească cablul, iar în cazul unor probleme cauzate de ruperea acestuia, în cel mai rău caz, nu vor mai fi transmise datele, fără alte pericole.

Ce viteză pot atinge informațiile transmise prin fibră optică?

Fibra optică poate atinge viteze de peste 940 de megabiți pe secundă. Altfel spus, aceastea transmite informații cu aproximativ 70% din viteza luminii.

Câte tipuri de fibră optică există?

Există două tipuri principale de fibră optică, fibra monomodală și fibra multimodală. Diferența dintre acestea este că fibra multimodală poate transmite informația pe distanțe mai scurte, iar cea monomodală ajunge și la peste 100 km.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,041UrmăritoriÎmi place
1,304UrmăritoriVezi cont
68AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!