Pe scurt, un răspuns foarte simplu pentru ce este HTML poate fi că este acronimul de la HyperText Markup Language, dar acum haide să vedem la ce ajută HTML mai exact.
HTML este responsabil de a trimite către browser informații cu privire la site-urile web. Aceste informații sunt transmise prin diferite tag-uri și oferă instrucțiuni browserului despre cum ar trebui ca informațiile de pe site să fie aranjate.
De asemenea, după cum spune și numele, fără HTML nu am avea HyperLinks, adică internetul n-ar mai putea să existe deoarece nici o pagină nu ar mai putea face trimitere către o alta.
Așa cum vorbeam și în acest articol, limbajul HTML a apărut în anul 1989, alături de WWW, pentru a face posibilă navigarea pe internet.
Prin urmare, un website fără HTML ar fi doar o înșiruire de cuvinte fără vreun sens sau vreo aranjare anume.
Deși un site poate fi construit doar în HTML, trebuie să știi că din punct de vedere al designului, CSS este cel care se ocupă în profunzime de aranjarea elementelor pe pagină și că există și alte limbaje precum JavaScript care transformă simple texte, imagini și elemente grafice în site-uri.
Un alt lucru de menționat despre limbajul HTML este că prin intermediul elementelor și atributelor HTML, site-ul îi spune browserului informații despre textul afișat pe pagină precum: care sunt titlurile, link-urile, ce cuvânt ar trebui scris cu bold sau cu italic, dar indică și imaginile și clipurile video de pe pagină. Toate acestea pe lângă alte lucruri pe care le vei învăța dacă alegi să înveți acest limbaj.
Un website este creat de HTML folosind trei secțiuni principale head, body și footer.
Head se referă la partea unde există informațiile pe care site-ul le transmite browserului, dar nu și utilizatorului în mod direct. Spre exemplu acolo sunt de obicei băgate codurile de Analytics și verificare pentru motoarele de căutare.
Body reprezintă peste 95% din site-ul vizibil utilizatorului. Aici intră logo-ul, meniul, secțiunea de conținut, dar și bara din stânga sau dreapta. De asemenea, și secțiunea de comentarii, imaginile și video-urile fac parte din body.
Footer-ul este în general folosit pentru a arăta informații despre site precum adresă, link-uri utile precum anpc pentru magazinele online sau terms and condițions plus politica de cookies. De menționat este faptul că multe site-uri introduc aceste link-uri chiar în body, la final, și nu se folosesc de footer.
În continuare îți voi da câteva exemple de tag-uri, elemente și atribute HTML, iar dacă vrei să aprofundezi subiectul și să vezi exact cum se comportă atributele și elementele HTML, îți recomand site-ul w3schools.com unde vei găsi diferite tutoriale HTML, dar vei putea vedea și cum se comportă textul atunci când îl introduci între două tag-uri HTML.
Tag-uri HTML
Tag-urile HTML formează elementele. Spre exemplu <p> </p> sunt două tag-uri care împreună rezultă într-un element. De această dată este vorba de un paragraf.
Elemente HTML
Cele mai întâlnite elemente HTML sunt paragrafele (<p> </p>) și headingurile (<h> </h>). De asemenea, există și elemente goale precum </br> care adaugă un spațiu gol între două elemente HTML.
Atribute HTML
Atributele definesc link-urile, imaginile, video-urile și alte resurse care necesită un link pentru a fi încărcate. De asemenea, tot atributele se ocupă de culoarea textului, declararea limbii în care este scris conținutul, dar și alt tag-ul imaginii și meta descrierile.
HTML este un limbaj de formatare care indică browserelor web cum ar trebui să afișeze conținutul de pe pagini. Acesta este vital pentru buna funcționare a internetului.
Pentru a vedea codul din care este compusă o pagină de pe un website trebuie să apeși tastele CTRL+U sau să dai click dreapta și vezi sursa paginii (view page source).
Poți crea un site web folosind doar limbaj HTML, dar acesta va avea funcționalități limitate față de alte site-uri. De asemenea, și opțiunile de design vor fi limitate.
Acum știi ce este HTML, dar mai ales știi cât de important este pentru toate website-urile de pe internet. Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să-l trimiți și prietenilor pentru a ajuta site-ul să crească.