Ești aici: Calculatorescu » Software » Cele mai bune browsere de internet

Cele mai bune browsere de internet

Să facem un top cu cele mai bune browsere de internet ar fi aproape imposibil în acest moment deoarece competiția este foarte strânsă și fiecare browser web are anumite lucruri în plus care îl face mai bun sau nu.

Însă alegerea finală depinde de mai multi factori. Spre exemplu Firefox este foarte rapid, utilizează mai puține resurse decât Chrome și are o mulține de add-ons. Cu toate astea, mulți aleg Chrome deoarece permite lucrul cu gadget-ul Chromecast și se poate sincroniza cu Gmail și contul Google, fapt ce îl face foarte practic.

Ce este un browser web?

Un browser web este o aplicație software care permite utilizatorului să vadă informații de pe internet precum poze, text, clipuri audio și video, dar să și interacționeze cu acestea.

- Advertisement -

În continuare vom lua pe rând șase dintre cele mai folosite browsere și vom vorbi despre avantajele și dezavantajele pe care le au.

Care sunt cele mai bune browsere de internet?

Firefox

Am ales să încep lista cu Firefox deoarece este browserul care promite foarte multe îmbunătățiri pe partea de privacy. Acesta dorește să permită site-urilor să colecteze cât mai puține date personale pentru ca identitatea ta să fie sigură.

Pe lângă asta, Firefox browser vine cu o mulțime de add-ons și are variante, atât pentru PC, cât și pentru mobile. De asemenea, este tradus și în limba română, fapt ce oferă o experiență de utilizare mai bună și celor care nu vorbesc engleza.

Un alt avantaj este că Firefox poate rula și în rețeaua Tor prin instalarea unui add-on.

Descarcă Firefox

Chrome

chrome logo

Probabil este și cel mai popular browser din lume la ora actuală, iar faptul că se poate sincroniza cu adresa de Gmail pentru a salva parolele, contactele și istoricul în cloud îl face să fie și foarte practic.

Un alt mare avantaj este numărul mare de extensii disponibile. Acestea sunt și verificate de Google așa că nu riști să instalezi ceva ce ar dăuna PC-ului.

Cel mai mare dezavantaj este reprezentat de faptul că are atât de multe utilități. Spre exemplu, prin acest browser și prin faptul că folosirea lui este mai ușoară dacă ești conectat la contul de Gmail, Google crează un profil foarte exact cu privire la cine ești tu și îți servește reclame personalizate.

- Advertisement -

Descarcă Chrome

Opera

Opera este dezvoltat de o companie din Norvegia pe nume Opera Software. La fel ca și primul menționat, Opera este un broser care militează pentru protejarea datelor cu caracter personal pe internet și dorește să ofere o experiență cât mai plăcută utilizatorilor atunci când navighează pe pagini web.

Tocmai din aceste motive, ultimele versiuni vin și cu un Ad-Blocker preinstalat. De asemenea oferă și VPN (Virtual Private Network) gratuit astfel încât identitatea ta să primească încă un strat de protecție. Iar atunci când vorbim de telefoane mobile, acesta este conceput în așa fel încât să consume cât mai puțină energie pentru ca bateria telefonului să reziste mai mult.

Un alt mare avantaj pe care îl are acest browser față de celelalte browsere este faptul că te poți loga pe rețele sociale precum WhatsApp, Telegram și Messenger. Spre exemplu, prin scanarea unui QR code cu telefonul vei putea accesa mesajele tale direct de pe desktop.

Descarcă Opera

Safari

Dezvoltat de Apple inițial pentru dispozitivele care rulează iOS, Safari a devenit unul dintre browsele cele mai îndrăgite mai ales pentru utilizatorii de telefoane mobile. Fapt datorat modului în care este construit pentru a consuma cât mai puțină energie electrică, atât pe laptopuri, cât și pe telefoane.

Avem și aici o opțiune care se numește ask websites not to track me care este concepută pentru a-ți ascunde urmele navigării pe internet. De asemenea, tot din această categorie, Safari oferă utilizatorilor avertizări cu privire la site-urile care par să aibă un conținut periculos înainte ca aceștia să le acceseze.

Descarcă Safari

Microsoft Edge

Epoca glumelor cu Microsoft Explorer a luat sfârșit odată cu apariția Microsoft Edge, un browser care promite viteză și fiabilitate pentru momentele când vrei să navighezi pe internet rapid.

Pe partea de protecția datelor oferă opțiunea de do not track și puteți adăuga site-uri și extensii pe o listă neagră ca să nu îți mai poată urmări activitatea de pe internet.

Acesta vine preinstalat pe Windows.

Browserul Tor

Fără doar și poate, cel mai sigur browser pe care îl poți folosi este Tor. Acest lucru se datorează faptului că inițial a fost creat pentru a accesa pagini de pe Dark Web (conținut inexistent pe motoarele de căutare și de obicei cu url-uri mult prea complexe pentru a putea fi memorate).

Printre dezavantajele folosirii Tor se numără performanța mai scăzută decât în cazul celorlalte browsere și nu este chiar 100% sigur deoarece providerul de internet poate vedea că traficul este prin intermediul Tor, dar nu va știi ce site-uri ai accesat.

În loc de concluzie voi spune că, în opinia mea, bătălia browserelor se dă între Chrome, Firefox și Opera. Acest lucru este susținut și de faptul că majoritatea vizitatorilor aestui blog îl accesează prin intermediul Chrome Desktop și Mobile, iar pe locurile 2 și trei se află Firefox și Opera.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.
3 Comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,059UrmăritoriÎmi place
1,275UrmăritoriVezi cont
67AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!