Cu siguranță ai auzit de memoria cache și te-ai intrebat ce este ea și dacă trebuie să o ștergi sau nu. Ei bine, în articolul acesta voi răspunde la ambele întrebări.
Memoria cache este formată din fișierele temporare salvate pe un dispozitiv care pot proveni de la update-uri, aplicații instalate sau site-urile vizitate.
Principalul rol al memoriei cache este acela de a ajuta la creșterea vitezei de a acesa anumite informații.
Pe PC-uri și laptopuri poți face asta întrând în setările browserului și căutând butonul de ștergere a memoriei cache, iar pe telefonul mobil există mai multe moduri.
Pentru telefon, cea mai la îndemână este o aplicație specială pentru delete cache. De exemplu, pe telefoanele Samsung există o aplicația care se numește Întreținere Dispozitiv și aceasta îți permite să golești memoria RAM și Cache cu un singur click.
Acum poate te întrebi de ce trebuie să o ștergi dacă tot ajută. Ei bine este bine să ștergi această memorie cache deoarece, în timp, poate ajunge să ocupe o mare parte din spațiul de stocare. Prin urmare, nu vrei ca memoria cache să ocupe peste 30 de GB din spațiul de stocare pe care îl are telefonul tău.
Acești mulți GB se adună deoarece când vizitezi un site, în telefonul sau PC-ul tău vor fi salvate elemente precum pozele și logo-ul. Acest lucru se întâmplă deoarece ca data viitoare când vizitezi același site să se încărce mai repede ajutat de acea parte de informații deja salvate pe device-ul tău.
Iar dacă până acum n-am reușit să clarific ce este memoria cache, vom face un scurt exercițiu de imaginație.
Imaginează-ți că te înâlnești cu un prieten pe stradă și te întreabă care este capitala Columbiei, iar tu te gândești puțin și îți amintești că este Bogota. Ei bine, acum putem spune că răspunsul este proaspăt și este salvat într-un fel de memorie cache.
Apoi, 3 minute mai târziu te vezi cu alt prieten care pune aceeași întreebare, doar că de data aceasta, răspunzi fără ezitare Bogota, nu mai stai să te gândești.
Fix așa se întâmplă și cu un device, dacă accesezi acum un site și îl accesezi din nou peste ceva timp, el va știi deja ce era acolo și va încărca datele mult mai repede.