Spuneam în articolul despre WAN că vom vorbi și despre ce înseamnă WLAN și care este diferența dintre acestea.
WLAN este prescurtarea, în engleză, pentru Wireless Local Area Network și se referă la o rețea wireless locală care acoperă o zonă relativ mică începând cu câțiva metri și mergând până la limitele specificate de producător pentru fiecare router Wi-Fi în parte.
Diferența dintre WAN și WLAN/LAN
Așa cum spuneam și atunci când am comparat WAN cu LAN, WAN reprezintă accesul la internet (mai exact portul prin care routerul primește internet de la distribuitorul tău). Iar, de altă parte, WLAN este o rețea care poate interconecta, fără fir, dispozitivele aflate în apropierea routerului (practic echivalentul LAN minus fire).
Alte informații despre WLAN
Deși am răspuns deja la întrebarea articolului, în continuare voi vorbi și despre conexiunea wireless și despre cum WLAN a devenit din ce în ce mai popular ajungând ca în zilele noastre să fie tipul de conexiune preferat în detrimentul LAN.
Tehnologia wireless a făcut posibil transferul de date dintre două sau mai multe device-uri fără a mai fi nevoie de o conexiune fizică între acestea așa că este de înțeles de ce tot mai mulți oameni recurg la routere Wireless chiar și pentru laptopuri sau PC-uri în detrimentul conexiuni cu fir care aglomerează casa fără rost cu fire și găuri prin pereți.
Dar are și LAN-ul avantajele sale. Conexiunea cu fir are o viteză superioară celei fără fir, dar rețelele Wireless recuperează, mai ales că acum a apărut și tehnologia 5G. Spre exemplu, standardul (802.11g) de viteză Wi-Fi, atunci când acest tip de rețea a început să fie folosit era de 54Mbps, în timp ce conexiunea LAN permitea viteze cuprinse între 100 și 1000 Mbps.
Apoi a apărut standardul 802.11ac care promite viteze de până la 3200 Mbps fără a fi nevoie de o conexiune facilitată de cabluri. Așadar, viteza pare să nu mai fie o scuză atunci când ai de ales între LAN și WLAN.
Cu toate astea, dacă joci jocuri la un nivel de competitivitate ridicată, vei vrea ca PC-ul tău să fie conectat la router prin cablu pentru a beneficia de orice plus de viteză și de o scădere a delay-ului (lagului).
În concluzie, ne îndreptăm spre un viitor unde rețelele wireless vor fi de ajuns pentru majoritatea utilizatorilor de internet și vom putea renunța la cablurile care ne aglomerează casele. Desigur, mergând puțin mai departe, la on moment dat vom primi direct internet wireless de pe stradă și nu va mai fi nevoie nici de atâtea fire pe stâlpi sau prin scări de bloc.