Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Tehnologia 5G – ce trebuie să știi – avantaje și dezavantaje

Tehnologia 5G – ce trebuie să știi – avantaje și dezavantaje

Tehnologia 5G este un pas uriaș pentru evoluția rețelelor mobile deoarece permite interconectarea dispozitivelor cu viteze mari, fapt ce face posibilă conducerea unei mașini de la distanță, experiențe uimitoare în VR și AR sau pur și simplu transferul fișierelor între două dispozitive incredibil de rapid.

Avantajele tehnologiei 5G

Principalul avantaj al 5G este viteza și faptul că oferă utilizatorilor acces instant la informațiile căutate. Astfel, realitatea virtuală poate fi randată în timp real și un episod dintr-un serial 4K poate fi descărcat în aproximativ 18 secunde.

În teorie, acest tip de rețea este cu aproximativ 100 de ori mai rapidă decât 4G. Cu toate astea, producătorul de cipuri Qualcom susține că, în condiții reale de utilizare, viteza va crește doar de 20 de ori.

- Advertisement -

De asemenea, în ceea ce privește Internet of Things, 5G va reuși conectarea unui număr mare de dispozitive și senzori, astfel, conceptul de Smart Home va fi dus la un nou nivel și

În continuare vorbim despre patru elemente foarte importante pentru a arăta beneficiile trecerii de la 4G la 5G și descriem mai pe larg ce aduce fiecare în plus.

  • Viteza;
  • Latența;
  • Lățimea de bandă;
  • Interferențele.

Viteza – Atunci când ne vorbim despre experiența în online a utilizatorilor ne referim în primul rând la viteză. Dacă ar fi să aruncăm o privire la istoria telefoanelor mobile, vom observa că, pe lângă ecrane mai mari, producătorii au lansat telefoane din ce în ce mai rapide pentru a satisface nevoile clienților. Orice gamer urăște lagul, iar majoritatea celor care intră pe un site care se încarcă în mai mult de 4 secunde aleg să nici nu mai aștepte și să iasă. Astfel, cu siguranță nu este greu de imaginat cum va arăta lumea când poți descărca filme întregi în doar câteva secunde sau când poți vedea în timp real, prin intermediul ochelarilor VR, ce vede cineva în cealaltă parte a planetei.

Latența – Latența se referă la viteza de răspuns dintre două dispozitive. În prezent aceasta este de aproximativ 40-50 de milisecunde, iar odată cu 5G aceasta devine 1 milisecundă. Deși 40 milisecunde sună și este foarte rapid, în anumite domenii precum medicina robotizată sau automobilele care se conduc singure înseamnă o viață salvată.

Lățimea de band – 5G are o lățime da bandă mult mai mare decât 4G, fapt ce va permite conectarea mai multor dispozitive în același timp la un singur router de internet și reprezintă un real avantaj pentru casele smart unde zeci de dispozitive și senzori pot sta conectați non stop la sistemul principal.

Interferențele – Acestea vor fi mult mai scăzute deoarece spectrul de frecvență folosit de 5G este unul neaglomerat de alte dispozitive.

Dezavantajele 5G

În ceea ce privește dezavantajele, fiind o rețea care are nevoie de frecvență înaltă înseamnă că distanța pe care poate călători semnalul este una mult mai mică. Acest lucru se datorează faptului că frecvența influențează distanța pe care o poate parcurge semnalul, iar cele înalte au probleme chiar și cu clădirile și obstacolele din calea lor.

Pe lângă acest dezavantaj se vorbește și despre cât de sigură sau nesigură este tehnologia 5G și dacă merită riscul de a o implementa ținând cont că foarte mulți susțin că este dăunătoare pentru oameni.

- Advertisement -

Cu toate acestea, țin să amintesc faptul că și internetul în sine are avantaje și dezavantaje și este greu să ne imaginăm în momentul acesta o viață fără conexiune la internet.

Cât de sigură este tehnologia 5G?

Se vorbește foarte mult despre faptul că tehnologia 5G este periculoasă și că din cauza ei oamenii pot dezvolta diferite boli și, prin urmare, speranța de viață va scădea dramatic odată cu lansarea acestei tehnologii.

S-a ajuns la punctul în care peste 200 de oameni de știință din 40 de țări diferite au apelat la ONU pentru a lua măsuri pentru a opri lansarea acestui tip de tehnologie și printre pericolele invocate se numără: orbire, pierderea auzului, cancer de piele, infertilitate și probleme cu tiroida.

Cu toate astea, nu este clar dacă tehnologia 5G este dăunătoare sau nu deoarece par să nu se fi făcut destule studii, iar tot ce avem sunt cuvintele unor cercetători împotriva cuvintelor altor cercetători.

Din ce am căutat pe internet se pare că 5G nu este nociv și că acest tip de rețea nu va reuși să afecteze ADN-ul uman atât de mult încât să producă schimbări care să ne pună viețile în pericol.

Concluzia personală este că nu avem de unde să știm dacă 5G este periculos sau nu și că trebuie să așteptăm lansarea comercială a acestei rețele pentru a primi un răspuns sigur, dar în momentul de față aleg să privesc pozitiv această evoluție tehnologică.

Întrebări și răspunsuri rapide

Ce este tehnologia 5G?

5G este numele celei de-a 5-a generație de tehnologie ce permite comunicarea terminalelor fără fir. Aceasta este succesoarea tehnologiei 4G.

Ce viteză are 5G?

Se presupune că acest tip de rețea este cu aproximativ 100 de ori mai rapudă decât 4G.

Cum te poți conecta la 5G?

Ai nevoie de un dispozitiv care suportă tehnologia 5G și să te afli într-o zonă cu acoperire.

Vom muri din cauza tehnologiei 5G?

Nu cred că acest tip de tehnologie este nociv și tind să cred că toate zvonurile care spun asta sunt fake news.

Când apare 5G?

Prima rețea comercială va fi pusă în funcțiune începând cu anul 2020.

Istoria rețelelor mobile

Tehnologia avansează foarte rapid, iar ca să înțelegem punctul în care ne aflăm în acest moment vom vorbi puțin și despre istoria rețelelor mobile și despre beneficii pe care le aduce tehnologia 5G.

⭐ 0G – 1946 este anul în care își face apariția primul sistem de telecomunicații din lume și este folosit pentru comunicațiile de tip radio-telefoane și este catalogat ca fiind 0G.

⭐ 1G – 1979 marchează apariția primei generații de rețea celulară care deschide poarta către analog și începând cu acest an tehnologia vede o evoluție mult mai rapidă ca în trecut.

⭐ 2G – 1991 vine cu a doua generație de rețea celulară din lume și aduce cu sine criptarea digitală și dă naștere internetului pentru telefoanele mobile. Fiind la început, vitezele nici nu depășeau 40kbps.

⭐ 3G – 2001 aduce cea de-a treia generație de rețea celulară și viteza internetului pe telefoanele mobile ajunge la 21 Mbps. Acesta este momentul în care telefoanele arată că internetul nu trebuie să mai poată fi accesat doar de la un PC sau laptop.

⭐ 4G – 2010 reprezintă apariția tehnologiei 4G și viteza crește chiar și până la 100 Mbps. La scurt timp, acest tip de tehnologie devine un standard în telecomunicații și se spune că 4G este de ajuns pentru orice utilizator.

⭐ 5G – 2019 este anul în care vorbim deja de 5G, o tehnologie care își propune să depășească orice limite imaginate până acum. Astfel, atunci când vorbim de viteză nici nu ne mai referim la Mbps, ci la viteze de până la 20Gbps. Adică poți downloada un întreg sezon din serialul preferat în mai puțin de un minut.

Aceasta este istoria tehnologiei rețelelor de telefonie mobilă care a avut nevoie de aproximativ 73 de nai pentru a ajunge de la viteze de 40kbps la viteze de 20Gbps.

Tehologia 5G – concluzie

Consider că tehnologia 5G este un pas important în evoluția rețelelor mobile. Prin intermediul acesteia vom putea să dezvoltăm noi tehnologii și să conectăm dispozitive între ele în feluri pe care nu le consideram până în acest moment posibile.

Adevărata utilitate a acestei noi tehnologii nu este dată de faptul că poți descărca un film HD în 3 secunde, ci de nenumăratele feluri prin care mașinile, dispozitivele medicale și dispozitivele în general pot fi conectate între ele.

Cu o latență care tinde spre 0 și o viteză precum cea de care este capabilă tehnologia 5G, mașini care se conduc singure și comunică unele cu altele pentru a se înțelege în trafic nu mai sună a scenariu SF, ci doar a ceva ce așteaptă să fie realizat.

Abia aptept să văd în ce moduri va fi folosită această tehnologie și care vor fi beneficiile pe care le va aduce umanității.

Dacă nu ești de acord cu mine sau pur și simplu vrei să îți dai cu părerea despre 5G sau anumite informații pe care le-am prezentat în articol, nu ezita să lași un comentariu mai jos.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.
2 Comentarii
    • Am inceput si eu sa ma gandesc la moduri in care pot sa profit de automatizari, am cumparat de curand Raspberry Pi si am cateva proiecte in minte.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,060UrmăritoriÎmi place
1,292UrmăritoriVezi cont
67AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!