Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Cine a inventat telefonul și istoria telefonului mobil

Cine a inventat telefonul și istoria telefonului mobil

- publicat pe

Telefonul mobil nu a fost printre noi de la începuturi, ba chiar a apărut la aproape 100 de ani de la momentul în care a fost inventat telefonul de către Alexander Graham Bell. Telefonul mobil, inventat de Martin Cooper, a devenit rapid unul dintre obiectele fără de care nu mai ieșim din casă.Cine a inventat telefonul mobil?

Telefonul mobil a fost inventat de Martin Cooper, inginer cercetător și manager general al companiei Motorola. Telefonul în cauză se numește Motorola DynaTAC 8000X. Acesta cântărea aproximativ 1.1 kg și a fost folosit pentru prima dată pe data de 3 aprilie 1973.Cine a inventat telefonul fix?

Telefonul fix a fost inventat de către Alexander Graham Bell și a fost brevetat de către acesta în anul 1876 sub forma unui dispozitiv capabil să trimită și să primească cuvinte rostite de la distanță.

- Advertisement -

Deși mai mulți inventatori, precum Elisha Gray și Antonio Meucci, au contribuit la descoperirea telefonului și la inventarea acestuia, Alexander Graham Bell a primit credit pentru inventarea telefonului clasic. Dar aceasta este o poveste pentru alt articol.

Istoria telefonului fix nu este la fel de palpitantă ca aceea a telefonului mobil deoarece mobilul a avut nevoie de foarte multe îmbunătățiri făcute de-a lungul anilor pentru a se transforma dintr-un simplu telefon fără fir în smartphone-urile pe care le folosim astăzi.

Primul patent înregistrat pentru un telefon fără fir a fost atribuit lui Donald M. Mitchell în anul 1942. Cu toate acestea, și de această dată, inventatorul este considerat o persoană diferită, Martin Cooper.

Telefonul mobil inventat de acesta avea un preț de aproape aproape 4000 de dolari (mai exact 3995), iar vânzarea lui a început abia în anul 1983. Până atunci, Martin Cooper a avut mai multe joburi în companii de telecomunicații printre care Teletype Corporation Chicago și Motorola.

Acesta a avut o carieră orientată spre descoperirea sistemelor de comunicare fără fir, fiind responsabil și de primul radio portabil.

Datorită inovațiilor sale în domeniu, în anul 2013, Martin Cooper, a primit și Premiul Charles Staark Draper de la Academia Natională de Inginerie.

Istoria telefonului mobil

Deși înainte de apariția telefonului mobil în forma în care Martin Cooper l-a dezvoltat existau mai multe forme de telefonie fără fir, acesta nu erau conectate la o rețea și nu puteau fi apelate formând un număr.

Anul 1984 reprezintă punctul în care Motorola DynaTAC 8000X devine destul de popular încât oamenii să vrea să aibă un telefon mobil în buzunar și interesul crește. Prin urmare, anii `90 aduc a doua generație de telefoane mobile și tehnologia avea să avanseze foarte rapid de atunci până în prezent.

- Advertisement -

Noile telefoane construite în anii `90 devin mai ușor de purtat deoarece producătorii sunt preocupați de reducerea dimensiunilor și greutății acestora și standardul de greutate se situează undeva sub 200 de grame. Prețul începe și el să scadă și telefoanele devin accesibile unui număr mult mai mare de persoane.

În continuare, îți voi arăta cât de repede a evoluat tehnologia printr-o listă cu anii, și noile telefoane și tehnologii mobile care au apărut:

 • 1992 – Motorola Internațional 3200 este primul telefon mobil digital din lume compatibil GSM;
 • 1996 – Apare Nokia 8810;
 • 1997 – Apare Nokia 6110 și este primul telefon mobil care folosește un procesor ARM;
 • 1998 – Primul ton de apel personalizat este descărcat;
 • 1999 – BlackBerry intră pe piața telefoanelor mobile cu BlackBerry 850;
 • 1999 – Tot anul acesta, internetul poate fi accesat printr-un terminal mobil;
 • 2000 – Nokia 3310 intră pe piață și devine unul dintre cele mai bune telefoane din istorie. Acesta doboară recorduri de vânzări și este recunoscut chiar și astăzi ca unul dintre cele mai rezistente telefoane care au existat;
 • 2003 – BlackBerry introduce pentru prima dată pe un telefon mobil tastatura QWERTY și posibilitatea de a trimite emailuri. Astfel, brandul se poziționează în zona de telefoane mobile pentru oameni de afaceri;
 • 2006 – Apare Nokia N95 cu un procesor mai puternic și sistem de operare Symbian;
 • 2007 – Peste 200 de milioane de oameni sunt abonați la telefonia mobilă printr-un operator la nivel mondial;
 • 2008 – Luna septembrie a anului 2008 reprezintă prima lansare a unui telefon cu Android, T-Mobile G1;
 • 2008 – Tot în anul 2008, Apple lansează primul iPhone și intră pe piața telefoanelor mobile;
 • 2009 – Apare Samsung GT-I7500 Galaxy, primul telefon din seria Galaxy de la Samsung. Acesta are ca sistem de operare Android.

De aici, progresul tehnologic avansează într-un ritm alert și producătorii lansează de la an la an telefoane de câteva ori mai bune ca cele de anul trecut. Același îl putem vedea și în zilele noastre cu mențiunea că tehnologia se lovește de noi limite fizice și avansează mult mai lent decât atunci.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

S-ar putea să te intereseze:

1,018UrmăritoriÎmi place
1,304UrmăritoriVezi cont
66AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!

close button