Ești aici: Calculatorescu » Software » Care este cel mai bun antivirus gratuit pentru PC

Care este cel mai bun antivirus gratuit pentru PC

Folosesc mai multe laptopuri și uneori nu cumpăr licență pentru fiecare, dar prefer să am un antivirus instalat, astfel, am făcut un research în încercarea de a găsi cel mai bun antivirus gratuit și am ajuns la concluziile din articol.

Cel mai bun antivirus gratuit – TOP 3

Atunci când vine vorba de a alege un antivirus gratuit, eu mă ghidez după alte review-uri găsite pe internet, resursele folosite și rata de detectare a virușilor, dar și după ce oferă programul pe lângă protecția de bază.

Dacă ar fi să fac doar un top 3 cu cele mai bune antivirusuri gratuite acestea ar fi: Bitdefender, Avast și Kaspersky, nu neapărat în ordinea aceasta.

- Advertisement -

Cu toate astea, deoarece poate nu tot ce mi se potrivește mie se potrivește și altora, am ales să prezint într-o listă, mai jos, cele mai bune și mai întâlnite 8 antivirusuri gratuite.

cel mai bun antivirus gratuit

Kaspersky Antivirus gratuit

Kaspersky este una dintre cele mai cunoscute companii din industria de securitate IT și îmi amintesc că primul calculator mai serios pe care l-am avut avea instalat acest antivirus.

Varianta gratuită a acestuia a apărut abia în anul 2017. Lucru ce probabil se datorează creșterea numărului de concurenți care alegeau să ofere variante gratuite ale softurilor pe care le lansau, dar și a faptului că antivirusul preinstalat de la Windows a devenit mai bun și dem de luat în considerare.

Dacă în trecut Kaspersky consuma foarte multe resurse, în momentul de față pot spune că acest consum este destul de redus și este un concurent foarte bun pentru celelalte programe de care vorbim mai jos.

Printre principalele funcții se numără protecție împotriva atacurilor și virușilor, blocarea bannerelor și spamurilor, menținerea software-ului la cea mai nouă versiune, dar și atenționare asupra website-urilor ce au conținut potențial periculos.

Avast Free Antivirus

Avast este poate cel mai folosit antivirus gratuit având o acoperire a pieței destul de mare și prinzând valul programelor gratuite de acest fel încă de la început.

Din păcate, de curând am aflat că sunt implicați într-un scandal deoarece colectau și vindeau istoricul celor care îl foloseau. Așadar, un mare NU pentru Avast în momentul de față.

Nu are un consum ridicat de resurse și, printre funcțiile clasice ale unui antivirus, se numără și posibilitatea de creare a contului folosind facebook, dar și opțiuni de securitate pentru browserele instalate pe sistem și curățarea acestora în cazul în care sunt infectate de diferite extensii.

- Advertisement -

De asemenea, poate bloca și tentativele de tip phishing prin scanarea mesajelor primite pe mail și permite setarea unui Game Mode pentru a nu te întrerupe din jocuri și are un scaner pentru a descoperi vulnerabilitățile sistemului de operare și ale aplicațiilor instalate.

Bitdefender Antivirus – varianta gratis

Bitdefender are, la ora actuală, unul dintre cele mai bune sisteme de scanare și este la propriu pe val. Acest soft oferă protecție complexă în ceea ce privește virușii, troienii, atacurile tip phishing, fraudă și ransomware.

Partea foarte tare este că Bitdefender este un produs dezvoltat de români care a prins foarte bine datorită faptului că își face treaba fix așa cum trebuie și are o rată foarte bună de detectare și blocare a virușilor.

Minusul din partea versiunii gratuite este că interfața este foarte simplă și nu poți face prea multe setări. În același timp, versiunea plătită oferă și firewall, protecție pentru browsere și mail, dar și un manager de parole și un sistem de protecție superior pentru atacurile de tip ransomware.

AVG Antivirus Free

AVG este și el un antivirus folosit de foarte mulți utilizatori care oferă protecție împotriva virușilor, amenintărilor de tip malware și vine cu un sistem de scanare foarte performant pentru a descoperi orice fel de problemă.

Panda Cloud Antivirus

Panda este un antivirus foarte interesant fiind conectat la cloud. Ce înseamnă asta? Ei bine, funcționează doar când ai o conexiune la internet și nu te apără de eventualii viruși care pot fi introduși în sistem prin stick-uri sau CD-uri.

Deși interesant conceptul acesta de antivirus în cloud și de a avea ultima actualizare tot timpul disponibilă, pe mine nu m-a convins faptul că nu este activ în permanență.

Avira Free Security

Avira este un antivirus decent și oferă un sistem complex de scanare prin care compară fișierele cu altele din cloud pentru a vedea dacă există diferențe între ele și a spori rata de detecție a virușilor.

Cu toaste astea, motivul pentru care nu m-a convins este că oferă protecție web doar în modul pro, iar celelalte lucruri oferite de el nu mi se par destul de bune încât să îl introduc în acel top 3 personal despre care am vorbit la începutul articolului.

De asemenea, am observat că sunt foarte multe notificări venite din partea acestui antivirus, mai ales când începe scanarea automată sau când este vreun update disponibil. Multe dintre aceste notificări mi-au apărut și peste anumite jocuri și mi s-a părut cam deranjant deși nu au afectat gameplay-ul.

Comodo Antivirus

Am folosit Comodo o perioadă bună de timp și chiar a dat randament destul de bun, dar au existat situații în care n-a prins anumiți viruși și a trebuit să reinstalez sistemul de operare. Oricum era o vreme când jucam tot felul de jocuri de tip flash și navigam pe site-uri fără să mă intereseze de protecția calculatorului așa că pot spune că vina este oarecum împărțită și nu acesta este motivul pentru care Comodo este aproape ultimul antivirus din listă.

Microsoft Security Essentials

Trebuie să recunoaștem faptul că Microsoft Security Essentials este un antivirus care a evoluat foarte mult în ultimul timp și nu este deloc de neglijat în momentul actual așa că dacă vrei să rămâi cu el și ești atent la ce site-uri vizitezi și nu dai click pe link-uri dubioase ar trebui să fii în siguranță.

Întrebări și răspunsuri

Ce este un antivirus?

Antivirusul detectează, previne și șterge virușii și alte amenințări de tip adware, troian, spyware, malware și ransomware de pe sistemele de operare pe care este instalat.

Antivirus gratuit sau varianta premium?

Antivirusul premium oferă mai multe funcții și un nivel de protecție mai mare, dar împotriva virușilor generali varianta gratuită a unui antivirus bun este ce îți trebuie.

Ai nevoie de un antivirus?

Orice dispozitiv conectat la internet poate fi infectat de viruși și astfel fișierele și buna funcționare a acestuia pot fi afectate, drept urmare, ai nevoie de un antivirus.

Ce antivirus folosesc?

Folosesc Bitdefender varianta premium pe computerul principal și pe celelalte am instalat tot Bitdefender, da varianta gratuită.

Care este cel mai bun antivirus?

Cel mai bun antivirus este cel care răspunde nevoilor tale așa cum te aștepți, pentru mine acesta a fost o perioadă Kaspersky până Bitdefender și-a făcut loc pe laptopul meu.

De ce trebuie actualizat antivirusul?

Deoarece virușii evoluează cu o viteză foarte rapidă și programul instalat pe dispozitivul tău trebuie să știe să-i recunoască și anihileze.

De ce nu poți șterge antivirusul?

Cel mai probabil acesta este încă activ și există o protecție pentru a nu fi șters de anumiți viruși. Pentru ștergerea lui trebuie să îl oprești din task manager.

Antivirus sau Microsoft Security?

Microsoft Security este și el la rândul lui un antivirus fiind varianta updatată a Microsoft Defender care era cam inutil, dar acum sunt sigur că un PC poate funcționa foarte bine doar cu Windows 10 și Microsoft Security cu toate update-urile la zi.

Ce este un antivirus fals?

De obicei apare ca banner pe anumite site-uri sub formă de ads care încearcă să te convingă că ai PC-ul infectat și îți cere o sumă de bani după scanarea lui pentru a-l curăța. În general, aceste tipuri de programe nu dăunează, dar nici nu ajută la ceva.

În concluzie, cel mai bine este să testezi două sau trei programe de tip antivirus din această listă și să vezi care este cel care răspunde cel mai bine la nevoile tale. În general fiecare caută lucruri diferite și dacă unii vor un gaming mode foarte bun, alții pot căuta protecție suplimentară în timpul navigării pe internet.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,057UrmăritoriÎmi place
1,249UrmăritoriVezi cont
65AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Parteneri
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!