Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Codul QR: ce este, scanare și generare

Codul QR: ce este, scanare și generare

- publicat pe

Le găsim din ce în ce mai des prin jurul nostru și, de la pliante la etichete de produs, până la meniuri și cărți de vizită, codurile QR ne ușurează modul în care putem accesa website-uri. În acest articol vom vorbi despre ce este codul QR, cum îl poți scana, genera și care sunt utilizările sale.

Ce este un Cod QR?

Un cod QR este un tip de cod de bare bidimensional care poate stoca informații. Deși a fost inițial dezvoltat pentru industria auto, utilizarea sa s-a extins la alte domenii, cum ar fi marketingul, ticketingul și tranzacțiile mobile. A devenit popular datorită capacității sale de a stoca o gamă variată de informații, de la texte simple până la URL-uri, date de contact, coordonate GPS, sau alte date structurate.

Scanarea Codurilor QR

Codurile QR pot fi scanate folosind majoritatea telefoanelor mobile dotate cu cameră și o aplicație de scanare dedicată. Această aplicație nemaifiind necesară pentru anumite dispozitive moderne care au deja o funcție nativă în cameră pentru scanarea codului QR. Dacă deschizi aplicația camerei și o îndrepți spre un cod QR, telefonul îl va recunoaște automat și va afișa o notificare care te direcționează către informațiile stocate în cod.

- Advertisement -

Dacă telefonul tău nu are această funcție încorporată, există o serie de aplicații gratuite pe care le poți descărca pentru a scana coduri QR. Aceste aplicații funcționează în mod similar – deschizi aplicația, îndrepți camera spre codul QR și aplicația va interpreta codul.

Generarea Codurilor QR

Generarea unui cod QR nu mai este o problemă datorită numeroaselor servicii online disponibile chiar și în mod gratuit. Aceste site-uri îți permit să introduci informațiile pe care dorești să le stochezi în codul QR: de exemplu, URL-ul unui site web, detalii de contact sau chiar un mesaj text simplu. După ce ai introdus informațiile, site-ul va genera un cod QR pe care îl poți descărca și folosi în materialele tale de marketing, pe produse sau în orice alt context în care îți este util.

Utilizarea Codurilor QR

Codurile QR pot fi utilizate într-o gamă largă de scopuri. De exemplu, puteți întâlni coduri QR pe etichetele de produse, pe cărți de vizită, pe panourile publicitare, pe biletele de transport, pe meniuri de restaurante și multe altele.

  • În marketing, codurile QR sunt adesea folosite pentru a direcționa clienții către o pagină web specială, unde pot afla mai multe informații despre un produs sau pot face o achiziție. Adesea sunt afișate în reclamele TV sau pe bannerele outdoor.
  • În restaurante, codurile QR sunt folosite pentru a oferi meniurile într-un format digital, permițând clienților să comande direct de pe telefonul lor sau cel puțin să vadă meniul fără a mai aștepta să le fie adus la masă.
  • În contextul COVID-19, utilizarea codurilor QR a crescut considerabil datorită certificatelor de vaccinare și a faptului că au oferit posibilitatea de a schimba date fără contact direct.

Codurile QR pot fi, de asemenea, folosite pentru a partaja informații de contact, a oferi instrucțiuni de utilizare a unui produs, a facilita plățile mobile sau pentru a oferi acces la conținut exclusiv. Cu toate acestea, este important să ne amintim că, deși codurile QR sunt un instrument puternic, ele trebuie utilizate cu responsabilitate, deoarece pot fi folosite și pentru scopuri mai puțin etice, cum ar fi phishingul sau distribuirea de malware.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

S-ar putea să te intereseze:

1,018UrmăritoriÎmi place
1,304UrmăritoriVezi cont
66AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!

close button