Ești aici: Calculatorescu » Știință » Ce sunt coordonatele geografice și la ce folosesc

Ce sunt coordonatele geografice și la ce folosesc

Coordonatele geografice reprezintă un sistem de referință universal care permite identificarea exactă a oricărei locații pe suprafața planetei. Acestea folosesc latitudinea și longitudinea pentru localizarea precisă a unui punct pe glob.

Coordonatele sunt măsurate în grade și reprezintă distanțele de la Ecuator și de la Meridianul de referință (Meridianul 0 sau Meridianul Greenwich).

Latitudinea măsoară distanța de la Ecuator la Polul Nord sau la Polul Sud și variază între -90 de grade (la Polul Sud) și 90 de grade (la Polul Nord). Ecuatorul, linia care împarte Pământul în două jumătăți, are o latitudine de 0 grade.

- Advertisement -

Longitudinea măsoară distanța de la Meridianul 0 la est sau la vest și variază între -180 de grade și 180 de grade. Meridianul 0, care trece prin Observatorul Royal din Greenwich, Marea Britanie, are o longitudine de 0 grade.

Cum se folosesc coordonatele geografice

Coordonatele geografice sunt folosite într-o varietate de contexte, de la navigația maritimă și aeriană la cartografie și serviciile de localizare GPS.

Toate hărțile, de la cele tradiționale (pe hârtie), până la cele digitale, folosesc coordonate geografice pentru a reprezenta exact locațiile pe Pământ. Aceste coordonate geografice sunt esențiale mai ales în navigație pentru a stabili cursul și poziția unei nave sau a unui avion.

De asemenea, toate sistemele de poziționare globală (GPS) funcționează prin furnizarea de coordonate geografice exacte, permițând dispozitivelor să localizeze utilizatorii cu mare precizie oriunde pe glob.

Așadar, coordonatele geografice sunt un instrument esențial pentru înțelegerea și explorarea lumii în care trăim. Ele ne permit să identificăm și să navigăm către orice locație pe glob, să creăm hărți precise și să efectuăm cercetări în domenii diverse.

- Advertisement -
Articolul precedent
Articolul următor
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,061UrmăritoriÎmi place
1,297UrmăritoriVezi cont
68AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!