Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Ce este și cum folosești concatenarea în Excel

Ce este și cum folosești concatenarea în Excel

Concatenarea este procesul de combinare a două sau mai multe celule într-una singură. Acest lucru poate fi foarte util atunci când dorești să combini date din mai multe coloane într-o singură coloană sau când vrei să formezi o frază sau o propoziție din informațiile existente în mai multe celule.

De asemenea, formula de concatenare poate fi folosită pentru a adăuga cuvinte în anumite fraze, lucru de mare ajutor în domenii precum SEO pentru crearea meta descrierilor de produse deoarece poți introduce numele produsului și alte caracteristici într-o frază care să aibă sens. Exemplu: Intră pe calculatorescu.ro și descoperă produsul x din categoria y la pretul de z. În acest exemplu xyz fiind variabile pe care le putem lua din coloanele specifice folosind concatenarea.

Până nu demult, Excel a oferit o funcție numită CONCATENATE pentru a efectua această sarcină. Cu toate acestea, începând cu Excel 2016, această funcție a fost înlocuită cu funcția TEXTJOIN și CONCAT, care sunt mai versatile și mai puternice.

- Advertisement -

Cum funcționează concatenarea

Să presupunem că avem două celule, A1 și B1, cu textul „Marius” și „Calin” respectiv, și vrem să le combinăm într-o singură celulă pentru a forma „MariusCalin”.

  1. Funcția CONCATENATE (veche): Această funcție ar lua în mod simplu valorile fiecărei celule și le-ar uni. Sintaxa este =CONCATENATE(text1, text2, ...). Așadar, în cazul nostru, formula ar fi =CONCATENATE(A1, B1) și rezultatul va fi „MariusCalin”.
  2. Funcția CONCAT (nouă): Aceasta funcționează într-un mod similar cu CONCATENATE, dar este mai simplă și are un nume mai descriptiv. Sintaxa este =CONCAT(text1, text2, ...). În cazul nostru, formula va fi =CONCAT(A1, B1) și rezultatul va fi „MariusCalin”.
  3. Funcția TEXTJOIN (nouă): Această funcție este mult mai puternică și permite inserarea unui delimitator care se va adăuga între textele concatenate. Sintaxa este =TEXTJOIN(delimiter, ignore_empty, text1, text2, ...). În cazul nostru, dacă vrem să avem un spațiu între „Marius” și „Calin”, formula va fi =TEXTJOIN(" ", TRUE, A1, B1). Rezultatul va fi „Marius Calin”.
Ce Înseamnă Ignore_Empty în TEXTJOIN?

Parametrul ignore_empty în TEXTJOIN este o caracteristică utilă care permite funcției să ignore sau să includă celulele goale în procesul de concatenare. Dacă setezi acest parametru ca TRUE, toate celulele goale vor fi ignorate. Dacă este setat ca FALSE, celulele goale vor fi incluse în concatenare, ceea ce înseamnă că delimitatorul va fi plasat și între celulele goale.

Concatenarea este un instrument foarte util în Excel care te poate ajuta să organizezi mai bine datele și să creezi propoziții și fraze în bulk. Prin înțelegerea și utilizarea funcțiilor CONCAT și TEXTJOIN, poți îmbunătăți eficiența și productivitatea în activitatea ta.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,063UrmăritoriÎmi place
1,273UrmăritoriVezi cont
67AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!