Atunci când auzi de încărcare wireless probabil te gândești dacă te poate afecta cu ceva sau nu. Răspunsul, pe scurt, este că încărcarea wireless nu reprezintă un risc pentru tine sau sănătatea ta. Am vrut să clarific asta încă de la începutul articolului, iar acum trecem la informația propriu zisă.
Probabil ai observat că tot mai mulți producători lansează telefoane mobile care au capacitatea de a fi încărcate folosind tehnologia wireless. Acest tip de încărcare poate fi foarte folositor pentru o parte dintre utilizatori, dar pentru alții s-ar putea să nu fie un avantaj foarte mare și chiar să nu aibă nevoie niciodată de ea.
În acest articol îți voi explica ce este încărcarea wireless, cum funcționează aceasta, care sunt avantajele și dezavantajele, dar și cum recunoști un dispozitiv compatibil.
Ce este încărcarea wireless?
Denumită și încărcare fără fir, aceasta permite telefonului să fie încărcat fără a fi nevoie să îl conectezi prin cablu la o sursă de curent.
Cum funcționează încărcarea wireless
Încărcarea wireless este realizată cu ajutorul unei tehnologii numite încărcare inductivă. Aceasta presupune un transfer de energie între două obiecte aflate la mică distanță unul de celălalt prin intermediul unui câmp electromagnetic. Conform specificațiilor oferite de producătorii de telefoane mobile, acestea pot fi încărcate, în prezent, de la o distanță de cel mult 4 cm de sursa de energie.
Acest sistem de încărcare se bazează pe două bobine, una aflată în dispozitivul de încărcare și cealaltă în telefon. Astfel, prima transmite energie electrică și îi permite celei de-a doua să o capteze pentru a încărca bateria.
Unde poți folosi încărcarea wireless
Așa cum spuneam, aflată în plin proces de dezvoltare, această tehnologie poate fi folosită în majoritatea locurilor unde ai vrea să încarci un telefon mobil. Și anume: la birou prin intermediul unui dispozitiv amplasat pe acesta sau în interiorul blatului, într-un acumulator extern sau chiar și în suportul auto.
Avantajele încărcării wireless
Unul dintre cele mai mari avantaje este faptul că îți oferă confort și este de ajuns să așezi telefonul pe o suprafață ca să fie încărcat. Este foarte ușor să iei telefonul, să dai un apel sau să verifici un mesaj și apoi să îl pui din nou la încărcat.
Există încărcătoare care pot fi integrate în piesele de mobilier și, dacă ții mult la designul biroului tău, este de ajuns să încorporezi dispozitivul în blatul acestuia și telefonul se va încărca doar prin simplul fapt că îl ții pe birou în locul potrivit.
Crește durata de viață a bateriei deoarece nu este o încărcare la fel de rapidă ca cea tradițională, iar bateriile pe care le folosim cele cu Li-ion, sunt făcute pentru încărcări dese și scurte mai degrabă decât pentru încărcări rare de la 0 la 100%.
Dezavantajele încărcării wireless
Principalul dezavantaj al încărcării wireless este faptul că nu poți folosi telefonul în timp ce acesta se află la încărcat. Acest lucru se datorează faptului că telefonul trebuie să rămână tot timpul lipit de încărcătorul wireless. Dacă îl poziționezi așa cum trebuie vei putea totuși să vorbești cu cineva pe speaker.
Un alt dezavantaj este faptul că, în ciuda faptului că o numim încărcare wireless, aceasta nu este atât de fără fir precum sugerează numele. Ai nevoie de un încărcător tradițional de telefon, un cablu și un dispozitiv pe care telefonul este plasat pentru a fi încărcat. Cu adevărat încărcare wireless putem numi o baterie externă capabilă să încarce telefonul doar prin faptul că îl ții lipit de ea în buzunar.
De asemenea, ca un ultim dezavantaj văzut de mine este faptul că trebuie să ai o carcasă specială pentru telefon sau să dai jos carcasa pentru a permite acestuia să comunice cu încărcătorul.
Standardele încărcării wireless
Atunci când menționez standarde de încărcare mă refer la platformele de încărcare wireless care trebuie să se regăsească, atât pe telefon, cât și pe dispozitivul de încărcare.
În momentul de față, standardul folosit de cele mai multe telefoane este Qi – standard dezvoltat de WPC. Acesta este cel mai popular sistem de încărcare și are un transfer de maximum 5 W la o distanță cuprinsă între 5 și 40 milimetri. Această tehnologie poate fi folosită și pentru a alimenta aparate mai mari cu până la 1kW putere de încărcare.
Dispozitive compatibile cu încărcarea wireless
Așa cum spuneam mai sus, pentru a realiza acest tip de încărcare ai nevoie de un telefon cu încărcarea wireless, iar în ultimul timp producătorii adaugă această posibilitate tuturor modelelor mid și high end.
Concluzia este că tehnologia de încărcare wireless se află în plin proces de dezvoltare și nu mai este mult până va oferi performanțe comparabile cu încărcarea direct de la priză.