Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Tipuri de imprimante alb negru, color și 3D

Tipuri de imprimante alb negru, color și 3D

Adesea spun pe site că atunci când faci cumpărături trebuie să te interesezi despre produsele pe care vrei să le achiziționezi pentru a te asigura că acesta răspund nevoilor tale. Așadar, dacă dorești să cumperi o imprimantă trebuie să știi că există mai multe tipuri de imprimante.

În continuarea articolului vorbim despre cele mai întâlnite tipuri de imprimante, de la cele matriciale, folosite în special pentru facturi, la cele 3D, ultraperformante.

Imprimante matriciale

Imprimantele matriciale se folosesc de ace pentru a imprima și adesea calitatea materialului rezultat este una scăzută. Adesea sunt folosite pentru facturi sau documente ce urmează să fie distruse repede.

- Advertisement -

Tehnica de imprimare este foarte asemănătoare cu cea a unei mașini de scris deoarece folosesc scrierea cu ace (9 sau 24 de ace) și viteza este exprimată în caractere pe secundă, vitezele începând de la 50 și ajungând chiar la 500 cps. Un alt mare dezavantaj este faptul că sunt foarte zgomotoase.

Imprimante termice

În momentul de față sunt foarte puțin folosite, dar avantajul este că sunt de dimensiuni mici și în special au fost utilizate pentru faxuri. Cu toate astea, dezavantajul este că se mișcă mai greu și fac mai mult zgomot.

Evoluția tehnologie a avut ca rezultat faptul că acest tip de imprimante nu își mai găsesc locul prin case sau birouri.

Imprimante cu jet de cerneală

Acest tip de imprimante se folosesc de tehnologia BubbleJet sau InkJet pentru a imprima informațiile și imaginile pe foi.

Principalul avantaj este că intrăm deja într-o zonă de imprimante care au o calitate ridicată și sunt destul de silențioase. De asemenea, în prezent, acestea nu sunt mult mai scumpe decât cele cu ace și reprezintă un raport calitate-preț foarte bun.

Anumite modele pot tipări chiar și direct pe hârtie foto la o calitate foarte bună pentru fotografiile de vacanță.

Imprimante laser/LED

Ajungem în categoria de imprimante premium ca să spun așa și vorbim despre cele care funcționează cu laser sau LED. Acestea realizează tiparuri de calitate înaltă, dar și prețurile sunt pe măsură. Cu toate acesta sunt accesibile și dacă printezi des și vrei o imprimantă de calitate, atunci una de acest tip îți trebuie.

Diferența dintre laser și LED este dată de cilindrul fotosensibil, dar ce trebuie să te intereseze mai mult la imprimantele laser este rezoluția la care poate printa. Aceasta este cuprinsă între 300 dpi și 1200 dpi.

- Advertisement -

Imprimante 3D

imprimanta 3d

Cele mai performante imprimante de pe piață la ora actuală sunt cu siguranță cele 3D care îți permit să faci lucruri pe care doar ți le puteai imagina în trecut. Acestea pot crea obiecte fizice în 3 dimensiuni folosindu-se de un pachet software de grafică tridimensională care te ajută să trimiți comenzi exacte către printare.

Printre cele mai răspândite utilizări ale acestui tip de imprimante sunt: husele pentru telefoane, ceasuri de perete, lămpi, camere web, lacăte din plastic, dar și costume pentru cosplay sau diferite machete.

Acestea sunt cele 5 tipuri de imprimante pe care le poți găsi în magazine în acest moment, iar recomandările mele sunt: imprimante cu jet de cerneală pentru cei care printează destul de des încât să nu se usuce cerneala, iar cele laser pentru cei care doresc să aibă o imprimantă care nu are nevoie de mentenanță prea multă și este gata să printeze orice, oricând.

În ceea ce privește imprimantele 3D este clar că acestea se adresează unui alt segment de public și cei care doresc să achiziționeze o astfel de imprimantă trebuie să se intereseze foarte bine, mai ales datorită costului mai ridicat.

✚ Dacă ești în căutarea unei imprimante, am scris și un ghid pentru a te ajuta să alegi cea mai bună imprimantă pentru acasă.

Caracteristicile imprimantelor

Caracteristicile unei imprimante pot varia semnificativ în funcție de tipul și modelul acesteia. Iată câteva caracteristici care se regăsesc pe majoritatea imprimantelor:

  1. Viteză de imprimare: Viteza de imprimare este măsurată în pagini pe minut (PPM). În general, imprimantele laser au o viteză de imprimare mai rapidă decât imprimantele cu jet de cerneală (inkjet).
  2. Rezoluție de imprimare: Rezoluția de imprimare este măsurată în puncte per inch (DPI). O rezoluție mai mare înseamnă o calitate mai bună a imprimării, dar poate necesita mai mult timp și consumabile. Prin urmare cu cât rezoluția este mai mare, cu atât cresc și costurile pentru imprimare.
  3. Conectivitate: Imprimantele pot fi conectate la un computer prin cablu USB, prin rețea Ethernet sau prin Wi-Fi. Unele modele au și funcții Bluetooth sau NFC pentru conectare mobilă.
  4. Imprimare duplex: Imprimarea duplex este capacitatea unei imprimante de a imprima pe ambele părți ale unei pagini fără a necesita vreo intervenție din partea utilizatorului.
  5. Capacitate de hârtie: Aceasta se referă la numărul de coli de hârtie pe care o imprimantă îl poate ține în tava de alimentare. Funcția este extrem de utilă în cazul imprimantelor din birouri unde se printează sute de pagini pe zi.
  6. Costul de funcționare: Acesta include costul cartușelor de cerneală sau tonerului, precum și costul energiei electrice utilizate de imprimantă.
  7. Compatibilitate: Imprimanta trebuie să fie compatibilă cu sistemul de operare al computerului, cum ar fi Windows, Mac OS sau Linux.
  8. Dimensiunea maximă a hârtiei: Acest lucru se referă la cea mai mare dimensiune a hârtiei pe care o imprimantă o poate folosi. Cele mai multe imprimante pentru uz casnic pot gestiona hârtie doar de dimensiune A4, dar alte impriman pot gestiona hârtie de dimensiune A3 sau mai mare.
  9. Memoria proprie: Memoria unei imprimante, de obicei exprimată în MB sau GB, determină cât de multe informații poate stoca aceasta pentru a printa mai repede volume mari de informații sau re-printa informații fără a fi nevoie să faci un imput de pe un PC.
  10. Numărul de Culori: Acesta se referă la numărul de cartușe de cerneală pe care le utilizează o imprimantă. Imprimantele cu jet de cerneală standard folosesc de obicei patru culori de bază: negru, cyan, magenta și galben. Cu toate acestea, unele modele avansate pot folosi mai multe cartușe de cerneală pentru a produce o gamă mai largă de culori și nuanțe. Desigur, această caracteristică este importanta atunci când vorbim despre imprimarea fotografiilor.
- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,062UrmăritoriÎmi place
1,250UrmăritoriVezi cont
66AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Parteneri
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!