Ghid de cumpărareCum alegi cea mai bună imprimantă pentru acasă

Cum alegi cea mai bună imprimantă pentru acasă

Vorbeam într-un articol anterior despre tipuri de imprimante și modul în care sunt folosite acestea. Acum a venit timpul să vorbim despre cum alegi cea mai bună imprimantă pentru acasă și care sunt detaliile la care trebuie să fii atent.

Pe parcursul articolului, îți voi prezenta principalele lucruri de care trebuie să ții cont atunci când alegi o imprimantă pentru acasă și îți voi face câteva recomandări pe care le voi actualiza de fiecare dată când se schimbă ceva în piață.

De ce trebuie să ții cont atunci când trebuie să alegi o imprimantă pentru acasă:

Înainte de a începe articolul, dacă ești în căutarea unei recomandări rapide, aceasta este imprimanta pe care o consider cea mai bună în momentul de față pentru utilizare acasă.

️✔️ Multifunctional inkjet CISS Canon PIXMA G3420

canon pixma G3411 imprimanta

Imprimanta are, atât funcția de Wireless pentru a putea printa direct de pe telefonul mobil sau fără a fi nevoie să o mai conectezi la calculator sau laptop, dar și de scanare/copiere pentru ca atunci când ai nevoie să printezi ceva să nu mai stai să scanezi documentul cu telefonul.

În ceea ce privește detaliile tehnice, imprimanta poate ține în sertarul de alimentare 100 de pagini, iar viteza de printare este 19ppm la imprimare alb-negru și 12ppm la imprimare color.

Toner sau cartuș?

Atunci când a trebuit să aleg imprimanta pentru biroul meu, duelul dintre toner și cartuș s-a dovedit a fi primul element de care a trebuit să țin cont. În timp ce cartușul folosește cerneală care se poate usca dacă nu folosești imprimanta destul de des, cu tonerul nu ai problema aceasta și poate sta chiar și câteva luni fără să printezi nimic.

Așadar, dacă știi că folosești imprimanta mai rar și nu ai nevoie de tipărirea fotografiilor, alegerea cea mai bună ar fi o imprimantă cu toner.

Inkjet sau Laser?

Continuând ideea început mai sus despre toner sau cartuș, Inkjet folosește cartuș în timp ce imprimantele cu laser folosesc tonere. Aceste două tehnologii nu sunt extrem de diferite, dar contează foarte mult să o alegi pe cea care se potrivește stilului tău de tipărire.

Spre exemplu, dacă nu ai în plan să printezi fotografii nu ai nevoie de o imprimantă Inkjet deoarece cea cu Laser are o viteză de tipărire alb negru net superioară celor Inkjet, iar costul pe pagină printată este mai scăzut.

Cu toate astea, imprimantele laser au o problemă atunci când vine vorba de printarea fotografiilor deoarece calitatea nu este wow.

Așadar, concluzia este că dacă vrei să tipărești multe poze din vacanță (poate și pe hârtie foto), mergi pe varianta Inkjet, dar dacă ai nevoie pentru documente, varianta Laser este cea mai bună.

Alb negru sau color?

Simpla alegere între o imprimantă alb negru și una color te poate ajuta să restrângi foarte mult opțiunile și să cumperi exact ce ai nevoie. Imprimantele alb negru sunt mult mai ușor de întreținut deoarece vei avea doar un toner/cartuș de schimbat, iar dacă nu printezi color sau poze, cel mai bine ar fi să alegi o imprimantă alb negru deoarece așa reduci și riscul de uscare a cartușelor color.

Imprimanta simplă sau multifuncțională

Al doilea cel mai important aspect de care a trebuit să țin cont a fost dacă am nevoie de o imprimantă simplă sau de una multifuncțională.

Când ai nevoie de o imprimantă simplă?

O imprimantă simplă îndeplinește doar funcția de imprimare, astfel nu dispui și de alte funcții precum scanare sau fotocopiator.

În opinia mea, cel mai bun motiv pentru a alege o imprimantă simplă în detrimentul uneia multifuncționale este că aceasta va ocupa mai puțin spațiu, iar în prezent avem destule aplicații chiar pe telefon cu care putem scana documente. Desigur, nu va fi la calitatea unui fotocopiator, dar dacă ai nevoie să trimiți doar câte un contract la nu știu cât timp prin mail, aplicația își va face treaba foarte bine și salvezi o grămadă de spațiu în birou.

Când ai nevoie de o imprimantă multifuncțională?

Cu o imprimantă multifuncțională poți scana documente sau fotografii sau să fotocopiezi documente fără a fi nevoie să o conectezi pe aceasta la calculator. De asemenea, există modele moderne care pot scana un teanc de pagini fără a fi nevoie să schimbi de fiecare dată pagina manual.

Așadar, dacă volumul de muncă și nevoile tale se încadrează la a avea nevoie de scanarea documentelor și xeroxarea acestora, imprimanta multifuncțională este cea pe care trebuie să o alegi.

Cartușele și tonerele

După ce ai ales tipul de imprimantă de care ai nevoie, trebuie să iei în calcul și costul necesar pentru înlocuirea cartușelor sau ale tonerelor. De multe ori, dacă mergi pe variantele originale ale acestora, vei observa că te poate costa chiar mai mult decât imprimanta în sine ceea ce nu reprezintă chiar o soluție bună.

Așadar, trebuie să găsești o imprimantă care îți permite să păstrezi un cost bun de printare/pagină, asta chiar dacă o folosești doar în interes personal.

Viteza de imprimare

Aceasta se măsoară în pagini pe minut, dar pentru o imprimantă pe care o ții acasă și care nu printează un tiraj mare de documente, nu văd de ce ar fi vreo problemă dacă se mișcă mai încet sau nu. Cu toate astea, consider că ai nevoie de o imprimantă cu o viteză decentă de imprimare, dar mai ales una care nu face foarte mult zgomot atunci când imprimă.

⭐ Recomandări | cea mai bună imprimantă pentru acasă

Momentan te las cu recomandarea de mai sus, Multifunctional inkjet CISS Canon PIXMA G3411, până am timp să testez și alte imprimante.

Întrebări frecvente

➤ Cum înlocuiesc cartușul imprimantei?

Înlocuirea cartușului sau a toner-ului de la imprimantă depinde foarte mult de model. Așadar, recomandarea mea este să cauți un tutorial pe net special pentru modelul tău sau să urmezi indicațiile producătorului.

➤ Cartușe originale sau compatibile?

Deși cartușele originale sunt cele mai sigure și recomandate, diferența de preț s-ar putea să te convingă să cumperi unele compatibile. Spre exemplu eu așa fac și nu am avut probleme până acum.

➤ Cum conectez imprimanta prin Wi-Fi?

Tot ce trebuie să faci este să verifici manualul cu care vine aceasta și să urmezi pașii de acolo. Fiecare imprimantă are sisteme diferite de conectare și nu există unul universal. Dacă nu vrei să citești manualul, poți căuta tutoriale pe internet.

➤ Cum conectezi imprimanta la AirPrint

Dacă dorești tipărirea directă de pe un dispozitiv cu iOS, trebuie să ții cont de faptul că imprimanta pe care o cumperi trebuie să suporte funcția AirPrint.

➤ Cum se măsoară viteza de tipărire?

Viteza de tipărire a unei imprimante se măsoară în ppm (pagini pe minut). Aceasta variază foarte mult între printarea alb negru și color, dar este influențată și de cantitatea de text și foto prezente pe pagini.

Ce alte funcționalități mai poate avea o imprimantă?

Pe lângă cele despre care am vorbit mai sus, imprimantele mai pot avea o serie de funcționalități care s-ar putea să te intereseze.

Una dintre acestea este conectivitatea Wi-Fi despre care am vorbit deja, dar la care mai voiam să adaug faptul că există producători care au creat aplicații speciale pentru smartphone-uri pentru a-ți ușura munca atunci când vrei să printezi.

Ecranul LCD color poate fi o altă funcționalitate care s-ar putea să te intereseze, dar pentru mine este destul de inutilă deoarece doar trimit documentele spre printat, nu am nevoie de alte lucruri de selectat.

Unele imprimante au chiar și tăvi de hârtie secundare pentru a-ți permite să ții în una colile A4, iar în cealaltă A5 sau hârtie foto.

Duplex automat. Aici da, este o funcție foarte utilă deoarece prin ea, imprimanta poate tipări automat hârtiile pe ambele părți. Astfel economisești coli și salvezi copaci.

Alte elemente de care mai poți ține cont:

  • Driverele – deși dacă folosești Windows 10 le va instala automat printr-un update. Dacă nu folosești acest sistem de operare și vrei am făcut un ghid de creare stick bootabil Windows 10 gratuit și legal.
  • Nivelul de zgomot – dacă te deranjează zgomotul pe care o imprimantă îl poate face în momentul tipăririi, poți lua și acest factor în calcul.
  • Garanția – deși majoritatea produselor beneficiază de garanție de cel puțin 12-24 luni, există unii producători care oferă garanție chiar și timp de 5 ani, cel mai des prin intermediul unor promoții.
  • Compatibilitate și conectivitate – deși am vorbit mai sus de tipurile de conectare, mai există și particularități precum conectarea cu un aparat foto sau cu telefoane care nu au sistem de operare Android sau iOS. Așadar, în funcție de cum vrei să o conectezi, poți verifica în descriere dacă este posibil.

Sper ca acest ghid de cumpărare să te fi ajutat să alegi cea mai bună imprimantă pentru acasă, iar dacă ai nelămuriri poți lăsa un comentariu unde eu sau un alt cititor vom încerca să te ajutăm.

Un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!