Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Ce înseamnă Native Advertising și cum beneficiază brandul tău

Ce înseamnă Native Advertising și cum beneficiază brandul tău

Native Advertising (Publicitatea Nativă) se referă la tipul de publicitate plătită care ia forma conținutului deja existent pe un site. Astfel, reclama devine parte din experiența publicului în loc să o întrerupă.

Conform Wikipedia, prima formă de Native Advertising ar fi apărut în opera lui Jules Verne – Ocolul Pământului în 80 de zile, acesta fiind contactat de firmele de transport din acea perioadă pentru a menționa și numele lor în carte.

Google dorește să vadă conținut natural în campaniile de optimizare SEO și adesea articole publicate pe site-uri ale căror nișe nu au nici un punct comun cu produsul/magazinul promovat nu vor transfera prea multă autoritate, ba chiar pot fi postate degeaba.

- Advertisement -

Beneficiile Native Advertising

Conform unui studiu realizat de Shareaholic, 70% dintre consumatorii de content și-ar dori să fie informați despre diferite produse prin Native Advertising, nu prin mijloacele tradiționale.

Prin natura lui, conținutul nativ este destinat să fie citit și indexat bine în motoarele de căutare. Tocmai de aceea el trebuie să fie informațional, educațional sau să fie prezentat printr-o poveste. Desigur, dacă site-ul unde este publicat are altă nișă, conținutul trebuie să se adapteze acesteia.

Un exemplu bun de Native Advertising este articolul acesta de pe dailycotcodac.ro în care sunt promovate beneficiile unui card ING și banca obține și un link cu valoare SEO pe cuvântul cheie comisioane zero în contextul în care spune că dacă îți intră lunar salariul pe card nu plătești comisioane.

Un alt exemplu bun de Native Advertising ar fi faptul că mai sus am menționat de ING, dar din păcate, pe mine nu m-a plătit nimeni pentru asta.

Încă un exemplu și gata. Dacă pe un blog de tehnologie apare lunar câte un articol de tip review cititorii nu vor știi dacă o parte dintre acestea sunt plătite sau nu. Cu toate astea, review-ul trebuie să păstreze forma celorlalte. Spre exemplu, un review fără nimic negativ în el în contextul în care bloggerul este mai critic de obicei va fi suspect pentru cititori.

Partea cea mai frumoasă este că publicitatea nativă nu deranjează cititorii și adesea articolele sunt citite până la capăt, ba chiar și distribuite pe rețelele sociale. Fapt ce se poate traduce prin vânzări directe datorită articolului.

De ce trebuie să ții cont atunci când faci publicitate nativă:

Articolele trebuie să fie relevante pentru publicul care urmează să le citească. Adică să scrii despre genți pe un site de tehnologie și despre SEO pe un site de modă înseamnă să-ți tai singur creanga de sub picioare.

Corect ar fi să inversezi, gențile pe site-ul de modă și SEO pe cel de tehnologie. Dar cum faci atunci când vrei cu orice preț să publici articolele ca în primul exemplu?

- Advertisement -

Ei bine, în cazul prezentat mai sus răspunsul este simplu, poți scrie un studiu de caz despre industria fashion din România și cum sunt influențate vânzările unui magazin online de SEO și un articol despre genți care au baterii externe incorporate pentru ca niciodată să nu rămâi fără baterie la telefon când vrei să postezi un selfie pe Instagram.

De asemenea, așa cum spuneam mai sus, Google dezvoltă inteligență artificială capabilă să identifice conținutul care nu se pliază pe nișa site-ului unde apare. Așadar, chiar dacă advertorialele sunt publicate doar pentru SEO vei vrea ca acestea să pară naturale pentru a se realiza un transfer de autoritate.

Publicitatea nativă necesită mult mai multă muncă decât cea clasică deoarece brandurile trebuie să înțeleagă că reclama nu poate fi făcută prea pe față și creatorul de conținut trebuie să menționeze cât mai natural brandul în articol și să insereze, tot natural, și link-uri pe cuvintele cheie discutate.

Advertoriale vs. Native Advertising

Advertorialele, fie că le folosim pentru SEO sau pur și simplu pentru că vrem să creștem vizibilitatea brandului vor fi întotdeauna recunoscute de cititori și chiar dacă ne gândim că Google nu le va recunoaște niciodată ne înșelăm.

Cu toate astea au și ele rolul lor, dar dacă bugetul permite realizarea unei campanii de tip Native Advertising întotdeauna ar trebui să o alegi pe aceasta. Partea bună este că și campaniile acestea devin mai ieftine și se apropie de prețul advertorialelor deoarece și proprietarii de site-uri au început să înțeleagă că nu trebuie să riște îndepărtarea cititorilor prin reclame agresive sau articole care nu se potrivesc calendarului editorial.

În concluzie, consider că viitorul articolelor publicate pentru SEO trebuie să fie Native Advertising și să se completeze cu planul de marketing. În acest fel, indiferent de ce modificări mai face Google, brandul tău nu va avea de suferit.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,061UrmăritoriÎmi place
1,258UrmăritoriVezi cont
67AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Parteneri
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!