Atunci când pleci cu mașina la drum vrei să ai alături de tine cea mai bună aplicație GPS pentru a te îndruma spre drumuri mai puțin aglomerate, dar și pentru a te feri de gropi, ambuteiaje, drumuri proaste sau chiar radere și lista poate continua. Toate acestea cu scopul de a ajunge cât mai rapid la destinație, dar ținând cont și de confortul tău.
Fie că ai un sistem de navigare GPS cu Android sau folosești un telefon pe post de GPS, în continuare îți voi prezenta unele dintre cele mai bune aplicații GPS și îți voi spune care este preferata mea.
Haide să vedem care este cea mai bună aplicație GPS
Waze
Waze a fost aplicația momentului încă de când a fost cumpărată de Google în 2013 și rămâne tot aplicația momentului și astăzi. Cu o comunitate uriașă la nivel global, Waze reușește să ofere în timp real informații cu privire la gropi, ambuteiaje, trasee lente și radare.
Folosește hărți și rute furnizate de Google Maps (cu toții știm câți bani a investit Google în a cartografia traseele). Astfel hărțile sunt actualizate constant, iar comunitatea din jurul aplicației se ocupă de introducerea în aplicație a interdicțiilor rutiere anunțate de autoritățile fiecărei țări sau fiecărui oraș în parte (indiferent dacă vorbim de străzi blocate temporar, lucrări mai lungi sau străzi blocate pentru evenimente precum maratoane, weekend-uri dedicate pietonilor, etc.)
Cel mai frumos lucru este că oferă toate acestea fiind o aplicație gratuită pe care o poți instala și folosi când vrei tu. Nu funcționează pe bază de abonament sau one time payment și o poți folosi, atât pe un sistem Android de navigație, cât și pe telefonul personal sau un telefon secundar dedicat GPS-ului din mașină.
Interfața este ușor de folosit, iar dacă ești la volan poți controla Waze prin comenzi vocale pe care le recunoaște destul de bine chiar dacă sunt în limba română.
Din punctul meu de vedere nici nu mai ai nevoie de altă aplicație GPS dacă ai Waze instalat pe telefon. Cu toate acestea, timpurile se mai schimbă și e bine să ai alternative în cazul în care aplicația din telefon nu funcționează temporar sau sunt erori pe server și rutarea nu pare să fie făcută cum trebuie.
Waze este disponibil, atât pentru Android, cât și pentru iOS.
Google Maps
Dacă ai un telefon cu Android, partea bună este că Google Maps este deja instalat și tot ce trebuie să faci este să introduci destinația și să lași GPS-ul să-și facă treaba. Cu toate astea, din cauza faptului că nu există o comunitate dedicată în jurul aplicației, deși sunt utilizator de Android, Maps nu este prima aplicație pe care aș deschide-o, dar este prima și singura de back-up pe care o țin.
Folosesc întotdeauna Maps atunci când am nevoie să ajung undeva pe jos, deși mai deschid Waze atunci când GPS-ul nu se stabilizează cum trebuie și pare că merg în direcția opusă.
În ceea ce privește mijloacele de transport, Maps se descurcă foarte bine și cu siguranță ajungi la destinație dacă urmezi instrucțiunile din aplicație. Cu toate acestea, ia-ți un timp de siguranță deoarece orele nu sunt întotdeauna exacte și poți face mai mult pe drum decât estimează aplicația.
Față de Waze, Google Maps are avantajul, dar și dezavantajul că nu este dedicată mașinilor. Pe deoparte înclină balanța faptul că poți face mai multe cu aplicația și o poți folosi și când mergi pe jos sau cu bicicleta, pe de altă parte, aplicația este optimizată pentru mers, bicicletă, taxi, transport în comun, etc. și nu se dedică destul timp pentru a o face excelentă pe un mijloc de transport, ci mai degrabă bună pentru toate – ca un Nea.
Google Maps vine preinstalată pe toate telefoanele cu Android, dar este disponibilă și pentru iOS.
iGO
Pornind de la o aplicație dedicată șoferilor de tir, iGO a prins avânt și este folosită de mai mulți șoferi pe trasee lungi datorită hărților 3D și a detaliilor pe care le afișează privind semnele rutiere și restricțiile din zone.
Are și un mare dezavantaj, spre deosebire de Google Maps și Waze, iGo nu este o aplicație gratuită și vine și cu costuri de achiziție separate în funcție de hărțile de are ai nevoie.
Este în continuare aplicația preferată de șoferii de tir deoarece aceștia conduc pe distanțe foarte mari și fac din iGO o investiție bună.
Sygic
Sygic folosește hărți furnizate de TomTom care includ diverse repere precum clădiri, forme de relief, semne de circulație, etc.
Unul dintre avantajele acestei aplicații este că funcționează și offline foarte bine, dar vorbim din nou de o aplicație plătită care se pretează mai mult pentru șoferii care știu că fac mulți KM lună de lună cu mașina. În cazul în care vrei să o testezi, poate fi instalată gratuit, dar are multe limitări în această versiune.
Here WeGo
Această aplicație este puțin diferită în sensul în care a fost gândită pentru călătoriile prin orașe. Tocmai din acest motiv, conține indicații cu privire la magazine, bancomate, atracții turistice, restaurante și alte obiective turistice.
Există și o parte de GPS pentru mașini care își face treaba destul de bine, fiind capabil să optimizeze timpul și rutele pentru a te ajuta să ajungi cât mai repede la destinație.
De asemenea, îți oferă și informații cu privire la rute și mijloace de transport alternative pentru a alege chiar cea mai bună variantă de a ajunge din locul A în locul B.
Dacă totuși vrei să încerci alte aplicații decât cele despre care am vorbit mai sus, te invit să citești și articolul despre aplicații GPS offline unde am inclus mai multe exemple. Cu toate acestea, nu este un top al aplicațiilor GPS și reprezintă alternative de GPS pentru atunci când nu ai internet, nu neapărat cele mai bune variante ca în exemplele de mai sus.
Tu care consideri că este cea mai bună aplicație GPS sau ce crezi că le lipsește aplicațiilor din momentul de față ca să ocupe locul întâi?