Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Ce este XML și cum deschizi un astfel de fișier

Ce este XML și cum deschizi un astfel de fișier

- publicat pe

Probabil ai văzut, mai ales atunci când accesezi un sitemap pe un site, fișiere cu terminația .xml. În acest articol vorbim despre ce este xml și unde se folosește acest tip de fișier, dar și care este utilitatea sa.

Ce este XML

XML (Extensible Markup Language) este un limbaj de marcare care a fost creat pentru a facilita stocarea și schimbul de date structurate între diferite sisteme de calcul, mai ales pe internet. XML a devenit un standard în domenii precum dezvoltarea web, industria IT, știința datelor și multe altele, datorită flexibilității sale și a ușurinței de utilizare.

Structura XML

Un document XML este structurat într-un mod similar cu HTML (HyperText Markup Language), dar spre deosebire de HTML, care este utilizat pentru a formata și afișa conținutul pe paginile web, XML se concentrează pe structurarea datelor.

- Advertisement -

Iată cum arată o simplă înregistrare XML:

<persoana>
    <nume>Ion Popescu</nume>
    <varsta>30</varsta>
    <oras>Bucuresti</oras>
</persoana>

În exemplul de mai sus avem persoană care conține trei elemente: nume, vârstă și oraș. Aceste elemente pot stoca informații specifice despre o persoană cum ar fi numele, vârsta și orașul.

Utilizarea XML

XML este folosit într-o varietate de scenarii și industrii datorită capacității sale de a structura și organiza datele într-un mod semnificativ.

Iată câteva exemple de utilizări comune ale XML:

  1. Servicii web: XML este adesea folosit în comunicarea între servicii web. Cererile și răspunsurile pot fi încapsulate în documente XML pentru a permite sistemele să comunice eficient între ele.
  2. Baze de date: XML poate fi utilizat pentru a exporta și importa date în și din baze de date. Acest lucru ajută la migrarea datelor între diferite sisteme sau la partajarea datelor cu terțe părți.
  3. Configurare și setări: Multe aplicații folosesc fișiere XML pentru a stoca configurările și setările.
  4. Sitemaps: După cum am menționat în introducere, fișierele XML sunt adesea folosite pentru a crea hărți ale site-urilor web. Aceste hărți sunt utile pentru motoarele de căutare pentru a indexa și naviga mai ușor prin conținutul unui site.
  5. Schimbul de date: XML este utilizat în schimbul de date între diferite aplicații, inclusiv transferul de informații între companii și parteneri de afaceri.

Așa cum am mai menționat pe parcursul articolului, utilitatea XML constă în capacitatea sa de a oferi o structură semnificativă și ușor de înțeles datelor. Acesta ajută la evitarea ambiguităților în transmiterea și interpretarea informațiilor. De asemenea, XML este independent de platformă și limbaj, ceea ce înseamnă că poate fi utilizat într-o varietate de medii și aplicații.

Cum deschizi un XML

Dacă dorești doar să vizualizezi conținutul unui fișier XML, poți utiliza aplicații specializate, cum ar fi:

  • Notepad++: Acesta este un editor de text avansat care oferă funcționalități pentru formatarea și evidențierea sintaxei pentru XML.
  • Visual Studio Code: Reprezintă un editor de cod complex care oferă și suport pentru XML prin extensii.
  • XML Notepad: Este o aplicație dedicată pentru gestionarea și editarea fișierelor XML.
  • Browser web: Browserele au capacitatea de a deschide și interpreta fișierele de tip XML.
- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

2 Comentarii

    • În general fișierele primite pe mail de la persoane necunoscute nu ar trebui deschise. Așadar, deschide-l doar dacă te aștepți să-l primești de la cineva.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

S-ar putea să te intereseze:

1,018UrmăritoriÎmi place
1,304UrmăritoriVezi cont
66AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!

close button