Un substantiv colectiv este un tip de substantiv care, deși are forma la singular, se referă la un grup sau la mai multe persoane, animale, obiecte, concepte sau idei. Acest tip de substantiv este utilizat atunci când vorbim despre acest grup ca un tot unitar.
De exemplu, cuvântul „clasă” este un substantiv colectiv deoarece se referă la un grup de studenți. Altfel spus, deși „clasă” este un singur cuvânt și este utilizat în formă singulară, el face referire la un număr de persoane.
Exemple de substantive colective
- Echipă: un grup de persoane care lucrează împreună, în special în sport sau în afaceri.
- Mulțime: un grup de oameni adunați.
- Orchestra: un grup de muzicieni.
- Familie: un grup de persoane înrudite, fie prin sânge, căsătorie sau adopție.
- Flotă: un grup de nave sau de vehicule.
- Stol: un grup de păsări, de obicei aflate în zbor.
Este important de remarcat faptul că, în funcție de context, un substantiv colectiv poate fi tratat fie ca singular, fie ca plural. De exemplu, putem spune „Echipa a câștigat meciul” (tratând „echipa” ca un singur entitate), dar putem spune și „Echipa și-au luat echipamentul și au plecat” (tratând „echipa” ca un grup de indivizi).
În concluzie, substantivele colective sunt un instrument lingvistic esențial care ne permite să vorbim despre grupuri sau colecții într-un mod concis și eficient. Prin acestea putem privi un grup ca un întreg, subliniind faptul că entitățile individuale formează o unitate.