Ești aici: Calculatorescu » Știință » Ce este un releu și la ce folosește

Ce este un releu și la ce folosește

- publicat pe

În lumea electricității și electronicii sunt multe componente fără de care anumite dispozitive și sisteme n-ar mai funcționa. Unul dintre aceste componente este releul, un dispozitiv cheie pentru controlul circuitelor electrice. În acest articol vom discuta despre ceea ce este un releu și cum își găsește utilitatea în diverse situații aplicate.

Definirea unui releu

Un releu este un dispozitiv electric care funcționează ca un întrerupător controlat electronic ce permite controlul circuitelor, chiar dacă acestea sunt de o putere mai mare decât a lui.

În esență, un releu constă dintr-o bobină de înfășurare, unul sau mai mulți contacte (întrerupătoare) și un miez de fier sau o bară care se mișcă pentru a activa sau dezactiva contactele atunci când bobina este excitată sau deexcitată.

- Advertisement -

Funcționarea unui releu

Funcționarea unui releu se bazează pe principiile electromagnetismului. Când curentul trece prin bobina de înfășurare, se creează un câmp magnetic care atrage miezul de fier sau bara, făcând-o să se miște. Mișcarea acestui miez de fier sau a barei face ca contactele să se închidă sau să se deschidă, schimbând astfel starea circuitului controlat de releu.

Un aspect important al releelor este că ele oferă o izolare electrică între circuitul de control (bobina) și circuitul controlat (contactele), ceea ce poate fi esențial în aplicații în care este necesară protecția împotriva șocurilor electrice sau a supraîncălzirii.

Utilizările releului

Releurile sunt folosite într-o varietate largă de aplicații, de la sistemele electrice de bază până la cele mai avansate dispozitive electronice.

  1. Controlul circuitelor de mare putere: Releurile sunt adesea folosite pentru a controla circuitul unor dispozitive de mare putere, cum ar fi motoarele electrice sau încălzitoarele.
  2. Automatizarea și protecția circuitelor: În sistemele automate, releurile pot fi folosite pentru a controla activarea și dezactivarea diverselor componente în funcție de condițiile specifice. De asemenea, pot fi folosite pentru a oferi protecție împotriva supratensiunilor sau a scurtcircuitelor.
  3. Telecomunicații: În telecomunicații, releurile sunt folosite în mod tradițional în comutarea liniilor telefonice.
  4. Automobile: În automobile, releurile sunt utilizate pentru controlul unor dispozitive, cum ar fi farurile, claxonul și motorul de pornire.

Așadar, un releu este un component esențial în multe aplicații electrice și electronice. Prin controlul circuitelor de putere mare cu un semnal de putere mică și prin oferirea unei izolări electrice între circuitul de control și cel controlat, un releu joacă un rol esențial în funcționarea multor dispozitive și sisteme pe care le folosim în fiecare zi.

- Advertisement -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

S-ar putea să te intereseze:

1,017UrmăritoriÎmi place
1,302UrmăritoriVezi cont
66AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!

close button