Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Ce este un site web și cum funcționează

Ce este un site web și cum funcționează

Cuvinte precum site și web au devenit parte din vocabularul nostru comun și pe primul sunt sigur că îl folosești aproape zilnic. În acest articol îți voi explica ce este un site web și ce înseamnă web.

Ce înseamnă web

Pentru a păstra o ordine cronologică, povestea începe cu apariția internetului și a sistemului World Wide Web (WWW), un sistem de documente și resurse interconectate prin hyperlink-uri și URL-uri. A fost creat în 1989 de către inginerul de software Tim Berners-Lee și este acum utilizat de miliarde de oameni pentru a accesa și partaja informații pe internet.

Web-ul este o componentă a internetului, dar nu sunt unul și același lucru. Internetul este o rețea globală care leagă computerele și alte dispozitive, permițând schimbul de informații, iar web-ul, este unul dintre modurile prin care aceste informații sunt structurate și accesate.

- Advertisement -

Așadar, avem nevoie de web ca să accesăm site-urile prin intermediul adreselor URL.

Ce este un site web

Un site web este un loc unde sunt publicate pagini pe internet în diferite formate. Acestea pot conține și diferite informații precum text, imagini, video, etc.

Principala caracteristică a unui site web este că poate fi accesat prin intermediul unei adrese URL sau a unui IP asociat acestuia și este adesea creat folosind limbaj HTML.

Site-urile web pot fi statice sau dinamice în funcție de scop și fiecare are caracteristicile sale. Site-ul static afișează aceleași informații pentru toți utilizatorii. Site-ul dinamic poate afișa conținut diferit în funcție de utilizator, locație timp sau alți factori. De menționat este faptul că un site static poate avea anumite elemente din surse externe cum ar fi reclamele care sunt afișate diferit în funcție de utilizator.

Exemple de site-uri web includ, dar nu se limitează la: bloguri, site-uri de știri, site-uri de socializare, site-uri comerciale, site-uri guvernamentale și site-uri educaționale.

Așa cum spuneam mai sus fiecare site web are o adresă unică, cunoscută sub numele de URL (Uniform Resource Locator), care permite utilizatorilor și dispozitivelor să le găsească pe internet. În spatele acesteia se află și o adresă IP care nu tot timpul este unică, iar legătura dintre adresa URL și IP este făcută de DNS.

Cum funcționează un site web

Atunci când introduci un URL într-un browser web (cum ar fi Google Chrome, Firefox sau Safari), acesta trimite o cerere către serverul care găzduiește site-ul web și răspunde trimițând fișierele care compun pagina web. Acestea sunt apoi interpretate și afișate de către browser. Procesul de solicitare și răspuns se desfășoară de fiecare dată când faci clic pe un link sau navighezi pe o nouă pagină a unui site web.

- Advertisement -
Articolul precedent
Articolul următor
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,059UrmăritoriÎmi place
1,276UrmăritoriVezi cont
67AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!