Am vorbit deja despre ce este internetul unde am abordat și întrebarea ce înseamnă WWW, dar există foarte multe persoane interesate să afle doar răspunsul la această întrebare așa că am zis să fac și un articol separat.
WWW este prescurtarea de la World Wide Web, căruia adesea i se spune doar web. Web vine din engleză și înseamnă pânză de păianjen.
Ei bine, la fel cum pânza de păianjen are un design care să unească toate nodurile între ele, așa și internetul conectează toate calculatoarele de pe web între ele.
Cel care a pus bazele internetului este Sir Tim Berners-Lee care a creat protocolul HTTP și primul browser de internet care se numea… WorldWideWeb.
Pentru a accesa internetul trebuie să folosești un browser precum Chrome, Opera, Firefox, Microsoft Edge, etc. Pentru dark web există tor.
World Wide Web este un sistem informatic unde resursele sunt identificate ca URL-uri care pot fi conectate sau nu între ele prin hypertext (link-uri). Acestea pot fi accesate prin internet cu ajutorul browserelor.
Din anul 1989 în care planul lui Sir Tim Berners-Lee ia naștere și apare WWW, până la primul browser de internet trec doi ani, iar ceea ce este uimitor este că în anul 1992 este depășit pragul de 1 milion de calculatoare interconectate.
Nici WWW nu scapă de teorii ale conspirației deoarece există oameni care asociază această prescurtare cu 666. Ideea asta a pornit de la faptul că, în limba ebraică, fiecare literă din alfabet are un corespondent numeric, iar corespondentul pentru W/V este 6.
Cu toate astea, dacă stăm să analizăm WWW din perspectivă numerologică, în codul ASCII (Codul Standard American pentru Schimbul de Informații), literei W îi corespunde numărul 87 (8+7=15=1+5=6).
De-a lungul istoriei, WWW a mai fost denumit și W3C de diferiți oameni. În prezent W3C este cunoscut mai degrabă ca un standard dat internetului de membrii acestei organizații internaționale. Aceasta are ca scop dezvoltarea de standarde pentru World Wide Web.
Internetul are o istorie bogată și nu voi relua aici informațiile prezentate în articolul pe care l-am recomandat mai sus. Așadar, dacă vrei să afli mai multe despre istoria internetului și ce este acesta, dar mai ales cum și-a căpătat numele de WWW și cum am trecut de la adrese IP de tipul 192.168.0.0, la nume de domenii precum calculatorescu.ro, accesează acel articol.
În încheiere vreau să menționez și faptul că nu tot ce este pe internet este sigur. Ba chiar balanța poate înclina spre ce e mai rău dacă nu ai grijă ce link-uri accesezi și nu folosești un antivirus de încredere. Partea bună este că poți alege chiar și un antivirus gratuit care îți va face viața pe internet mult mai liniștită.
P.S. dacă preferi o explicație video pentru ce înseamnă WWW, cei de la TED-Ed au un clip pe care ți-l recomand: