Ești aici: Calculatorescu » Știință » Cine a descoperit gravitația

Cine a descoperit gravitația

Gravitația este una dintre forțele fundamentale ale naturii, responsabilă pentru mișcarea corpurilor și pentru menținerea picioarelor noastre pe Pământ.

Deci, cine a descoperit gravitația?

În continuare vom vorbi despre cum a fost descoperită această forță omniprezentă și care au fost personalitățile implicate.

- Advertisement -

Gravitația în antichitate

Observațiile despre efectele gravitației au fost înregistrate cu mult înainte de a fi înțelese teoretic.

În antichitate, oamenii de știință greci, precum Aristotel, au observat că obiectele cad spre pământ, dar explicațiile lor pentru acest fenomen nu se bazau pe ideea unei forțe universale, ci mai degrabă că pământul le „aspiră” pentru a ajunge la locul lor natural.

Sir Isaac Newton și legea universală a gravitației

Cel mai adesea, descoperirea gravitației este adesea atribuită lui Sir Isaac Newton, un fizician și matematician englez din secolul al XVII-lea.

Potrivit unei legende celebre, Newton a fost inspirat să formuleze teoria gravitației după ce a văzut un măr căzând dintr-un copac.

Acesta a dezvoltat legea universală a gravitației, care spune că orice două corpuri din univers se atrag reciproc cu o forță care este direct proporțională cu produsul maselor lor și invers proporțională cu pătratul distanței dintre ele.

Această lege a reprezentat un pas major în înțelegerea modului în care funcționează universul și a permis predicția precisă a mișcării corpurilor cerești.

Albert Einstein și teoria relativității generale

Deși legea lui Newton despre gravitație a fost un instrument puternic pentru înțelegerea universului, aceasta a avut unele limitări și, în anul 1915, Albert Einstein a venit cu o nouă teorie a gravitației, cunoscută sub numele de teoria relativității generale.

Conform acestei teorii, gravitația nu este cauzată de o forță misterioasă care acționează la distanță, ci de curbura spațiu-timpului cauzată de masele obiectelor.

- Advertisement -

Acesta a fost un salt major în înțelegerea gravitației și a permis o mai bună înțelegere a mișcării planetelor, a mișcării luminii în apropierea corpurilor masive și a formării găurilor negre.


Deci, cine a descoperit gravitația? Adevărul este că ne-ar fi greu să atribuim această descoperire unui singur om.

În timp ce Newton este adesea creditat pentru „descoperirea” gravitației, cunoștințele sale au fost construite pe observații și idei mai vechi, iar teoria sa a fost ulterior rafinată de Einstein.

Într-un sens, gravitația a fost „descoperită” de multe ori, cu fiecare nouă teorie aducând o înțelegere mai profundă a acestei forțe fundamentale.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,059UrmăritoriÎmi place
1,276UrmăritoriVezi cont
67AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!