Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Ce este un browser

Ce este un browser

Am vorbit despre ce este internetul și în acel articol spuneam că ai nevoie de un browser pentru a-l accesa. Așadar, din articolul de față vei afla ce este un browser și cum funcționează acesta.

Browserul, numit și navigator de internet, este o aplicație de tip software care are ca scop descărcarea, prezentarea și navigarea pe WWW.

De asemenea, poți folosi un browser și pentru a încărca informații pe WWW precum urcarea unui clip pe YouTube sau a unui articol ca acesta. Apropo de asta, s-ar putea să găsești util și articolul despre ce înseamnă WWW dacă ești interesat să afli mai multe despre World Wide Web. Poți da click pe link, se deschide într-o pagină nouă.

- Advertisement -

Cele mai cunoscute browsere, în momentul de față, la nivel mondial sunt: Google Chrome, Microsoft Edge, Firefox, Apple Safari, Samsung Internet și Opera.

Cum funcționează un browser

Browserul sau navigatorul de internet cum i se mai spune, funcționează pe baza anumitor protocoale care leagă utilizatorii și resursele de pe internet între ele. Cele mai cunoscute protocoale de acest gen sunt HTTP, HTTPS și FTP.

Pentru a folosi un browser trebuie să scrii adresa site-ului sau resursei pe care vrei să o accesezi în căsuța de căutare din bara de navigare și acesta va trimite o cerere către un server pentru a afișa informațiile solicitate.

Dacă totuși nu știi exact ce cauți, fiecare browser este conectat și la un motor de căutare (Google cel mai adesea). Acest lucru îți permite să scrii doar câteva cuvinte cheie în bara de navigare și motorul de căutare va returna o serie de rezultate care reflectă ceea ce ai scris.

în imaginea de mai sus poți observa cum am două variante, una de a intra pe site și cealaltă de a căuta ceea ce am scris pe Google.

Întrebări și răspunsuri despre browsere

Care a fost primul browser de internet?

Primul browser de internet a fost inventat de Sir Tim Berners-Lee. Acesta l-a denumit WorldWideWeb deoarece WWW există tot datorită lui.

Care este cel mai popular browser?

Cel mai popular browser este Google Chrome care este prezent pe peste 70% dintre dispozitivele conectate la internet.

Cât de sigur este un browser de internet?

Siguranța navigării pe internet nu este dată doar de browser, ci și de link-urile pe care le accesezi și antivirusul pe care îl folosești. În prezent, toate browserele lucrează pentru a oferi utilizatorilor experiențe cât mai plăcute și pentru a-i avertiza atunci când urmează să acceseze un site cu potențial nesigur.

- Advertisement -

Înainte de final, îți recomand și articolul despre cele mai bune browsere de internet deoarece vine în completarea acestuia și cu siguranță vei găsi și acolo informații utile.

Așadar, acum știi ce este un browser de internet și cum funcționează acesta. Pentru mai multe informații și articole interesante te invit să te înscrii și la newsleterul pentru a-ți trimite cel mult câteva mailuri lunare cu informații utile despre tehnologie, internet și IT.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.
2 Comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,061UrmăritoriÎmi place
1,297UrmăritoriVezi cont
68AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!