Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Care este distanța optimă față de TV

Care este distanța optimă față de TV

Atunci când cumperi un televizor nou trebuie să ții cont și de distanța optimă față de TV la care trebuie să stai pentru a nu avea probleme cu vederea. Altfel spus, locul în care va fi amplasat și distanța dintre canapea și el dictează și diagonala care trebuie cumpărată.

Ai putea crede că televizoarele cu diagonale mici nu fac subiectul acestui articol și că dacă pui un TV cu o diagonală de 80 de centimetri nu ai nici o problemă chiar dacă sufrageria e mare. Ei bine, acest lucru este greșit și problemele de vedere apar și atunci când privești un ecran mult prea mic de departe.

Recomandările din acest articol sunt făcute după ghidurile celor de la THX (o divizie a Lucasfilm) și SMPTE (Society of Motion Picture and Television Engineers), o organizație care a împlinit în 2016 100 ani de existență. Cea din urmă fiind compusă din ingineri implicați în industria filmului și deține peste 40 de ghiduri și tutoriale în domeniul producției de film, televiziune, înregistrare audio, etc.

- Advertisement -

Recomandările THX – THX spune că televizorul trebuie să ocupe 40% din aria vizuală a celor care îl privește.

Recomandările SMPTE – SMPTE consideră că aria vizuală optimă ocupată de televizor trebuie să ocupe un unghi de 30 de grade.

Așadar, făcând o medie între aceste recomandări ajungem la concluzia că, pentru a-ți proteja vederea și a avea parte de o experiență plăcută de vizionare, televizorul trebuie să ocupe aproximativ 35% din aria ta vizuală.

Riscurile statului la TV

Contrar zvonurilor, așa cum ziceam și la început, nu este chiar așa de riscant să privești un televizor de aproape deoarece tehnologia a avansat foarte mult și toate televizoarele produse în ultimii ani au ecrane care protejează ochii. Ba chiar mai mult, în momentul de față este mai periculos să te uiți la un televizor mic de departe deoarece îți forțezi vederea și obosești ochii.

Cu toate astea, indiferent de mărimea sa, televizorul rămâne un pericol atunci când alegi să stai nemișcat în fața lui cu orele. Pe lângă problemele ce apar din cauza sedentarismului, faptul că stai cu ochii în același punct reduce numărul de clipiri pe minut ceea ce duce la evaporarea lacrimilor mult mai rapidă și la formarea unor zone uscare pe ochi, dureri și înroșiri.

Tocmai din aceste motive, este recomandat ca atunci când lucrezi la calculator sau privești la televizor să iei pauze de câteva minute la fiecare 20-30 de minute de privit în ecran. Astfel reduci foarte mult riscul de a-ți obosii ochii.

Alegerea și utilizarea corectă a televizorului nu sunt doar aspecte legate de divertisment, ci și factori esențiali pentru bunăstarea noastră vizuală. Am descoperit că alegerea distanței potrivite față de televizor, respectarea recomandărilor prezentate de experții de la THX și SMPTE și integrarea de pauze regulate de vizionare pot face diferența dintre o experiență de vizionare plăcută și oboseala oculară.

Astfel, să ne amintim că modul în care ne organizăm spațiul poate avea un impact semnificativ asupra sănătății noastre oculare pe termen lung. Prin urmarea acestor sfaturi simple, putem transforma momentele de relaxare în oaze de confort vizual și putem asigura că ochii noștri continuă să fie sănătoși, indiferent de ecranele pe care le privim.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,062UrmăritoriÎmi place
1,258UrmăritoriVezi cont
67AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Parteneri
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!