Ești aici: Calculatorescu » Info utile » Ce este DNS și cum funcționează

Ce este DNS și cum funcționează

DNS (Domain Name System) este un element cheie al internetului care face navigarea mult mai ușoară și ne scapă de nevoia de a ține minte numere complicate pentru a accesa un website.

Ce este DNS?

DNS este sistemul care convertește numele de domeniu care este introdus în browser în adrese IP. Deoarece computerele comunică prin adrese IP, nu prin nume de domeniu, DNS funcționează ca o centrală telefonică pentru internet care se asigură că atunci când introduci un URL în browserul tău, acesta se conectează la adresa IP corectă.

Cum funcționează DNS?

Când introduci un URL în browser, cum ar fi calculatorescu.ro, acesta trimite o solicitare către un server DNS care caută adresa IP asociată cu acel nume de domeniu în baza sa de date și o returnează browserului pentru a se conecta la aceasta.

- Advertisement -

DNS și securitatea

Securitatea DNS este o problemă majoră deoarece dacă un atacator poate manipula răspunsurile DNS, acesta poate redirecționa traficul către site-uri malițioase. Pentru a preveni acest lucru, au fost implementate mai multe tehnologii, cum ar fi DNSSEC (Domain Name System Security Extensions) care adaugă un nivel suplimentar de verificare pentru a se asigura că răspunsurile DNS sunt autentice și nu au fost manipulate.

DNS și confidențialitatea

De asemenea, DNS poate avea implicații pentru confidențialitate. De exemplu, dacă ISP-ul tău (Internet Service Provider) este și furnizorul tău de servicii DNS, acesta poate vedea ce site-uri vizitezi, chiar dacă acestea sunt criptate. Pentru a preveni acest lucru, au fost implementate tehnologii precum DNS over HTTPS (DoH) și DNS over TLS (DoT) care criptează solicitările DNS pentru a preveni interceptarea sau modificarea lor.

DNS și performanța internetului

DNS poate avea și un impact asupra vitezei la care poate ajunge internetul. Dacă serverul DNS pe care îl folosești este lent sau nu răspunde, navigarea pe web poate deveni frustrantă. Tocmai din acest motiv, multe companii oferă servicii DNS gratuite, cum ar fi Google (8.8.8.8) și Cloudflare (1.1.1.1), care pot oferi performanțe mai bune decât serverele DNS oferite de ISP.

Așadar, facilitând comunicarea, securitatea și confidențialitatea pe internet, putem spune că DNS este o componentă esențială a funcționării acestuia și ne scapă de multe griji. Înțelegerea DNS și a funcționării sale te poate ajuta la navigarea mai sigură și mai eficientă pe web, dar reprezintă și un skill necesar în diferite domenii.

- Advertisement -
Marius Călin
Marius Călin
Îmi place să testez cele mai noi gadget-uri și vreau să aduc informații relevante prin fiecare articol scris, fie el de tip review, informațional sau tutorial. În timpul liber merg la concerte, filme, mă uit la seriale sau fac fotografii pe care uneori le postez și pe Instagram.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole de pe site care s-ar putea să te intereseze:
1,059UrmăritoriÎmi place
1,276UrmăritoriVezi cont
67AbonațiABONEAZĂ-TE
Susține blogul prin afiliere
Articole recente
Ads
Cuprins

Aproape ai terminat de citit, îmi poți da un like pe Facebook?

Dacă vrei, te poți înscrie și la newsletter

*fără spam și îți voi trimite doar informații care cred că te interesează


No, thanks!